2 397 920 лв. са събрани в "Българската Коледа"

Фокусът на кампанията: Децата в критично състояние
29 яну 2016 13:00, Анисия Иванова
2
2 397 920 лв. са събрани в "Българската Коледа"
Архив: Булфото

2 397 920 лв. е събраната до момента сума в тринадесетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа".

Това прави тазгодишната кампания най-успешната от началото на мандата на президента Росен Плевнелиев, посочи началникът на кабинета на държавния глава Деяна Костадинова при представяне на текущите резултатите на инициативата.

Фокусът на тазгодишната кампания е подкрепата на децата в критично здравословно състояние, нуждаещи се от реанимация и интензивно лечение.

В периода от 1 декември до 21 декември 2015 г. в дарителската сметка на "Българската Коледа" са постъпили 1 650 773 лв. Други 747 147 лв. са събрани от смс-и към мобилните оператори.

3074 са индивидуалните дарители, които са направили дарения по сметката на инициативата. Деяна Костадинова отбеляза, че даренията са с различен размер - има минимални и други с много по-големи суми и коментира, че е важен не размерът на дарението, а жестът и желанието да бъдеш съпричастен с болката на другите.

"Българската Коледа" е била подкрепена и от 435 компании. 89 училища от цялата страна също са се включили в подкрепа на инициативата.

Началникът на кабинета на президента благодари на всички дарители и увери, че както и досега, набраните средства ще бъдат разпределени публично, прозрачно и обществено отговорно. Костадинова обаче посочи, че предвид приетите промени в закона за обществените поръчки в края на миналата година, предстои в най-кратък срок промяна в правилата, по които ще се разпределят средствата по инициативата като разпределението им ще става чрез обявяване и договор за обществени поръчки. Тя изрази надежда, че това няма да затрудни работата им и допълни, че организаторите ще се опитат в периода за отчет на кампанията към 1 декември т.г. да имат готовност да представят какво е направено по нея.

Към момента 18 болници са подали заявления, за да участват в кампанията. До края на януари са получени и 203 молби от родители на болни деца. Деяна Костадинова каза, че ще бъдат разгледани всички молби на нуждаещи се деца, независимо от темата на кампанията. От тях около 72 процента са за рехабилитация, а около 15 процента - за подпомагане на медикаментозно лечение.

Свикнали сме да говорим за инициативата "Българската Коледа" като за една инициатива, която помага на болни деца, но тя има и по-важно значение - обединителната й мисия, каза Деяна Костадинова. Тя допълни, че "Българската Коледа" за поредна 13 -та година е показала ,че българите можем да се обединим около една кауза и независимо от своите политически пристрастия, социални,културни, образователни или религиозни определения, всеки българин дарява в инициативата.

Надявам се като подкрепяме тази култура на дарителство, което президентът Плевнелиев развива от началото на своя мандат, като се опитаме да я възродим в българското общество, ние ще намираме все повече каузи, които да ни обединяват като нация, каза още началникът на кабинета на държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
met преди 8 години
Аз също съм на мнение че "Българската коледа" е начин държавата да не си върши работата. Парите които се взимат от там вече имат и разчетен бюджет. Хората на разчитат на подаянията което е много ама много грешно. Въпросното събиране на пари трябва да бъде забранено и хората отговорни за това да си понесат последствията.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези пари, които трябва да ги дава държавата, пак са ги събрали от обикновения българин, който е състрадателен по душа.