Бокова видя кампания срещу себе си. Призова: Спрете!

Тя защити баща си и осъди престъпленията на комунизма
1 фев 2016 10:37,
296
Бокова видя кампания срещу себе си. Призова: Спрете!
Снимка: Reuters

Генералният секретар на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова видя клеветническа кампания срещу себе си. Тя нарече обвиненията срещу нея лъжа, призна, че я натъжават и призова на измислиците да се сложи край.

Кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН бе издигната от кабинета на Пламен Орешарски. Номинацията бе потвърдена от Бойко Борисов при поемането на властта през 2014 г.

В последните месеци обаче се появиха информации, че България може да издигне за поста кандидатурата на Кристалина Георгиева, а различни наблюдатели интерпретираха състезанието между двете дами като състезание между Москва и Вашингтон.

Още по темата

"Изненадана съм, че ме поставят в различни конфигурации. Случва се да ме питат дали съм кандидат на Франция, на Китай, на Латинска Америка, на Африка...", каза Бокова. Тя обясни, че дебатът в България по оста Русия-Америка е много едностранен. "Аз ако съм кандидат, съм кандидат на България", отсече тя пред bTV.

Тя обясни, че няма краен срок, в който да се вземе решението кой ще е кандидатът на България за големия пост в ООН. Бокова обаче обясни, че кандидатурата трябва да бъде издигната до седмици, защото през март започват изслушванията на номинираните.

Ирина Бокова отговори на някои от обвиненията срещу нея, основните от които са, че е кандидат на Кремъл, а баща й Георги Боков е бил един от идеолозите на комунистическия режим в България.

"В едно демократично общество хората трябва да бъдат съдени и оценявани за това, което правят", каза тя и обясни, че е изненадана, че сред критиците й има и съратници на баща й. За него тя обясни, че е бил партизанин и антифашист, но допълни, че такъв е бил периодът и неговите разбирания. Бокова обясни, че баща й е бил свален от всички постове пред 1976 г.

Тя припомни и че от 10 г. е публична личност, а  от 25 г. работи за демократичното развитие на България. "И сега отново да се поставя под въпрос дали осъждам престъпленията на комунизма. Разбира се, че ги осъждам, никой не може да убива хора без съд и присъдата", каза тя.

Бокова обаче не прие обвиненията на сина на Райко Алексиев, че баща й е убиец на баща му.

"Разбирам мъката и гнева му да намери убийците на баща си. Но това са лъжи, казани на чашка в едно литературно кафене", настоя тя.

Ирина Бокова призна, че има имоти в Ню Йорк, но напомни, че децата й живеят от години там и отглеждат децата си там, а тя иска да е близо до тях. На въпрос дали е богата, отвърна: "Да, най-вече с петте си внука".

Шефката на ЮНЕСКО обясни, че чува клеветите и лъжите по свой адрес от години, но досега не им обръщала внимание, защото й се струвало недостойно.

На въпрос дали би се отказала от евентуална номинация за шеф на ООН, тя обясни, че това не било личен избор.

"Не правя лична кариера. За мен няма драма, каквото и решение да вземе правителството. Ккавото и решение да вземе то, аз мисля, че е недостойно да се води такава кампания, тя вреди на България", каза Бокова.

Тя обясни, че уважава Кристалина Георгиева и в състезанието между тях няма личен елемент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз призовавам: КОМУНИСТИ, СПРЕТЕ ДА НИ ПРАВЕТЕ НА БАЛЪЦИ, ЦЯЛ ЕДИН НАРОД, ПЛАТЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ ЗА ПОГРОМИТЕ И НА БАщИТЕ СИ!
162
4
 
6
 
! Отговори
Гордост,предразсдък! преди 8 години
Гордея се и се кефя на стария ми баща бре!На 25 02 2016 г ще навърши 94 години бре!Яде,пие и пуши по кутия цигари на ден!През 1943 г лично е убил трима терористи,вилнеещи в банда из Врачанския балкан бре!Напълно законно е получил по 50 000 лева за трите им отрязани собственоръчно от него глави бре!Съгласно официалните военовременни закони!Последната сума е делил с негов авер-помагач бре!Най-красивото във неговия случай ече след като се чупи във София при брат си ДС-то така и не го разкри бре!!!
161
3
 
5
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Освен това за България е най-добре да се махне от всякакви интернационални организации от които няма ясна полза а само вреди, задължения и клаузи за спазване които тежат не на политиците които са ги подписвали а на българите. Разберете, че всякакви наднационални съюзи, организации, федерации и подобни целят присвояване на правата и независимостта на суверенните държави.
160
1
 
10
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Не може с децата и наследниците на върли комунисти да градиш нов тип държава. Има една поговорка която гласи че нов б***рд***к със стари к*рви не се прави. Бокова и Сталинка са успели да се изучат заради престъпните си родители, сега когато родителите им и целия им строй е изобличен като зло е най-логично и заради родителите си заради които преди са имали привилегии сега да бъдат отстранени от всякакви позиции на влияние.
159
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дърта номенклатура тръгнала света да оправя! Марш в бърлогата си смрадлива лисица!
158
9
 
