Унгария натиска ЕС за бързото ни приемане в Шенген

Даниел Митов иска помощ за Гърция за охрана на границата й
21 яну 2016 16:07,
30
Унгария натиска ЕС за бързото ни приемане в Шенген
Снимка: БТА

България и Македония се превръщат във външни граници на ЕС, затова Унгария ще настоява пред Евросъюза за по-бързото приемане на страната ни в Шенгенската зона за свободно движение.

Това обяви унгарският външен министър Петер Сиярто след срещата си с българския си колега Даниел Митов, съобщи БНТ. Сиярто е на официално посещение у нас.

Още по темата

Българският дипломат №1 припомни, че страната ни е направила всичко необходимо за охраната на границата ни. Той е категоричен, че няма повод за притеснения относно мерките за охрана на границата ни с Турция няма.

Според него обаче целият ЕС трябвало да фокусира усилията си към по-стриктния контрол върху северната граница на Гърция, където режимът към бежанците се оказвал най-пропусклив.

"Ясно е, че не можем да обвиняваме Гърция в това, че не охранява добре границите си, защото тяхната граница е с по-особени характеристики. Трудно се контролират морски граници, да не говорим за толкова много острови", каза Митов. Затова според него цялата общност трябва да помогне на гърците да контролират по-добре границите си.

Сиярто се срещна и с премиера Бойко Борисов. Министър-председателят обясни, че проблемът с миграционния натиск трябва да бъде решен на принципа на споделената отговорност, а усилията да бъдат съсредоточени върху първопричините на миграцията.

Двамата обсъдиха и сътрудничеството в енергийната област и необходимостта от ускорено изграждане на интерконекторите. Българският премиер приветства и възстановяването на въздушната линия София-Будапеща.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Шок и ужас! Преспа се срина върху чуждестранна делегация пред Министерски съвет!Костюмирани мъже и жени едва се разминаха със сакатлък до подлеза на МС"Самоковската *** "чисти".