Депутати 41 пъти обиколили екватора с лимузини

1,4 млн. лева за воаяжите им у нас, 866 000 – по света
4 яну 2016 07:52, Златко Желев
18
Депутати 41 пъти обиколили екватора с лимузини
Снимка: архив, Булфото

1 667 675 километра общо са навъртели депутатите със служебните лимузини само за година и 3 месеца, става ясно още от справката на Народното събрание. Пресметнато спрямо километрите на екватора, това означава, че те са обиколили 41 пъти земното кълбо с коли на парламента.

Освен със служебни лимузини депутатите си пътуват много и с личните автомобили, като за това осребряват фактури за бензин. От началото на мандата на това НС по това перо са изхарчени общо 872 977 лв.

Най-много със служебен автомобил е пътувала Невин Хасан от ДПС. Тя е депутат от един от най-отдалечените региони - Силистра, и е изминала 55 286 км. Отделно е осребрила фактури за бензин за 2326 лв.

Съпредседателят на групата на Реформаторския блок Найден Зеленогорски е втори в класацията с изминати 39 205 км. Като шеф на регионалната комисия обаче той ползва персонална служебна кола и пътува с нея не само до избирателния си район Плевен и в провинцията, но и в София. Затова не е ползвал за служебни цели личната си кола.

86 депутати досега през мандата не са пътували нито веднъж със служебна кола. Сред тях са Антони Тренчев и Борислав Великов от РБ, Валери Симеонов от ПФ, лидерът на “Атака” Волен Сидеров, който се вози на партийна кола, Йордан Цонев, Камен Костадинов, Делян Пеевски, Венцислав Каймаканов и Джевдет Чакъров от ДПС, Румен Иванов, Пламен Тачев и Пламен Манушев от ГЕРБ, Росен Петров от БДЦ и други.

1 369 536 лева са изхарчили депутатите за командировки из България. 866 110 лева пък са стрували на данъкоплатеца пътуванията им по света.

Това става ясно от справка на Народното събрание, изготвена за "24 часа" по Закона за достъп до обществена информация. Тя е за периода от старта на този парламент на 27 октомври 2014 г. до 30 ноември 2015 г.

От посочените близо 1,4 милиона лева за командировки из страната 120 хиляди са изплатени за нощувки по хотели. Според финансовите правила на Народното събрание депутатите имат право на командировъчни и квартирни пари, когато пътуват до изборните си райони.

Първенец в тази класация е Иван Тодоров от "Атака". Пътуванията му до изборния му район - Силистра, са стрували на НС 18 680 лв. Тъй като той е родом от София, вероятно ползва и хотел при ежеседмичните си посещения в региона, което качва разходите му.

Същата е ситуацията и с Борис Ячев от Патриотичния фронт. Той е изхарчил 18 189 лв. за обиколки из Пловдивска област, откъдето е народен представител.

25 от депутатите пък въобще не са ползвали командировъчни и ако са пътували из страната, то е за лична сметка. Такъв е примерът с Цветан Цветанов.

По време на предизборната кампания за местния вот например шефът на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-шеф на партията обиколи страната, но със служебна кола на централата и отново без да ползва и лев командировъчни.

Най-много в чужбина е пътувал бившият външен министър в кабинета "Орешарски" Кристиан Вигенин. Той има 22 командировки, като обаче повечето от тях не са за сметка на парламента, а на ПЕС, на чийто президиум е член.

Вигенин е пътувал за срещи на високо равнище и на лидерите на ПЕС до Молдова, Украйна и Испания.

Сред най-много пътувалите в чужбина са още зам.-шефът на НС Димитър Главчев и реформаторът Борис Станимиров.

За разлика от предишни мандати в този все още няма екскурзии до много екзотични дестинации.

Депутатите са пътували основно из Европа и Азия, а някои и до САЩ. Изключение правят посещение до Габон на Георги Кючуков от АБВ за заседание на образователната комисия към ПА на Франкофонията и до Иран на Антони Тренчев от РБ, Магдалена Ташева от “Атака”, Мартин Иванов от БДЦ и Мустафа Ахмед от ДПС по линия на групата за приятелство.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Гега преди 2 години
Вече са готови и за космонавти!
13
0
 
1
 
! Отговори
Do pet преди 2 години
El stalbove boll :-):-):-):-):-)
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паразити!
11
0
 
1
 
! Отговори
Ред арми преди 2 години
Те обикалят, а народа гладува... на следващите избори пак за Тиквата гласувайте. Накрая ще се наложи да изравяте корени за да има какво да ядете а наглецът от Банкя ще продължи да богатее на ваш гръб
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето помня как коментираха Тодор Живков, а сега тия го удариха в земята, само че нищ0о няма да остане след тях.
9
1
 
7
 
! Отговори
Въх преди 2 години
Да ме оставят с една неокастрена дреновица, да ги замаам по кратуните и да ги строя да ринат снег на орлов мост!

Михлюзите им с михлюзи!
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо тези разноски не се покриватот партийните им каси? Все пак държавната субсидия за партиите е 5 пъти отколкото в Германия!?! Също така при пътуванията си да използват БДЖ, все пак твърдяха, че са го модернизирали. След като няма пари за здравеопазване, образование, наука и култура би следвало те първи да дадат пример и след това да имат право да искат икономии от останалите институции. В противен случай народа ще намери средства за въже и бесилки!
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наглеци! А хората няма какво да ядат. Тия с лимузини за милиони харчат милиарди! Оставка! Мафия! Да изметем боклука от НС!
6
0
 
13
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Горанов, къде ви е морала...
5
0
 
5
 
! Отговори
Фики на 2 мастики преди 2 години
Само? Е, че много скромни бе. Айде скоро шефа ви да ви измисли една командировка в Сирия. Да трупате опит, че може да потрябва и да се внедри от тези които ще се върнат :)
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейиии, и гората изсякоха ? Не остана дърво за бесилки ? А ни трябва !
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия матраци харчат колкото 5 окръжни болници, че и повече. Луда работа.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От толкова години преход разбрах само едно - че тези от снимката нямат цвят, а параван за цирк пред хората. Интересно ми е също така задкулисието какво ще създаде след разпадането на ЕНП /да се счита тогава и герб за закрита/ и свалянето на Меркел?!
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все ми се струва, че е време всички да си ходите, а броя ви да се намали наполовина!!!