3
 
! Отговори
Антифашист преди 8 години
До Анонимен 221Ти наште привилегии ги остави! Мисли за новия Народен съд, когато ще обяснявате за пореден път защо сте вкарали ПАК България във война с Русия!
157
8
 
4
 
! Отговори
жалко, преди 8 години
дано не пропуснем шанса си,Бокова е избираема и известна с Юнеско.След С Ганев,вечна му памет,не сме имали висока позиция там.
156
0
 
7
 
! Отговори
Антифашист преди 8 години
До Анонимен 217Муахаха Русия нямала глас в ООН!!! Къде се раждате такива с пневматични глави беее???? Русия е постоянен член на Съвета за сигурност, тоя и ди от пише, че нямала глас! Майко мила!
155
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнтифашистСлед 09.09.1944 в България колят и бесят ОФ и БКП, наблюдавани от близо от полит комисари командировани от СССР!!!Фашизъм-Комунизъм има в България след 09.09.1944!!!Проблемът на вас убийците на истинските българи ви е, че си изгубихте привилегиите и ви спряха кранчетата!!!
154
5
 
3
 
! Отговори
антифашист преди 8 години
Мноо ми беше радостно преди неколко лета да гледам на стадион Васил Левски концерта на Роджър Уотърс от Пинк Флойд със "Стената" - тълпата рева от възторг на надписа "оставка", явно визирайки "комунистическото" тогава правителство на Орешарски. Изобщо, антикомунизмът от уличните протести се отби на стадиона, за да отдаде почит на един от идолите си. А самият Идол - Уотърс, същия ден, направо от летището, беше отишъл да остави цветя на паметника на партизанския отряд Чавдар до Батулия!
153
8
 
1
 
! Отговори
Антифашист преди 8 години
До АнонименА защо бре, в България има съд над фашистките управници и този съд се наблюдава от международна комисия, съставена от представители на страните победителки във войната - САЩ, Великобритания, Франция и СССР? Много им се иска на разни пневматични мозъци да не е имало фашизъм в България и дядовците им да не са били съратници, ама историята и документите говорят друго! Не само това - България е и военен съюзник на Хитлер!Такава ще е и вашата съдба!
152
2
 
9
 
! Отговори
Ккк преди 8 години
Комуниста козината си мени, но нрава никога. Комуниста няма род и родина, ламтенето за власт и пари е неговата доктрина.
151
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бокова няма никакъв шенс за шеф на ООН. Със сигурност ще бъде бламирана от САЩ и Великобритания, заради палестинкото си залитане. Единствения подръжник остава Русия, но Русия вече е безгласна буква в ООН и няма никакъв шанс да наложи протежето си Бокова. Така че би трябвало да се пробва с по избираемата Сталинка Георгиева.
150
3
 
8
 
! Отговори
тази няма срам преди 8 години
Тя припомни и че от 10 г. е публична личност, а от 25 г. работи за демократичното развитие на България=======За това България върви към дъното че 25г перестройчицине на БКП ни правят прехода и градят демокрацията както градиха социализма....Омразна ми деца на шумкари да са с привилегии 70г.ДО КОГА???
149
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бокови са срам за България!Целият им род!
148
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига глупости. Няма друг бългфарин, който скоро ще стиска в подмишниците си подкрепата на целия Съвет за сигурност на ООН. Гледайте реално на нещата. Кристалина супер кадър, но за ООН няма шансове. Аз винаги бих подкрепил БГ кандидата, без значение, кой е баща му.
147
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да намомня, комунистите промиха мозъците на няколко поколения и измислиха фашизъм в България преди създаването му в Италия!!!Фашизъм в България не е имало, за разлика от терора упръжнен върху българите след 09.09.1944!!!След тази дата също е имало партизански отряди, които са се борили срещу власта на ОФ и БКП, а членовете им са били избивани от комунистите!!!Предателя Г. Димитров е искал да присъединеи България към СФРЮ, а Т. Живков е искал да ни присъедини към СССР!Това са предатели!!
146
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
IMOTI V AMERIKA,DEZATA I I VNUZITE I GIVEIAT TAM-CERVENITE KUFARCETA--KOMUNISTITE KATO BASHTA I IRINA BOKOVA SA OTVRATITELNI.
145
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, как да спрем?! Няма как да спрем след днешното нагло изявление на другарката Бокова.Не видяхме грам съжаление, грам извинение, грам снишаване.За убийството на Райко Алексиев осъществено от баща й Георги Боков и Лев Главинчев - било кръчмарски слух! Върховна наглост!Хора, трябва да се надигнем срещу тая безсрамница! Нейната кандидатура не трябва да позори България, защото тук и да подминем престъпленията на нейния род, навън няма да си премълчат!
144
0
 
11
 
! Отговори
Дедо Боби преди 8 години
Не знам точно кой какъв е ,но аман от комунисти.20530