Бокова видя кампания срещу себе си. Призова: Спрете!

Тя защити баща си и осъди престъпленията на комунизма
1 фев 2016 10:37,
296
Бокова видя кампания срещу себе си. Призова: Спрете!
Снимка: Reuters

Генералният секретар на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова видя клеветническа кампания срещу себе си. Тя нарече обвиненията срещу нея лъжа, призна, че я натъжават и призова на измислиците да се сложи край.

Кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН бе издигната от кабинета на Пламен Орешарски. Номинацията бе потвърдена от Бойко Борисов при поемането на властта през 2014 г.

В последните месеци обаче се появиха информации, че България може да издигне за поста кандидатурата на Кристалина Георгиева, а различни наблюдатели интерпретираха състезанието между двете дами като състезание между Москва и Вашингтон.

Още по темата

"Изненадана съм, че ме поставят в различни конфигурации. Случва се да ме питат дали съм кандидат на Франция, на Китай, на Латинска Америка, на Африка...", каза Бокова. Тя обясни, че дебатът в България по оста Русия-Америка е много едностранен. "Аз ако съм кандидат, съм кандидат на България", отсече тя пред bTV.

Тя обясни, че няма краен срок, в който да се вземе решението кой ще е кандидатът на България за големия пост в ООН. Бокова обаче обясни, че кандидатурата трябва да бъде издигната до седмици, защото през март започват изслушванията на номинираните.

Ирина Бокова отговори на някои от обвиненията срещу нея, основните от които са, че е кандидат на Кремъл, а баща й Георги Боков е бил един от идеолозите на комунистическия режим в България.

"В едно демократично общество хората трябва да бъдат съдени и оценявани за това, което правят", каза тя и обясни, че е изненадана, че сред критиците й има и съратници на баща й. За него тя обясни, че е бил партизанин и антифашист, но допълни, че такъв е бил периодът и неговите разбирания. Бокова обясни, че баща й е бил свален от всички постове пред 1976 г.

Тя припомни и че от 10 г. е публична личност, а  от 25 г. работи за демократичното развитие на България. "И сега отново да се поставя под въпрос дали осъждам престъпленията на комунизма. Разбира се, че ги осъждам, никой не може да убива хора без съд и присъдата", каза тя.

Бокова обаче не прие обвиненията на сина на Райко Алексиев, че баща й е убиец на баща му.

"Разбирам мъката и гнева му да намери убийците на баща си. Но това са лъжи, казани на чашка в едно литературно кафене", настоя тя.

Ирина Бокова призна, че има имоти в Ню Йорк, но напомни, че децата й живеят от години там и отглеждат децата си там, а тя иска да е близо до тях. На въпрос дали е богата, отвърна: "Да, най-вече с петте си внука".

Шефката на ЮНЕСКО обясни, че чува клеветите и лъжите по свой адрес от години, но досега не им обръщала внимание, защото й се струвало недостойно.

На въпрос дали би се отказала от евентуална номинация за шеф на ООН, тя обясни, че това не било личен избор.

"Не правя лична кариера. За мен няма драма, каквото и решение да вземе правителството. Ккавото и решение да вземе то, аз мисля, че е недостойно да се води такава кампания, тя вреди на България", каза Бокова.

Тя обясни, че уважава Кристалина Георгиева и в състезанието между тях няма личен елемент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
13
 
5
 
! Отговори
ООХ.... преди 8 години
НЕПРЕКЪСНАТО СЕ КОМЕНТИРАТ ГЛУПОСТИ,ВЕДНЪЖ ПОНЕ МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ СТИГА ИЗМИСЛЕНИ ЕДИН КАЗАЛ......И Т.Н. НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КОЙ Е БАЩА И ИЛИ БРАТ И АЗ СЛУШАМ КАКВО ГОВОРИ ТАЗИ ЖЕНА ТЯ Е ТОЛКОВА УМНА ИЗОБЩО НЕ МОГА ДА Я СРАВНЯ С КРИСТАЛИНА А БОРИСОВ ГО Е СТРАХ ОТ РЕФОРМАТОРИТЕ ЗАЩОТО САМО ТЕ МОЖЕ БИ СА ПРОТИВ А ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР ЕЕЕЕ ГОРКИЯ ЗА НИЩО НЕ СТАВА НЕ ЧЕ ДРУГИТЕ МИНИСТРИ СТАВАТ
122
6
 
1
 
! Отговори
Маймуната преди 8 години
Предлагам Меглена Кунева за официЯлен кандидат за заемането на позицията Генерален секретар.
121
0
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 8 години
До въпрос Да племенника й. После се затри при гонка край Бургас.
120
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А тя пък Кристалина много хубава,а? Що не пишете малко за нея какви хубави работи е вършила...
119
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вземи едната Сталинка, та удари Бокова. И двете вечни номенклатури, по едно време бяха верни на СССР, сега са верни на ФАЩ. Политически пеперуди.
118
1
 
