Проект-мечта: Спираш парното – пада "сградна инсталация"!

Вносител на промените е Патриотичният фронт
22 яну 2016 11:30,
76
Проект-мечта: Спираш парното – пада "сградна инсталация"!
Архив: Булфото

Ако абонат на "Топлофикация" се откаже от услугите й, той няма да плаща и такса "сградна инсталация" и общи части. Това предвижда проект на една от формациите в управляващото мнозинство - "Патриотичен фронт".

Сред вносителите му са лидерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Проектът предвижда отпадане на разпоредбата, според която ако клиентът се откаже от топлодаването към имотите си, той остава клиент на топлинната енергия, отдавана от сградната инсталация и от радиаторите в общите части.

Измененията премахват и нуждата от събирането на две трети от ползвателите на етажна собственост за отказ от топлоподаване в сградата. Според проекта всеки абонат ще подава заявление за отказ, а 30 дни след това той вече няма да е абонат.

Патриотите мотивират внесените изменения с европейска наредба и базирани на нея промени в Закона за защита на потребителите. Според тях потребителят на услуги и доставка на вода, газ, електричество, топлоенергия и др. е освободен от заплащането им, след като не ги е поръчвал или се е отказал от тях.

Между двата закона има явно противоречие, категорични са ВМРО и НФСБ и настояват за измененията в енергетиката да се приемат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Реалното ползване на парното е такова, че около половината от сумата трябва да се плаща според кубатурата на жилищата, а другата половина да се плаща според показанията на уредите в апартаментите. При хоризонталните инсталации показанията на уредите по апартаментите имат по-голям процент в плащането, но другата част пак си я има. Друг е въпросът, че някои искат другите да плащат вместо тях и лъжат на поразия, че не ползвали.
50
7
 
7
 
! Отговори
77777 преди 8 години
Нещата няма да се оправят, докато сумите за отопление не станат достатъчно малки спрямо заплатите, а тъй като това няма да стане, единственият разумен вариант е да се върнем към плащане за отоплението според кубатурата и т.н. както си беше когато всички ние сме подписвали договорите с Топлофикация. Иначе винаги ще има хора, които ще се топлят с парното, а ще твърдят, че не го ползват, както е сега. Който не иска парно, да направи така, че да живее в блок без парно, а не да товари съседите си.
49
3
 
9
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Т а ова ако се въведе което трябваше да е отдавна то много от абонатите ще се откажат ище принуди топлофикациите да натискат цените на долу за да си върнат купувачите.Сега обаче такъв рекет ни тряскат и ни дерат кожитекакто искат!Нужно е закона да наложи и уреди за точно мерене разхода на консумираната топлоенергия.Сегашните уреди са пунта мара изхвърлени от нормалните страниОще нещо аз съм потърпевш от топлофикация Пловдив-слабо
48
8
 
2
 
! Отговори
Лош преди 8 години
А аз, като се отоплявам с ток, как един от куреняк софиянците на даде 1(един) лев, загдето му подгрявам стените.Чакайте до радиаторите да ви премахнат таксите! Покажете куреняшка инфантилност!На ДондуХов 1, трябва да чакате. Ама сте ДЕБЕЛИ *** И НЯМА ДА ГО НАПРАВИТЕ!!!Н А З Д Р А В Е !!!
47
2
 
9
 
! Отговори
Надежда преди 8 години
А дано ама надали....
46
3
 
15
 
! Отговори
работещ преди 8 години
Таза такса я въведе крадливият Кобург.Той въведе и ДДС на учебниците.Имайте памет.А че трябва да се махне е повече от ясно.Топлофикация действа по социалистически н-н-всички плащат.Да инвестира и да си махне тръбите от апартаментите.Моите съседи отдолу и отгоре не ползват парно.Аз съм си махнал радиаторите през 2000г.,изолирал съм се.Е кой кого топли,че ще плащам?Не може като вдигат цените да се сравняват с евр.д-ви,а когато трябва да се съобразяват с решенията на ЕС-скачат.
45
19
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Аман от псевдо софиянци в панелки.Купете си един парцел направете си къща и се грейте на каквото си искате стига сте ревали по форумите.
44
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"топлото" ми иска пари защото ТЕХНИТЕ тръби минавали през апартамента МИ! Ами да си ги прокарат някъде другаде - и да не ми искат! Или да ми плащат НАЕМ защото ползват моята собственност - за да печелят пари от комшиите!
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БългаринКъв българин по-скоро *** атакист тръбите в сградата са твои на етаьната собственост колко пъти трябва да ти се обяснява!
42
28
 
