Нов проект: Да падат сърп и чук, и петолъчки...

Държиш комунистически лозунг или символ – очаква те глоба
28 яну 2016 19:50,
454
Нов проект: Да падат сърп и чук, и петолъчки...
Снимка: Булфото

Символите и посланията на комунизма, останали от миналото, да се премахнат задължително от фасади, паметници и учебници. Това повелява изменение в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, внесено от депутати от ГЕРБ и РБ. Поправките предвиждат глоби до 2000 лева за лица и фирми, които не спазват новите изисквания. 

Внесените текстове предвиждат да се премахват от публични места символи, лозунги, фотоси, надписи, други знаци и предмети от времето на комунизма. Задължението е на всеки - от държавни органи, органите на местно самоуправлението, организации, физически или юридически лица, в чието владение се намират символите. 

Според проекта те могат да бъдат предоставени на Музея на комунистическото изкуство. Измененията предвиждат и забрана за поставяне тепърва на символи на комунизма на публични места. Забранява се и слагането на скулптури на дейци от времето - 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. 

Според проекта, ако заварени предмети или символи не могат да бъдат премахнати веднага, на тях трябва да бъде поставен надпис с текст: "Комунистическият режим в България 9.09.1944-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание".

Вносителите Методи Андреев от ГЕРБ, Петър Славов от РБ и др. са записали в проекта и указания към просветното министерство, университети, училища, декани, преподаватели и учители, да приведат учебниците в съотвествие със закона и да възпитават децата обективно за стореното от комунистическия режим. 

Депутатите предлагат и всеки, който не е свалил комунистическите символи от фасадата си, да бъде глобяван 200 лева. Ако става въпрос за фирма, санкцията ще е 2000 лв. 

В мотивите си депутатите припомнят, че комунистическият режим у нас е обявен за престъпен преди 16 г., а все още в страната се намират негови останки под фрмата на безсмислени лозунги, скулптури, надписи и др., възхваляващи плестъпния режим.

Според вносителите това води до заблуждения на подсрастващото поколение и дори до абсурди - "деца да идеализират престъпната дейност на дейци от БКП, пряко отговорни за смъртта и страданията на десетки хора".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


454
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
1
 
0
 
! Отговори
адолф джугашвили преди 7 години
КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ
256
1
 
7
 
! Отговори
Морски преди 8 години
Това е новия етап от ТЕРОРА НА ГЕРБ.Да СВАЛИМ диктатора Борисов!
255
1
 
9
 
! Отговори
ВангелиоFF от ОТВЪДН преди 8 години
ГРОБА Вие Гарантиран ГРОБАРИ
254
2
 
9
 
! Отговори
Хисторик!!!!Вангелов преди 8 години
Не пипайте ИСТОРИЯТА!!! Ще се ПЪРЖИТЕ В АДА!!!
253
1
 
10
 
! Отговори
Американ преди 8 години
Значи знаеме имената на ***: Методи Андреев и Петър Славов.Действат тъпо като комсомолски секретари.
252
0
 
4
 
! Отговори
факти преди 8 години
На 9 септември 1944-та година БКП е имала 25944 партиини членове.На 25 декември 1944 та година членската маса се е увеличила на 249250.Данните са от учебник по история на БКП издание на института по история на БКП издание 1981 година.
251
7
 
13
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
ЗА ТАКИВА ПРЕДАТЕЛИ НА НАРОДА КАТО МЕТОДИ АНДРЕЕВ И ИСИЕ ---НАРОДЕН СЬД И ТОИ НЕМА ДА ЗАКЬСНЕЕ
250
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема са не символите и портретите на комунизма по стените на домовете ни и сградите ,големия и нерешим проблем са символите и лозунгите на партията които са в мозъците ни и в това че ни направиха бездушни предмети точно като символите и лозунгите им
249
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време беше
248
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да падат
247
2
 
16
 
! Отговори
555 преди 8 години
Нашите управници СИМВОЛИ НА КОМУНИЗМА , да се ПРЕМАХНАТ!
246
11
 
30
 
! Отговори
PILOT преди 8 години
Браво, само занимават хората с глупости . Това ли е най-важно, хората нямат работа и мизерстват, образование никакво , медицина никаква , младите бягат , а те със някакви символи на комунизма се занимават !!! Колкото и да не им се иска да си признаят, но хората при Тодор Живков живееха достойно и почтено , а сега е корупция ........
245
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червените каскети вдигнаха кръвното от тази статия. Ми това е другари, като не ви харесва велика Русия и велика Северна Корея ви очакват.
244
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никак не е лоша идеята
243
7
 
33
 
! Отговори
ИВАН преди 8 години
Не пипайте историята с мръсните си ръце, господа некадърници! Вместо да махате символите, я помислете как пак да ни докарате икономиката до нивата от комунизма, пардон - социализма. Че тогава всички бяха на работа и ходеха по два пъти на почивки, а сега сте ни докарали до просешка тояга.Не се чудете какви нови глоби да ни измисляте, ами направете нещо по въпроса за оцеляването ни.Да - за оцеляването ни, не за благоденствието ни както беше през социализма. Предварително благодарим! От НАРОДА
242
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко интересно. Ами те всички висши партийци на ГЕРБ са комунисти. Во главе с Боко Тиквата, който си е ретрограден комунист- живковист. Дали щото вече много се одрискват,та трябва да замазват дриснята. В българската полтика няма висши функционери, които да не са с комунистическо минало
241
2
 
20
 
! Отговори
Георгиева преди 8 години
И кой е вносителя на текста за премахване на комунистическите символи - Методи Андреев - комунистическото л...... от БКП, от борческа Перущица, който смени сума ти партии, докато се добра до ГЕРБ. Да стане дядо му от гроба и да види каква воня се носи от внук му. Забрави гладните години. Хайде "умникът" Методи да затрие българската история, била тя по време на комунистическия режим или демократичния. В цяла Европа са запазени като паметници на културата.
240
1
 
10
 
! Отговори
xqw преди 8 години
Изглежда десните партии вече не знаят как да привлекат хората и като последен коз използват спорен законопроект, който да раздели обществото, като по този начин да имат 1000 гласа повече на изборите. Това ли ви е демокрацията? По-добре наблегнете на патриотизма, на приобщаване на народа към българските ценности. Ама само това си знаете - да разделяте.
239
1
 
16
 
! Отговори
Шарли Ебльо преди 8 години
До номер2И да поставим паметници на Зеленчука !!!
238
20
 
3
 
! Отговори
номер2 преди 8 години
Крайно време беше! Писна ми да гледам идиотчета с фланелки на Че Гевара, със СССР и сърпове и чукове! Сменете имената на Благоев- и Димитровград! Махнете паметниците на престъпници, като Тодор Живков, Жуков, Цола и други ***! Премахнете отвратителните паметници на съветската армия в София, Пловдив, Бургас...Санкционирайте и ***, които пишат в социалните мрежи за "хубавия" комунизъм и "великата" Русия!