Проект-мечта: Спираш парното – пада "сградна инсталация"!

Вносител на промените е Патриотичният фронт
22 яну 2016 11:30,
76
Проект-мечта: Спираш парното – пада "сградна инсталация"!
Архив: Булфото

Ако абонат на "Топлофикация" се откаже от услугите й, той няма да плаща и такса "сградна инсталация" и общи части. Това предвижда проект на една от формациите в управляващото мнозинство - "Патриотичен фронт".

Сред вносителите му са лидерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Проектът предвижда отпадане на разпоредбата, според която ако клиентът се откаже от топлодаването към имотите си, той остава клиент на топлинната енергия, отдавана от сградната инсталация и от радиаторите в общите части.

Измененията премахват и нуждата от събирането на две трети от ползвателите на етажна собственост за отказ от топлоподаване в сградата. Според проекта всеки абонат ще подава заявление за отказ, а 30 дни след това той вече няма да е абонат.

Патриотите мотивират внесените изменения с европейска наредба и базирани на нея промени в Закона за защита на потребителите. Според тях потребителят на услуги и доставка на вода, газ, електричество, топлоенергия и др. е освободен от заплащането им, след като не ги е поръчвал или се е отказал от тях.

Между двата закона има явно противоречие, категорични са ВМРО и НФСБ и настояват за измененията в енергетиката да се приемат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
8
 
5
 
! Отговори
Men преди 8 години
До БоАз тръбите съм ги отрязал преди 10 години, боли ме на кой са собственост.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Панелка, последен етаж, радиатори - да, парно - не. Алтенативно отопление.Специалисти от Топлофикация - вероятно калкирала инсталация, засега само последния етаж.Съвет: Обновяване на инсталацията.Проблем: Живущите от другите етажи не желаят де се включат в ремонта на инсталацията.Риторичен въпрос: Справедливо ли е тези хора да плащат "сградна инсталация" след като дефакто те нямат реален достъп до услугата "отопрение на имот" на "Топлофикация" ?
29
5
 
18
 
! Отговори
До Фен преди 8 години
И на какво ще се топлиш тогава? Ще се отървеш от монополиста топлофикация и ще идеш при друг монополист на който да плащаш яки сметки за ток. Или може би минаваш на дърва и въглища, понеже вече и газта не е никак евтина. Парното за блок е най-удобното и добро отопление каквото и да ми говорите и нямаше да е толкова скъпо ако не бяха разни андрешковци, който само крадят, а редовните платци им плащаме откраднатото!
28
0
 
12
 
! Отговори
Бо преди 8 години
Тръбите в апартаментите са идеални части от етажната собственост, не реални. Така че, е незаконно да се изрязват от собственика на апартамента. Друг е въпросът, че не е редно да се плаща за нещо, което не искаш да ползваш.
27
6
 
12
 
! Отговори
пешо преди 8 години
не мога да разбера каква е логиката да ми цъкате минуси на долния коментар. мислите че лъжа ли? с ползване на парно плащам 200 лева, а температурата е 18-19 градуса. с духалка плащам 90 лева и е 22-23 градуса. ако не ползвам парно, тръбите от инсталацията са студени. в моя вход ползват два апартамента от 12 (те плащат по 400 лв и ходят с дебели дрехи у тях), но не можем да се откажем, защото сме на една станция със съседния вход, където ползват всички. е каква е логиката да плащам сградна??
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами защо тогава моите съседи не ми дават пари за тока който изразходвам за да отоплявам моето жилище и респективно общите стени на апартаментите.Който иска парно си монтира топломери на входящите тръби към радиаторите и ще си плаща точно толкова колкото ползва. На мошениците от топлофикация обаче това не им изнася защото няма да могат да скубят хората и да си раздават премии от хиляди.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От статията не могат да се разберат подробности за предложението и доколко то обхваща и свързаните нерешени проблеми като: вертикалната инсталация, обратното свързване на вече обявените за спрени радиатори към нея и други тарикатски способи за ощетяване на съседи, некоректното изискване за достъп до жилището/радиаторите и т.н. Благодарение на Топлофикация, политиците ни и лобистки интереси от години сме поставени в разкрачено положение ощетяващо както ползващите, така и неползващите услугата.
24
5
 