12
 
! Отговори
ЙУХ преди 8 години
На цървулите които пишат срещу парното - бял ден да не видят дано!На другите дето се топлят само на сградна инсталация и не искат да плащат нищо им пожелавам да си спрат и тока, телефона, интернета, водата - ДА ИМ Е ПО-ЕВТИНО! и да се върнат в пещерите в камената ера. Така няма да плащат нищо и ще са щастливи.Тарикати политици манипулират простаци избиратели които искат и те да са тарикати ама не става.
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има и друга алтернатива - газифициране на кварталите. Тогава съществуващата сградна инсталация може да се използва от съседите, само че с друг вид нагревател/котле. Дали ще е по-евтино от Топлофикация - не знам. Но поне ще има точна сметка колко газ е потребена и колко трябва да се плати. В нашите условия това обаче е практически неприложимо. Хората ще се изпокарат кой колко да плати от общия разход... (за да минат, ако може, без да плащат).Но е и по-лесно - не се плаща газта, спира кранчето.
40
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКво студуване бре? ТИ болен ли си? В момента съм бос и по хавайски *** и тениска. Климатика не е спиран изобщо и ми е много по топло от някакво парно. Въпреки това тези крадци ми взимат маса пари за нещо което не ползвам.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До BarniТова ще е така само ако сградната инсталация се разглежда като част от преносната мрежа (а тя си е такава). Тогава няма да има значение дали Топлофикация има топломер в абонатната станция, как и къде е монтиран, защото ще има значение само за някаква вътрешна отчетност на Топлофикация. В сегашния вид, дори за "новото" строителство с хоризонтални инсталации, се начислява сградна инсталация, т.е. задължават те с онова, което са начислили,а не с онова, което си потребил!
38
0
 
14
 
! Отговори
мъката преди 8 години
Почти всички проблеми,както в семейството,така и извън него,идват от безпаричието.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 36Това ще е така само ако признаят сградната инсталация като част от топлопреносната мрежа, т.е. загубите в нея - за Топлофикация. Само че това означава да фалират рекетьора Топлофикация, който снася на политиците на власт (за София в момента са ГЕРБ). Докато има отчисления за "сградна инсталация" няма как да плащаш това, което си потребил. Ще плащаш онова, което са ти начислили.
36
0
 
13
 
! Отговори
До 36 преди 8 години
Явно не разбираш. Какво си мислиш, че ще плащаш при хоризонтална инсталация? Ще плащаш всичко, което показва общият топломер на сградата, разделено условно на две части - това, което показва твоят топломер и ще плащаш разликата между общият топломер на сградата и сумата от индивидуалните топломери, разпределена по апартаменти. С други думи ще плащаш горе-долу като сега, а всички живеещи ще плащате сумарно точно толкова, колкото и сега.
35
5
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Наскоро бях свидетел на разговор на тема отопление между двама души живеещи в два съседни блока в София, но единият с парно, а другият блок си беше спрял парното. Като ги слушах, какво да ви кажа, жал ми стана за хората в блокът, където са си спряли парното. Плащат повече, по-студено им е, и им е по-неудобно, а няма как пак да си пуснат парно, най-малкото, защото инсталациите им са отишли без вода в тях.
34
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сградната инсталация трябва да бъде за сметка на "топлофикация".Ако някой е спрял парното си и отсъства от жилището си през зимния сезон,той дори от тръбите не се отоплява.Тогава защо да плаща сградна инсталация.Най-после някой трябва да спре рекета на топлофикация.
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това само ще надуе сметките на тези, които ползват парно. Но можеше вместо да се дават луди пари за т.нар. саниране, правителството да се беше захванало с изграждане на хоризонтални инсталация във всеки блок, дори и с някакво финансово участие на живущите, това щеше да е много по-полезно и нужно на хората от некачествения стириопор, наречен "енергийна ефективност". Всеки да си знае колко е потребил и да го плаща, сега се плаща всичко, дори и загубите на Топлофикация по трасето.
32
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хоризонталните инсталации не са панацея. Сега съм на хоризонтална инсталация и разбрах, че тя си има други проблеми. Възможността за кражби силно намаляват, но пак е възможно да ги има. Отделно, че кражбите на топла вода не намаляват, защото при нея си е старото положение и водомерът е в апартамента ми. Проблемът е съвсем друг - парното отоплява цялата сграда, а не части от нея и за това трябва да се плаща, а който не иска парно да живее в сграда без парно.