Първанов vs. Плевнелиев за още правомощия

Призова левите сили да се обединят около обща кандидатурата
17 яну 2016 20:50,
36
Първанов vs. Плевнелиев за още правомощия
Снимка: архив, Булфото

АБВ ще бъде твърде категорична алтернатива на политиката, провеждана от настоящия президент. Това е заявил Георги Първанов, президент на България /2002-2012/ по време на дискусия "Президентски дебати 2016. Президентът - лидер или придатък".

"По всеки клон от тази политика ние ще отстояваме своите алтернативни виждания. Много по-важно е да окуражим гражданите да направят своя избор върху модела на реализирането на президентските правомощия", е посочил Първанов, цитиран от БТА.

Според него националният интерес изисква да се търсят начини за реализация на широк консенсус по президентската кандидатура много преди изборите.

"Отдавна сме се опитвали да предизвикаме дебати по темата, но сме се сблъсквали с високомерието на една политическа централа. Отчаяната битка за запазване на монопола в лявото пространство ще е за сметка на българската политика като цяло, а не само в ляво", е посочил Първанов.

Той е допълнил, че при липса на консенсус в ляво АБВ е в готовност със свой кандидат. Що се отнася до възможността за подкрепа на други кандидати, АБВ няма да окаже такава, без подписано коалиционно споразумение.

Георги Първанов е поставил и няколко акцента за профила на следващия президент.

"Държавният глава трябва да бъде реален партньор, но и силен коректив на едно управление. Трябва ни държавен глава, който да може да направи прочит на съвременния български патриотизъм или национализъм. Президентът трябва да инициира, реализира резултати по идеята за националното помирение по историята, по миналото на държавата. Не бих искал в тази кампания да видим "алтернативи", които търсят аргументи в евроскептицизма, ескалацията на напрежението на Русия, търсене на поводи за възраждането на стари конфликти със съседи", е отбелязал той.

От АБВ планират консултации с останалите политически формации за конституционни промени, които се отнасят до начина, по който се избира държавния глава и изискванията към претендентите.

Партията ще настоява условията за избор на президент да се приравнят към тези за избор на депутати. Според Първанов, изискването бъдещият президент да е роден задължително в България и през последните пет години да е живял у нас, е архаично и трябва да отпадне от Конституцията.

"В 21 век подобно ограничение е безсмислено и няма място в българската конституция. Питаме ли се колко български граждани, живеещи по света, са потенциално потърпевши от тези ограничения? Това са интелигентни хора, които биха могли да дадат свежест в българската политика", е заявил той.

Според Първанов трябва да отпадне и изискването, според което, за да може да бъде избрана президентска двойка на първи тур, да са гласували 50% от избирателите.

Лидерът на АБВ за пореден път е разгърнал идеята за увеличаване правомощията на държавния глава, като например - пряко да инициира провеждане на референдум.

Георги Първанов смята, че тема на дискусия трябва да стане и начинът за преодоляване на президентското вето от парламента. В заключение той каза, че с това не се изчерпват и затварят елементите на конституционния дебат за усъвършенстване на президентския модел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първанов подготвя почвата за избирането на Обама за президент на Б-я. Станишката приглася.
18
0
 
1
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Тоя Плевнелиев да отиде да си отиде да си види имота на остров кипър може от дъждовете мазилката да е подпухналал
17
0
 
1
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ПОНЕ НЕ ГИ ПОКАЗВАЙТЕ,ЗАБРАВИХА ОТ КЪДЕ СА ТРЪГНАЛИ И КАКВИ СА БИЛИ.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Гоце от Сирищник А Ч_ехльо от БКП докаран.
15
1
 
5
 
! Отговори
Идалист преди 8 години
Ох.каква двойка сте! Хубавци, умници, честни, визионери. За отиваща си България Институцията Президент и най-вече Вице-президент са излишно разточителство. Не правят нищо освен да пробутват тук и там протежетата си!
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Минаха вече 26 години,откакто ни споходи демокрацията,а някои още не са разбрали за това!Какви,комунисти,какви,червенушковци,ДС-та и секретни постановления ви гонят бе необразовни чалгари?Или подобните на вас лумпеняци си мислехте,че демокрация значи единствено,реване и лежане по площадите? Да,ама не ! Лентяите и дървените философи,като вас вирееха именно по времето срещу което плюете! Сега се иска образование,работа,ане ръсене на бисери по форумите!Естествен подбор му се вика! Айде чао!
13
0
 
1
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
Да и за това се сетих ами и да взема да си трае ама малко ме съмнява
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-уродливо нещо от комунист няма
11
0
 
7
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
Недей лъжи ти си Абв *** и нищо не внасяш
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12Е щом ми ги дават сигурно ще съм внесъл нещо! Иначе кой ти дава ей така без нищо?
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво си внасял пък ти , сигурно си Абв *** , внасял.. ти внесен един в лъжливата мутра .
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 6Ми кой колкото внасял бе колега?
7
2
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Ти с каква история ще си заминеш ве ка,вал 900 щял да взема доволен бил , народа болшенството взема 150-200лева
6
2
 
4
 
! Отговори
Кафин преди 8 години
До Защо г-н Калфин?ми нема пари господине,за това!
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гоце пак се напъва да се гушне с руснаците
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пишете минуси,пишете! Това ще ви остане като удоволствие от мизерното ви съществуване! Гледайте само да не си отидете,като овце без история драги многознайковци!
3
5
 
2
 
! Отговори
Доволен преди 8 години
Исках да кажа 900,а е излязло само нула,така че извинявам се!
2
12
 
4
 
! Отговори
Доволен преди 8 години
Лично аз съм доволен от политиката на АБВ и в частност на Калфин!След промените в КСО пенсията ми се увеличи с цели 135 БГ левчета и от няколко дни е вече 863.Сега едно увеличенийце по Закон още към 2 + още едно лятото от 2,5% и току виж станала над 0 стотака! Поработвам си още за около 1000 и всичко е тип топ!Как да не го уважавам човека ?
1
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Калфин единствен направи нещо реално от всички министри в Боковия кабинет!Макар и с голяма мъка и боксуване пенсионната реформа тръгна и дано да е за добро!Възвърна се възможността всеки да се осигурява,където иска.Кръвопийците от Частните фондове се пукат от яд и злоба,номерът им няма да мине.А увеличаването на пенсионната възраст е неизбежно! за осигуряване на работни места думата имат останалите министри и депутати!