Време ли е да имаме жена президент?

Малко вероятно са избори 2 в 1, прогнозират експерти
22 яну 2016 11:14, Анисия Иванова
39
Време ли е да имаме жена президент?
Архив: Булфото

Време е да видим жена президент, но шансовете на настоящия вицепрезидент Маргарита Попова са малки. Такава прогноза направи математикът проф. Михаил Константинов, шеф на "Информационно обслужване" и бивш зам.-шеф на ЦИК, пред bTV.  

Много добра кандидатура е Йорданка Фандъкова, но минус е това, че трябва да напусне кметския пост и да се правят нови местни избори, посочи още той.

Независима кандидатура на Плевнелиев е с нулеви шансове, ако се разберат с ГЕРБ – това е единственият начин, допълни проф. Константинов.

И двете страни, и сегашният президент и господин Борисов не са казали, че тази опция е невъзможна и това е разбираемо, нормалните политици държат всички канали отворени, освен това е и средство за натиск, когато не сте се определили, каза още той.

Със сигурност Плевнелиев би бил най-добрата обща кандидатура на ГЕРБ и Реформаторския блок, само че дали до такава ще се стигне, е трудно да се каже, смята политологът, преподавател по изборни системи в СУ доц. Димитър Димитров.

Като цяло мандатът на Плевнелиев следва да бъде отчетен като успешен. То в България е много трудно да има неуспешен президентски мандат, допълни Константинов.

"Струва ми се глупаво да има президентски и парламентарни избори. Интуитивно чувствам, че това не е правило. Правителството има достатъчно подкрепа в парламента", смята проф. Константинов. Според доц. Димитров комбинация на избори две в едно би било много нелогично.

"След като държавата очевидно се нуждае дори от някаква условна стабилност, единственият начин тя да бъде разрушена е да се предизвикат две в едно, три в едно, пет в едно и т.н., тъй като разбира се влизаме в кампания и всеки започва да се чувства по-малко задължен да спазва правилата", обясни Димитров.

Много са конфигурациите, в които парламентът може да просъществува и той най-вероятно ще просъществува почти пълен мандат, благодарение на многото независими кандидати, благодарение на безкрайната разпръснатост в парламента. Много от тези депутати просто няма да бъдат друг път депутати, никой не би искал да прекрати мандата си предсрочно, каза политологът.

Според Константинов Първанов няма никакъв шанс за още един президентски мандат,  тъй като Конституцията дава право само на два мандата.

"Могат да се изброят още двама трима кмета, които са популярни, които са от ГЕРБ и са популярни, като например Димитър Николов, кметът на Бургас. Могат да бъдат изровени и някои популярни лица от по-задни редици", допълни доц. Димитров.

Политологът прогнозира оспорвана борба на президентския вот. По думите му ГЕРБ е доминираща партия.

"При предните избори през месец юни още нямаше кандидатура. Имаме още няколко месеца да спекулираме", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е важен полът, а дали съответният човек знае за какво е избран или не. Ако ще следващият ни президент да е извънземен, все ми е едно, стига да не прави глупости.
25
2
 
4
 
! Отговори
Пародия на държава преди 8 години
Герберските домакини ще гласуват за жена след облъчванията на разни съмнителни социолози . Стойте и гледайте облъчванията отсега на нататък .Няма дебати и борба за идей и ценности . Избори като на футболен мач !
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А дали качествата необходими за един президент са следствие от пола на индивида.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време ли е да станем още по-***.илни ***.оти? Предлагам да си вземеме Меркел за президент. Или която да било друга ***.лоумничка, но със задължителното условие да е мюсюлманка и стара и мух.лясала мома и да няма деца, за да сме сигурни в нейната ислямска и обща мизантропия.
22
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
на българия изобщо не и трябва президент ние сме 7 милиона имаме премиерпредседател на нс с 5 заместника председател на конст съд защо трябва да имаме президент с всичките разходи по тази институция аз твърдо против
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Президента трябва да е достоен човек като Р. Плевналиев.Не предател русофил като агент Гоце!
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тройната коалиция искаше да построи АМ Тракия за 3 млрд Евро и да е с такса за движение по нея!А Плевналиев я построи за 260 млн Евро - почти 10 пъти по-евтино.И е безплатно да се движиш по магистралата.Този човек става за Президент!
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев е добър президент, няма гафове и разнопосочни действия.Не лъже и краде като Гоце, не избива защитени козли по другите държави и после да лъже, че не. било вярно.Плевналиев е истинският президент!
18
3
 
9
 
! Отговори
Bobi преди 8 години
Ааа не президент в мензиис не.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е комунистическа манипулацуя.Ако човека е свестен полът няма никакво значение.Илитрябва да е жена, щото досега не сме имали жена президент.Ами нямали сме китаец, и ром, и коняк за президент. И кво от това?!Стига с това противопоставяне на половете.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...че до сега не беше ли жена президент?!?
15
6
 
5
 
! Отговори
gogo преди 8 години
Време е. Слава Севрюкова казва, че когато начело на държавата застане жена, тогава нещата ще потръгнат на оправяне.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този професор менте за сетен път доказва че е обслужващ материал на правителствената гилдия !!!!!!Преди 20 дни беше казал по БТВ ,че на есен се очакват избори 3 в 1,даже и на бас беше предложил да се хване,а сега се линдзоти и говори отново глупости !!!! Това за мен е ПЛАТЕН МАНИПУЛАТОР така че не му вярвайте,а се гответе за избори тай малко 2в1 за президент и парламент !!!!
13
3
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 14,така де - ако не беше партийна кандидатура Калфин, нямаше да стигне балотаж. Данаилов май им е доайен в БСП
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
11Калфин стигна на балотаж тогава, защото Стефан Данаилов му беше кандидат вице. Ако Ламбо се беше кандидатирал тогава за президент, а Калфата да му е вице, щеше да издуха Росен с най-малко десет пункта.
11
3
 
3
 
! Отговори
Гого преди 8 години
Твърдо НЕ Меркел е добър пример !!!!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ Е ДОБРЕ!Сгашния ни президент - жена не става за нищо!
9
4
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 8,независимите кандидати биха останали абсолютно непознати за хората. Затова партиите търсят и намират "подходящи" кандидати. Добър пример е Калфин едно време, който не беше особено популярен, но стигна струва ми се до балотаж с подкрепата на БСП
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е да имаме човек патриот българин с качества , незнам защо така плоско ни ловят жена че жена ако ще и травестит да е качества на управник са нужни .
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък се чудя защо трябва да има партийна кандидатура? Толкова ли няма свестни хора в България, които да бъдат патриоти и да не ни излагат по света? Партийната кандидатура означава само едно нещо - фалшифициране на изборите и слагане на удобния послушко за президент.