2
 
! Отговори
До Автора преди 8 години
"В последните месеци обаче се появиха информации..."Колко броя информации точно са се появили? Извинявам се, че няма да пиша по темата... Изключително много ме дразни неграмотността на журналята. Няма статия без *** грешка вече.
117
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига,бе .Стига,бе спрете се най-сетне ега,ти помията която изляхте тука,пууууууу
116
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бокова заедно с брат си деветдесетте години бяха основните остриета на Партията. А тази сутрин я слушам как била за Нато и за ЕС. Боже, прибери си вересиите! Как я навряха на времето в Юнеско, не знам? Ама как за избира човек между нея и Сталинка?
115
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БОКОВА ТРЯБВА ДА ЗНАЕ, ЧЕ НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА, ЧЕ ПРАВИ ПРАВИ МНОГО ДОБРО ВПЕЧАТЛЕНИЕ, В НИКОЙ СЛУЧАЙ НЕ МОЖЕ, и не трябва ДА ОНЕВИНЯВА БАЩА СИ. ГЕОРГИ БОКОВ БЕШЕ ИЗВЕСТЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ САТРАП И ТОВА Е ИЗВЕСТНО НА ВСИЧКИ ОТ ПО-СТАРОТО ПОКОЛЕНИЕ. НО НЕ ПО-ДОБЪР Е РОДЪТ НА Кри-СТАЛИНА ГЕОРГИЕВА? КАКЪВ Е МОРАЛЪТ НА ХОРА КРЪСТИЛИ ЖЕНСКИЯ СИ ОТРОК НА МЪЖКОТО ИМЕ СТАЛИН, А СЛЕД ТОВА БЪРЗО и ХИТРО СА ГО ПРОМЕНИЛИ, КОГАТО СТАЛИН, ВЪПРЕКИ ЗАСЛУГИТЕ МУ, ЗАРАДИ ТЕРОРА НАД МНОГО ХОРА, Е БИЛ НИЗВЕРГНАТ?
114
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 153Ти на това мащаб ли му викаш. Ми той Сталин за това време толкова милиона изтрепа бре. На това му се вика мащаб! Тва фалистите освен да ви дишат праха, за друго не стават. И още нещо да питам. Защо си ги мерите с фашистите? Някакво съревнование кой е по по най голям мерзавец ли има? Опитвате се да затъпите тезата че фашистите са били по убийци от вас ли? Ми те не могат да ви се намажат на малкия пръст бре. Те от вас са се учили. Няма по големи *** от вас. По никой показател.
113
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във Франция 1944 при освобождението са избити без съд и присъда 15 000 колаборационисти, 50 000 жени са остригани публично нула номер за това, че са излизали с германци. Впоследствие започват процеси над 180 000 колаборационисти, с издадени 120 000 присъди, включително и смъртни. Едва 1953 започват амнистии.
112
7
 
4
 
! Отговори
xDrive35d преди 8 години
Онова което България и в частност Тиквун трябва да направят е да бойкотират тази гнусна дърта комунистическа *** и да се издигне истински БЪЛГАРСКИ кандидат за поста който няма нищо общо с мракобесното комунистическо срамно минало.КОГА??!???!???!???!??
111
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И накрая, създаването на Народния съд в България бе потвърдено от декларацията на Общото събрание на ООН от 11.12.1946 г. и Женевската конвенция от 1949 г. в защита на жертвите от Втората световна война.Друг е въпросът, че затриването на българи от българи, макар и като акт на висша справедливост, никога не може да бъде адмирирано. Но това го разбирамеот дистанцията на времето
110
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И като стана дума за лагерите, да питам кой ги измисли? Комунизма или Фашизма?Лагерите са творение на Великобритания - приложени в началото на века срещу бурите. Концентрационни лагери с помещение за изгаряне труповете на умрелите. Лагерите в Царство България - включая Белене - са от 1940 г., за комунисти, леви земеделци, евреи и бягащи от задължителната трудова повинност. После е станала малка размяна на местата.
109
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народният съд бе логичен резултат от задълженията на България към великите сили-победителки във Втората световна война;- Народният съд в България бе изграден на същите принципи като Нюрнбергския и Токийския трибунал;- Чл.5 от Парижкия мирен договор задължаваше България да задържи и предаде на съд лицата, извършили, заповядали и съдействали за извършването на военни престъпления или против мира и човечеството;- Правораздавателната дейност на Народния съд в България получи изричното потвърждение от споразумението на четирите Велики сили от 8 август 1945 г. в Лондон
108
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
според официалните данни народните съдилища в цялата страна са подвели под отговорност 11 000 подсъдими. От тях 2730 са осъдени на смърт, 1516 са оправдани, а останалите са с различни срокове затвор. В Старозагорския край получилите най-тежката присъда със сигурност са далеч по-малко от плеядата антифашисти, избити без съд и присъда из тракийското поле по средногорските бари, в Балкана, в полицейските участъци и в затвора.
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народният съдне е бил предубеден и сляпза истината Конвент, раздаващ на парче незаслужени присъди. Цялата си строгост той е стоварил преди всичко върху онази фашистко-криминална прослойка, която е виновна за многобройните изтезания и убийства на дейци от съпротивителното движение у нас в годините на Втората световна война. Осъдени на смърт са били хора, добре известни с жестокостта си в районите, в които са върлували.
106
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 149Припомнете и за спасяването на българските евреи, като сте почнали.... Ама ние тук си говорим за таткото убиец. Той Жоро Павето е бил убиец. Това оправдава ли таткото? И като стана дума за лагерите, да питам кой ги измисли? Комунизма или Фашизма? Спрете да си миете кръвта от ръцете с фашизма. Той е едно бледо ваше подобие.
105
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имената на най-върлите палачи и екзекутори са събрани едно до друго през есента на 1944 г. в обвинителните актове на Народния съд. В тях подробно са описани престъпленията и вината на всеки поотделно. За всички, които осъмват на 9 септември с окървавени ръце, присъдата е смърт чрез разстрел. Документите сочат, че всеки от съставите на Народния съд е дал най-тежкото наказание на по 10-20-30 подсъдими.
104
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Размина ви се съдбата на Чаушеску, нагли прости селски комунисти!