"Пентаксим"-ът бил френски, а не турски

По думите на Москов ваксината само се доопакова в Турция
27 яну 2016 14:44,
47
"Пентаксим"-ът бил френски, а не турски
Снимка: Булфото, ахрив

Няма турска ваксина, ваксината е френска, категоричен бе здравният министър Петър Москов по повод скандала с ваксината "Пентаксим", която сме получили от Турция.

По думите му "Пентаксим" е удостоверена за освобождаване от френската фирма производител, а в завод в Турция се доопакова.

"Това е ваксина, с която аз съм гарантирал на собствените си приятели, че е същата като всяка една използвана в страната преди", допълни Москов пред bTV и подчерта, че не трябва да се смесват търговските и икономически интереси със състава на "Пентаксим".

"Аз няма да се занимавам повече с различни хиени в електронни сайтове, които срещу 50 лева могат да направят всичко", допълни Москов. Той отново подчерта, че "неразрешена в България означава неразрешена за търговия в страната".

Здравният министър допълни още, че турският завод, в който френската ваксина е доопакована, е парньор с едни от най-големите фармацевтични компании в света и няма никакво съмнение в качеството на продукта.

Още по темата

"Този удар срещу мен не ме интересува и не ме притеснява. Пари крадох, фашист бях, не ме интересува", допълни Москов. Той допълни, че атаката е политическа.

По повод втората ваксина, която е част от турското дарение – "Еувакс" – Петър Москов поясни, че тя е внесена защото има тежък бежански поток в страната.

Здравният министър отрече и информацията, че идентификаторите за лични данни, които ще бъдат използвани в българската здравна система, са произведени в Турция.

Петър Москов коментира и новата ТЕЛК система.

"Смисълът на промяната е да се промени системата, която в момента е бавна, не е обективна и е доста корумпирана", поясни Петър Москов.

По думите му най-важното, което е предвидено в новата система, е реинтегрирането на хората с инвалидна степен обратно в обществото.

"Смисълът на системата сега е изключващ. Казват – Петър Москов, ти си инвалид, вземи тези 50 лева, заповядай инвалидна количка и, моля те, стой си вкъщи", каза Москов.

Друга съществена промяна ще бъде отварянето на ТЕЛК комисията за лекари с ясна квалификация. "В момента там могат да работят само лекари от ТЕЛК. Лекар хирург, който може да установи нещо по вас, не може да ви даде телково решение", поясни Москов.

Относно корупцията в системата Москов поясни, че ще се борят с нея на принципа на социологическа извадка. "Ако 100 души са освидетелствани и 10 трябва да се проверяват, те се проверяват. И ако има разлика между състоянието им и ТЕЛК статуса, тогава нещата стават лоши и за лекаря, и за болницата", допълни здравният министър.

Петър Москов подчерта, че новата система по никакъв начин няма да "удари" хора с ТЕЛК-кови решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
9
 
! Отговори
На Буров чичата преди 8 години
НАРКОМАНЪТ лъже !!!
22
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Френски е и напълно безопасен, само троловете на Прасеевски твърдят обратното.
21
2
 
6
 
! Отговори
ОТ КРАВЕФЕРМАТА САЩ преди 8 години
идат най-убавите ГМО ваксини. ЗА КРАВИ и КОНЕ и МАГАРЕТА. СеДеСАРИТЕ и ГЕРБАджии всички вече са имунизирани
20
7
 
8
 
! Отговори
Оху преди 8 години
Да: най-хубави са съветските ваксини от 1950 г.- всички други произведени след тях са отровни,облъчващи,империалистически,турски,бушменски и дори канцерогенни!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от ваксини няма да умрете ама от мизерната ви храна най вероятно.
18
4
 
7
 
! Отговори
МОСКОВ преди 8 години
майка му го е родила българин, ама без тапия от родилния дом никой не би го признал за такъв. Та ДОКУМЕНТЪТ бе МОСКОВ е НЕРЕДОВЕН / Т.Е НЕЗАКОКОНННА е ваксината
17
13
 
7
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Ако ваксините бяха съветски,произведени през 1950г. щяха да съдържат само витамини,бонбонки и кебапчета разбира се,а понеже не са такива- значи съдържат само живак,уран и цианкалий дори! И водата в тях не е френска- вероятно е от Атлантика,значи е опасна за здравето- сигурно е солена повече от разрешеното,а Франция незаконно е внасяла атлантическа вода у нас! Това са глупостите,които измислят ручофилите само и само да дестабилизират страната,както им е поръчано от чужди вражески централи!
16
6
 
14
 
! Отговори
Marto преди 8 години
Гадният Москов заедно с илюминатите и рептилите тровят и зомбират българските деца. Турция е само параван на рептилския заговор и пионка. Хванаха го Москов - да си подава оставката веднага.Щом няма разрешение за продажба в БГ, значи ваксината си е забранена в целия ЕС. Освен живак четох, че съдържа и цезий и ДДТ.
15
16
 
8
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Москов може да изглежда всякак,но не лъже- ваксините не са турски а някои веднага ревнаха,че били изключително вредни и сега се чудят как да се оправдават пред наивниците които им повярваха,защото се оказаха по-глупави от тях.
14
5
 
8
 
! Отговори
Питащ преди 8 години
Ами то и Рено Клио има турско ама струва 20% по евтино и вместо метални калници има пластмасови.Така,че стига глупости.
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лъже кучето корумпирано. Този психопат е опасен за населението. Оставка кратуно с налудничав поглед.
12
2
 
21
 
! Отговори
me преди 8 години
Абе айде стига глупости, това да преопаковаш лекарства не е като да преопаковаш обувки. Има си изисквания за превоз, съхранение и опаковане на ваксините, за да може да се гарантира качеството им. Как могат да ни гарантират, че тези изисквания са спазени в завод, който не е инспектиран от ЕС, за ваксини които не са разрешени в ЕС. Икономически интереси или не, има си законови изисквания и те трябва да бъдат спазвани. А не нарушавани на най-високо ниво, просто защото така решил Москов.
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще го съдят по документи. Все едно да внесе контрабандни цигари и да се оправдава, че били безопасни и оригинални от Филипс Морис от завода в турция.
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този удар срещу децата на България мен ме интересува и ме притеснява г-н Москов. Не може министър да гази закона и това да е норма. Време да си подадете оставката, а не да се обяснявате, какво къде е опаковано и кога. Просто си подайте оставката и си вървете там, където ви е интересно и ви интересува.
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оффф, това се знае още от миналата седмица.Ама звучи много по-драматично като кажеш "турски ваксини" и всички го повтаряха в хор като побъркани.
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До герберчетата, никой не оспорва, че ваксините нямат разрешение за ЕС, което означава, че са незаконно внесени!
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи всички лекарства на Софарма и Актавис са вносни, защото "само се дозират и опаковат" и всички работят с вносни суровини.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Еувакс"-а няма как да влезе в имунизационния календар, защото там пише че ваксинацията против хепатит се извършва с "Енжерикс".
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов, много си заинтересован да пробуташ тази ваксина нещо! И аз не работя за 50лв! на детето и здравето е по-ценно от твоята комисионна!
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато министрите газят правилата, няма как да искаме правова държава! А глупоста за "само пакетирана", няма да го коментирам.