БСП отвръща: С всички сили за честта на петолъчката!

Столетницата си иска символите на комунизма, които властта взе на прицел
Обновена: 4 фев 2016 15:47 | 4 фев 2016 15:14,
274
БСП отвръща: С всички сили за честта на петолъчката!
Снимка: Bulphoto, архив

БСП ще брани с всички сили и средства символите на комунизма, които ГЕРБ и РБ взеха на прицел.

Миналата седмица Методи Андреев, Петър Славов и други внесаха промени в закона, който обявява комунистическия режим за престъпен. 

Проектът предвижда символите и посланията на комунизма, останали от миналото, да се премахнат задължително от фасади, паметници и учебници. Поправките предлагат и глоби до 2000 лева за лица и фирми, които не спазват новите изисквания.

Още по темата

Внесените текстове уточняват, че на премахване от публични места подлежат символи, лозунги, фотоси, надписи, други знаци и предмети от времето на комунизма. Задължението за това е на всеки - от държавни органи, органите на местно самоуправлението, организации, физически или юридически лица, в чието владение се намират символите. 

Според проекта те могат да бъдат предоставени на Музея на комунистическото изкуство. Измененията предвиждат и забрана за поставяне тепърва на символи на комунизма на публични места.

Забранява се и слагането на скулптури на дейци от времето - 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г.

От БСП днес коментираха идеята с обвинението към десните, че са останали без послания.

"В днешно време нямат други аргументи, друга нова визия за развитие на българското общество и държава, а се връщат към отдавна изстиналата антикомунистическа реторика", каза говорителят на червените Анастас Мерджанов. 

Той беше категоричен, че левицата ще се противопостави на предложението. 

"Естесвено, че ще се борим с всички сили и средства, привличайки просветените умове на българското общество и нация за оспорване на всички текстове, които целят само омраза в българското общество", каза Мерджанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.