Бокова видя кампания срещу себе си. Призова: Спрете!

Тя защити баща си и осъди престъпленията на комунизма
1 фев 2016 10:37,
296
Бокова видя кампания срещу себе си. Призова: Спрете!
Снимка: Reuters

Генералният секретар на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова видя клеветническа кампания срещу себе си. Тя нарече обвиненията срещу нея лъжа, призна, че я натъжават и призова на измислиците да се сложи край.

Кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН бе издигната от кабинета на Пламен Орешарски. Номинацията бе потвърдена от Бойко Борисов при поемането на властта през 2014 г.

В последните месеци обаче се появиха информации, че България може да издигне за поста кандидатурата на Кристалина Георгиева, а различни наблюдатели интерпретираха състезанието между двете дами като състезание между Москва и Вашингтон.

Още по темата

"Изненадана съм, че ме поставят в различни конфигурации. Случва се да ме питат дали съм кандидат на Франция, на Китай, на Латинска Америка, на Африка...", каза Бокова. Тя обясни, че дебатът в България по оста Русия-Америка е много едностранен. "Аз ако съм кандидат, съм кандидат на България", отсече тя пред bTV.

Тя обясни, че няма краен срок, в който да се вземе решението кой ще е кандидатът на България за големия пост в ООН. Бокова обаче обясни, че кандидатурата трябва да бъде издигната до седмици, защото през март започват изслушванията на номинираните.

Ирина Бокова отговори на някои от обвиненията срещу нея, основните от които са, че е кандидат на Кремъл, а баща й Георги Боков е бил един от идеолозите на комунистическия режим в България.

"В едно демократично общество хората трябва да бъдат съдени и оценявани за това, което правят", каза тя и обясни, че е изненадана, че сред критиците й има и съратници на баща й. За него тя обясни, че е бил партизанин и антифашист, но допълни, че такъв е бил периодът и неговите разбирания. Бокова обясни, че баща й е бил свален от всички постове пред 1976 г.

Тя припомни и че от 10 г. е публична личност, а  от 25 г. работи за демократичното развитие на България. "И сега отново да се поставя под въпрос дали осъждам престъпленията на комунизма. Разбира се, че ги осъждам, никой не може да убива хора без съд и присъдата", каза тя.

Бокова обаче не прие обвиненията на сина на Райко Алексиев, че баща й е убиец на баща му.

"Разбирам мъката и гнева му да намери убийците на баща си. Но това са лъжи, казани на чашка в едно литературно кафене", настоя тя.

Ирина Бокова призна, че има имоти в Ню Йорк, но напомни, че децата й живеят от години там и отглеждат децата си там, а тя иска да е близо до тях. На въпрос дали е богата, отвърна: "Да, най-вече с петте си внука".

Шефката на ЮНЕСКО обясни, че чува клеветите и лъжите по свой адрес от години, но досега не им обръщала внимание, защото й се струвало недостойно.

На въпрос дали би се отказала от евентуална номинация за шеф на ООН, тя обясни, че това не било личен избор.

"Не правя лична кариера. За мен няма драма, каквото и решение да вземе правителството. Ккавото и решение да вземе то, аз мисля, че е недостойно да се води такава кампания, тя вреди на България", каза Бокова.

Тя обясни, че уважава Кристалина Георгиева и в състезанието между тях няма личен елемент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
8
 
46
 
! Отговори
Бокова преди 8 години
Никой не може да убива без съд и присъда, освен тате и неговите "съратници". Ама такива са били времената, тъй че всичко е ок. Няа проблеми.
2
17
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига вечеСпретеСтабилностТия лозонги вече не минаватМястото на комунистите е в затвора, а не в ООН или ЮНЕСКО
1
18
 
18
 
! Отговори
1 преди 8 години
Типично по нашенски! Не е важно я да съм добре, важното е Вуте да е зле!