Кунева, Бъчварова, Захариева: Докладът е обективен

Можем да се справим с проблемите, категорични са трите
Обновена: 27 яну 2016 15:28 | 27 яну 2016 15:27, Веселина Йорданова
12
Кунева, Бъчварова, Захариева: Докладът е обективен
Снимка: Reuters, архив

Мониторинговият доклад на ЕК е обективен. Това е оценката на властта, изразена от вицепремиерите Меглена Кунева, Румяна Бъчварова и правосъдния министър Екатерина Захариева на брифинг в МС.

Кунева заяви, че докладът е обективна оценка на стъпките, предприети от България в борбата с организираната престъпност, с корупцията, за съдебна реформа.

Още по темата

Отчита се, че правителството има воля да продължи напред, каза Кунева, като допълни, че се отбелязва се, че в случаи като Закона за корупцията няма развитие от страна на парламента. Тя посочи, че има добри думи за звеното, създадено под ръководството на прокуратурата за разследване на корупция по високите етажи на властта.

Положителните оценки, които са дадени, трябва да ни дадат достатъчно кураж, да увеличим позитивния натиск, за да имаме конкретни резултати, каза още вицепремиерът и отбеляза, че в документа приетите стратегии са определени като "добре замислени“.

"Сигналът е мислите правилно, действате правилно, но трябва да имате по-бързи резултати и още по-целенасочени действия“, преведе Кунева казаното в доклада. Според нея България е способна да се справи с проблемите, които стоят.

Има и желание, и план за действие, увери правосъдният министър Екатерина Захариева. По думите й в доклада се чете желание стратегиите да не остават само на хартия, като се акцентира на приемането на промени в закона за съдебната власт и на антикорупционния закон.

Захариева каза и че има доста критики по отношение на някои от институциите по-конкретно дисциплинарните производства във ВСС, с атестирането и кариерното израстване на магистратите, с усещането, че част от решенията се вземат непрозрачно. По думите й изрично е подчертана необходимостта от план за действие за въвеждане на електронното правосъдие. "Крайно време е спрем да гледаме на доклада като на документ, с който някой размахва пръст на България, това е механизъм на партньорство", подчерта Захариева.

Тя увери, че правителството ще свърши своята работа, за да бъдат ограничени критиките и усещането, че във ВСС нещата се случват по непрозрачен начин.

МВР шефът Румяна Бъчварова каза, че констатираните проблеми не изненадват и се работи по тях. Бележките, свързани с организираната престъпност, са много по-малко на брой, отбеляза тя. Според Бъчварова отдалеч малките стъпки се виждат по-добре и това дава увереност на управляващите да продължат напред.

Вицепремиерът Томислав Дончев препоръча на коментаторите на доклада първо да го прочетат, за да няма „коментар на коментара“. По думите му за всяка от властите има ясни препоръки, които се знаят у нас и усилията трябва да се утроят.
 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези и трите от каква позиция се изказват-Кунева отдавна се е компрометирала като политик,Бъчварова е неспасяема в собственото и министерство,а Захариева е зелена глава!!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ба кво правихте до сега две години, подготовка със справянето ли? За две години колко курници можехте да направите!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Три еврокози се събрали и казали "меееее"
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имат „воля“?
А резултати!

Цялата Европа назе гледа и ръкопляска!
На подконтролната територия какво мислят хорат - няма значение!
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън,дрън с нищо не могат да се справят боковите каки,най много Мутрата да ги опраска.
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
три дявола от ада четат евнгелието
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
... но виновен е отново Орешарски, знаеме си
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха, тези трите абсолютно некомпетентни лелки щели да се справят с проблемите. Бъчварова не можа да направи елементарна реформа в МВР-то, сега имала сили да се справи и с още. Пази Боже сляпо да прогледне.
1
0
 
24
 
! Отговори
Аз преди 2 години
И за чий *** се пишат тези доклади като така или иначе нищо не се променя? Журналистите си намират материал за два-три дни, а политиците се правят, че им пука.