С новия акциз – ракия в тенджера и още смърт

Според Валери Симеонов налогът няма да пълни хазната
30 дек 2015 11:22,
21
С новия акциз – ракия в тенджера и още смърт
Снимка: архив Булфото

Заради тежкия акциз, който парламентът наложи на малките ракиджийници, варенето на ракия в тенджери ще продължи и ни чакат нови смъртни случаи. Тази черна прогноза направи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Той се прочу като един от най-големите противници на акциза и малко преди Коледа внесе проект за отмяната му. Дори поиска изключването на Полина Карастоянова от групата заради подкрепата й за ограничението над ракиджиите. То предвижда тежкият акзиц да удря и по-малките казани – всички над 500 л. Така техният налог скача двойно – от  2.20 лв./л. на 4.40 лв./л.

Още по темата

"Ефектът от това ще бъде, че малките казани ще трябва да затворят, защото ще трябва да работят на загуба и хората масово ще започната да си варят ракия и спиртни напитки вкъщи в тенджери. Тогава ще се стигне до множество такива смъртни случаи като този в Якоруда", обясни Симеонов пред "Фокус".

Днес стана ясно, че жертвите на отровната ракия вече са шест.

Според патриота тезата, че с новия акциз ще се напълни държавния бюджет, не издържат, защото прогнозите на финансовото министерство са, че от него няма да влезе нищо в хазната.

Симеонов обясни и че с новия акциз се прави така, че произвежданата в казаните ракия да бъде два пъти по-скъпа.

"По този начин хората сами ще прекратят извършването на тази услуга и се очаква масовият клиент да се насочи към магазините, но това са сметки без кръчмар и никога няма да стане", смята патриотът.

Според него варенето на ракия в домашни условия е традиция като правенето на лютеница и зимнина.

"В края на краищата тук става въпрос за производство за домашно ползване. За ограничени количества и лакомията на големите производители просто няма край. Да не говорим, че процесът за контрол върху производството и разпространението на спиртни напитки никакъв го няма в България. Затова се получават тези натравяния", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
13
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Да не извърта въпросът към домашната ракия. Това, с което се отровиха тези мъже, не домашна ракия. Това е подправена ракия с използване на откраднат от някъде технически спирт - метанол. Това е алчност и простотия съчетани в едно! Магазините ни са пълни с подправени и фалшиви храни - мазнини - Палмитин, който е нефтен продукт. Официална алчност и простотия, която е стимулирана от държавата! За тях плащаме ДДС и искат и нов данък!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коментар 1 е много точен!А заради ваксините спряха предаването на Валя Ахчиева, защото тя всъщност доказа, че тези ваксини нямат сертификати, френската страна казва в прав текст, че не носи отговорност за тях, защото производител е Турция. Ама нали нашата държава е много демократична, та истината е много неудобна
6
0
 
8
 
! Отговори
Шварценегер преди 8 години
Великите финансисти, тези брилянтни български гробокопачи, не разбраха ли че от "акцизи", изнудване с всевъзможни данъци, такси, свиване на разходи, закриване, орязване, бюджет НЕ СЕ ПЪЛНИ. Бюджет се пълни когато имаш реално производство, реален туризъм, генерираш реални приходи и СПРАВЕДЛИВО ги разпределяш в обществото. Какво индустриално производство имаме? Какво селско-стопанско производство имаме? Кой обира печалбата от туризма? Че ракията ви е виновна пак..
5
10
 
3
 
! Отговори
Предлагам преди 8 години
Алкохола и цигарите и чалгата трябва да бъдат забранени със закон! И употребата и разпространението и им да се преследва наравно със всички останали наркотици. Който бъде хванат със алкохол или цигари и ли да слуша чалга, да полага обществено полезен труд в строителството на инфраструктура, почистване на населените места, работа в селското стопанство.....също така превъзпитателно обучение.Само така може да се намали лошия човешки материал, и да се подобри гена на нацията.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От домашното производство са тръгнали много фирми за алкохол в света
3
4
 
1
 
! Отговори
въздържател преди 8 години
който може да си пече ракия и прави вино и да си го пие, не да го продава.който не си произвежда - да си купува. така вероятността да умре е по-малка, ще подкрепи родното производство и като цяло ще се намали консумацията , а от там и трагедиите с пияни шофьори.
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първият коментар е напълно прав! Напитката, която са пили въпросните хора, няма нищо общо с ракията, която масово си варим по казаните и е много по-близка до това, което се продава по магазините! Някакси много мистериозно се натровиха тези хора баш преди законът да се разгледа на второ четене. Не казвам, че е умишлено, но да хвърляш вина върху казаните, където се вари масово, е смешно, жалко и е като онази приказка за вълка, дето си търсел повод да изяде агнето.
1
0
 
19
 
! Отговори
парцуцко преди 8 години
Браво,човек от народа.