7
 
! Отговори
Фен преди 8 години
До ПопулизъмТова е така, на хората ще им писне да се занимават с този вид монополист и вежливо самият блок може да каже на топлофикация, че може да си изнесе техниката от сградата ( говоря за топлостанцията). Така сградата ще може да завинаги да се пребори с този кошмар. Надявам се да се приеме този закон.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идеята на топлото е да разделя хората за да може да си надписва сметките, както им хрумне.Ако в една кооперация не са махнати радиаторите по стълбите и всеки ползва парното, но сметката да се изчислява от централният водомер, а не от така наречените уреди по радиаторите сметките ще са в пъти по-ниски и ще има данни за реалното потребление. Общото отопление винаги излиза по евтино. Не случайно в доста Европейски държави си има постояна такса за отопление, както за асансьор, чистачка, ремонти т.н
22
2
 
15
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
До Ха-Ха ???Добре пич прав си! Но Аз да ти кажа пък друго! Та дядо ми има овощна градина та тая овощна градина, знаеш може би, има дървета, та тия дървета пречистват въздуха! Та същия тоя въздух го дишаш и ти, че и много други! Та въпросът ми е ЗАЩО ТИ НЕ ПЛАЩАШТ ЗА ТОВА НА ДЯДО МИ?????? Щото мисля, че принципа дето ти обясни е същия!
21
9
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Предложението на псевдопатриотите пак е в полза на крадците, а нормалните хора ще трябва да плащат и за тях. Всеки знае каква огромна разлика има в температурите в жилищата, когато в сградата има парно и когато няма, но мошениците се правят на ощипани и се намират и депутати, които се опиват да узаконят мошеничеството, както е в случая.
20
2
 
14
 
! Отговори
Популизъм преди 8 години
Абсолютно популистки закон, който няма как да бъде приет и това го знаят и вносителите му! Топлофикация има топлинни уреди на входа на всяка топлостанция към конкретния блок и иска парите, който тази станция е отчела. Топломерите в домовете служат, за да разделят между абонатите дължимата сума. Така че в случая за лошата топлофикация нищо няма да се промени. Те пак ще си получават полагаемото, но абонатите ще трябва да поемат и платят дела на отказалите се! Номер 8 го е казал вече.
19
0
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 8 години
Като те прочетох първата ми реакция беше, че лъжеш. После започнах да търси и други причини, за да плащаш толкова и намерих поне две. Едната е, че квадратурата на апартамента ти е примерно 300-500 квадрата, а втората е, че има яко крадене от съседите ти. Иначе за необитаем апартамент от 75 квадрата в София, плащам по 35-40 лева на месец при работеща лира в банята.
18
5
 
6
 
! Отговори
пешо преди 8 години
а ако ползвам топла вода, но не и парно какво правим? плащам си както досега ли? аз парно в стаите няма да пусна - ефектът е минимален, а плащаш майка си и баща си. дори с духалката ми излиза 2 пъти по-евтино да се отоплявам и с нея ми е наистина топло, не ходя със зимни дрехи вкъщи както ако съм на парно.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък не го спирам и у дома е 25 градуса, ходя си по *** и тениска. Така ми е комфортно на мен. Лошото е че на изравнителната сметка пак ми става направо горещо, като видя колко имам да плащам! Цените на газта паднаха, но от топлото не свалят техните цени иначе, като се вдига и не закусняват с увеличението.
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 6: "Сградната инсталация не е "такса". Тя е ФИЗИЧНА ВЕЛИЧИНА, и да я махат и да я намаляват я ИМА!" А, как ще обясниш това на този който се отплява на ток - къде отива неговата "ФИЗИЧНА ВЕЛИЧИНА" ?
15
11
 
4
 
! Отговори
Ха-Ха ??? преди 8 години
До ???????????????????? А топлината която отдават тръбите, кой да я плаща?А топлината , която се отдава от горната и долната плочи, защото съседите плащат, кой да плаща? Съгласен съм да е така, но този който не иска да плаща, да си изолира тавана, пода и тръбите и нека не плаща. Сега поне има доста добри изолационни материяли, който не пускат топлината. То иначе едни ще плащат , а другите ще са добре.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои като номер 7 все още не са разбрали, чия собственост са инсталациите в сградата и продължават да пишат нелепици.
13
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички хитреци на дребно се бутат на всяка цена да живеят в блок, където има парно, а после вяит, че уж не ползвали и не искат да плащат. Ами като не искате парно, беж обратно на село!
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ФактТака е но какво да се очаква от начинаещ ел. техник в зряла възраст и агент ДС?