Масова сеч в министерствата: На чиновници и бонуси!

Шампиони в съкращенията са Петър Москов и Десислава Танева
26 яну 2016 07:00,
82
Масова сеч в министерствата: На чиновници и бонуси!
Снимка: архив Reuters

Масова сеч на чиновници и бонуси са предприели министерствата в края на миналата година, за да успеят да влязат в бюджетните рамки за 2015 г. След искане на финансовия министър Владислав Горанов за сериозно затягане на бюджетната дисциплина навсякъде по ведомствата бе заложено орязване на харчовете за персонал с 10%.

Министерствата с най-ударни съкращения за свиване на административните разходи са здравното и земеделското, пише "Монитор", цитирайки писмени отговори на министри до депутати.

Министерството на Петър Москов и структурите към него са свили щатните си бройки с 1 391. Най-голямо е било орязването на персонал в домовете за медико-социални грижи и районните здравни инспекции. В резултат е постигнато намаление на персонала с 9%, но на разходите с едва 7 на сто.

Още по темата
Разминаването идва заради средствата, които отишли след това за обезщетение на освободените служители. Затова пълният финансов ефект от съкращенията ще се усети през тази година, обещава Москов.

За да изпълни целта за 10% намаляване на административните разходи Министерството на земеделието е свило щатната численост в системата с 1175 бройки, или с 11 на сто. И тук обаче орязването на персонал е довело до изплащане на огромни суми за обезщетения – 4 млн. лв. или средно по 3 404 лв. на чиновник.

Министерството на правосъдието се е отчело с 599 съкратени служители, като най-много били в системата на затворите.

Военният министър Николай Ненчев пък се е похвалил с орязани 378 щатни бройки, както и със свиване с до 20% на допълнително назначените служители. "Намалението на разходите за персонал на МО за 2015 г. спрямо 2014 г. достигна 29 млн. лв., което значително надвишава 10% намаление на разходите за персонал", изтъква още той.

В транспортното министерство са били съкратени 148 души, което наред с намаляването на разходите за заплати е довело и до изплащане на над 1 млн. лв. обезщетения. Затова и тук очакват ефектът от свиването на щатните бройки да се прояви чак тази година.

За спазване на финансовата дисциплина в Министерството на вътрешните работи са наблегнали на орязване на бонусите за служителите. Така например била намалена базата за изплащане на допълнителни пари за "времето на разположение" от 0,35 лв. на 0,10 лв. Тази стъпка спестила около 1,3 млн. лв. от разходите за персонал. Били свити драстично и допълнителните възнаграждения на служители на МВР за "резултати в служебната дейност" с 13,3 млн. лева заедно с осигурителните вноски.

В Министерството на външните работи пък разходите за заплати са орязани с половин милион, а с още 479 000 лв. ”"възнаграждения", се посочва в отговора на титуляра Даниел Митов.

Необходимите мерки за орязване на разходите за персонал е предприел в своето ведомство и самият Владислав Горанов. Сред тях било прекратяването на трудовите и служебни правоотношения на хората, които през 2015 г. са навършили пенсионна възраст.

Към тази мярка са прибягнали и от спортното министерство, наред със замразяването на заплатите.

В заложените орязани рамки са успели да се поберат също министерствата на образованието, на социалната политика, на регионалното развитие, на екологията, на икономиката. Последните 2 са отчели спестени средства дори при заложения по-нисък праг.

Образователният шеф Тодор Танев обаче предупреждава, че "ограниченият финансов ресурс за разходи за персонал през 2016 г. ще затрудни привличането на подготвени кадри".

От министерството на туризма припомнят, че са нова структура и няма как да се направи сравнение на разходите през 2015 г. с тези през 2014-а. Ведомствата с ресор енергетика и култура все още не са се отчели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
21
 
! Отговори
читател преди 8 години
Каква икономия е направило Министерство на здравеопазването не зная, но закритите домове за медико-социални дейности, които са в ликвидация продължават да поддържат персонал, който не ходи на работа,но получава заплати.
10
3
 
30
 
! Отговори
работник преди 8 години
крайно време е да се случи реална реформа в държавните ведомства и институции и всички мухи без глави които не знаят за какво са там и са на хранилка от народната софра да бъдат изгонени
9
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това със съкращенията не го вярвам и не само за това. До обяд е съкращения, следобед назначенея.
8
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съкратили са незаетия кух щат, който държат за по- висок бюджет.
7
1
 
46
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Значи ли това,че в земеделското м-во ,,работят" 10 000 диши.И какво работят?
6
2
 
62
 
! Отговори
Знаещ преди 8 години
Само да вметна, че в самото Министерство на земеделие не е съкратен никой. Съкратени са служители от Селскостопанска академия и Агенцията за безопасност на храните. Така, че тези цифри, които се дават в справката са полу-лъжи.
5
4
 
45
 
! Отговори
se edno преди 8 години
Съкратете по ТЕЦ 1, 2, AES, чуавам там заплати мин. по 3000лв. а бонусите са баснословни от 10 000 до 80 000. После защо тока ни е скъп
4
3
 
34
 
! Отговори
Милюцюнер Роднина преди 8 години
д-р Москов и Танева могат, а г-жа "Стига Вече" само може да гледа "умно".
3
4
 
44
 
! Отговори
5 преди 8 години
Пак цирк ни правят, я кяжете за усвоявянията по евро проектите на на шите хора и тяхните фирмици колко парици лапнаха ???
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
айде-е, напред ***, да заплачете за бонусите на търтеите и за самите търтеи. ХА ДЕ ви даде знак. Започвайте трескаво!
1
10
 
18
 
! Отговори
ХА ДЕ преди 8 години
МАЙ БОЙКО И КОМПАНИЯТА КРАТУНИ ИМ СЕ ИЗЛИЗА ОТ ВЛАСТА.ДА НЕ СТЕ СИ НАМЕРИЛИ РАБОТА БЕ КАУНИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА ВИ ТРОПОЛЯТ ЖЪЛТИ ПАВЕТА ПО ТИКВИТЕ