БСП отвръща: С всички сили за честта на петолъчката!

Столетницата си иска символите на комунизма, които властта взе на прицел
Обновена: 4 фев 2016 15:47 | 4 фев 2016 15:14,
274
БСП отвръща: С всички сили за честта на петолъчката!
Снимка: Bulphoto, архив

БСП ще брани с всички сили и средства символите на комунизма, които ГЕРБ и РБ взеха на прицел.

Миналата седмица Методи Андреев, Петър Славов и други внесаха промени в закона, който обявява комунистическия режим за престъпен. 

Проектът предвижда символите и посланията на комунизма, останали от миналото, да се премахнат задължително от фасади, паметници и учебници. Поправките предлагат и глоби до 2000 лева за лица и фирми, които не спазват новите изисквания.

Още по темата

Внесените текстове уточняват, че на премахване от публични места подлежат символи, лозунги, фотоси, надписи, други знаци и предмети от времето на комунизма. Задължението за това е на всеки - от държавни органи, органите на местно самоуправлението, организации, физически или юридически лица, в чието владение се намират символите. 

Според проекта те могат да бъдат предоставени на Музея на комунистическото изкуство. Измененията предвиждат и забрана за поставяне тепърва на символи на комунизма на публични места.

Забранява се и слагането на скулптури на дейци от времето - 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г.

От БСП днес коментираха идеята с обвинението към десните, че са останали без послания.

"В днешно време нямат други аргументи, друга нова визия за развитие на българското общество и държава, а се връщат към отдавна изстиналата антикомунистическа реторика", каза говорителят на червените Анастас Мерджанов. 

Той беше категоричен, че левицата ще се противопостави на предложението. 

"Естесвено, че ще се борим с всички сили и средства, привличайки просветените умове на българското общество и нация за оспорване на всички текстове, които целят само омраза в българското общество", каза Мерджанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
7
 
10
 
! Отговори
Комунист преди 8 години
Ние сме на всеки километър и така до края на света. Нас не ще ни уплаши рада дълбоката и тиквата
50
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво хленчите, бе? Никой дори не ви кара да ги разрушавате, просто ги преместете в музея или ако са ви толкова свидни накичете си с тях къщите на село.
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е история, факт, които не може да се изтрие, защо да забравяме? За да може да се повтори ли?
48
5
 
8
 
! Отговори
честит преди 8 години
Книгите "Нощем с белите коне", стиховете на Вапцаров и Смирненски, филмите : "Опасен Чар", "Бон шанс инспектроре", "Комбина", "Оркестер без име" и всички останали културни подукти на престъпния комунизъм - ще ме глобявате ли ако ги чета и гледам?П.П.Четох в ДНЕС-а как една автомивка вдига на главата си цел квартал в Благоевград с шума си. За собственика й глоби няма. Ама за бай Пешо дето си е запазил една петолючка на двора - 2 бона. Удряй ! Мъжката !Ви еб... демокрацията и капитализма.
47
1
 
3
 
! Отговори
до 67 преди 8 години
Кво робству та гони бе, ти сса родил увчера днеска си голема работа .
46
6
 
7
 
! Отговори
rusnak преди 8 години
Напред към светлото Еврабийско бъдеще!
45
6
 
8
 
! Отговори
до 66 преди 8 години
а знаеш ли че в лондон също има сърп и чук явно не знаеш
44
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, взимайте си сърповете и чуковете и бегом при Ким! С повече късмет ще ви приеме като братя. Е, вярно ще трябва да си биете челата в земята и да ръкопляскате на всяка мъдрост излязла от устата на Вожда, ама вие и без това имате опит, така че бързо ще свикнете.
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли още съмнения относно същността на БСП? Ето затова ще сме на опашката на Европа!
42
4
 
12
 
! Отговори
Чикън преди 8 години
Имам чувството, че живеем в същия оня тоталитаризъм - цензура, забрани и ограничения! Явно изкъртената петълъчка бил проблемът на родната псевдодемокрация.
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наследниците на няколко хиляди партизани ятаци и обикновени доносници си разпарчетосаха България и сега го играят върли антикомунисти.Истинските антикомунисти станаха храна на прасетата в Белене.
40
6
 
5
 
! Отговори
до 52 преди 8 години
имаш къса памет драги-братушкия ботуш е газил и през 1878
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Робство? Стига с това "робство"! Ива робство само и единствено тогава, когато човекът е стока, както в Русия и САЩ... Има изследвания, в книжка, от времето на Т.Ж. прочетете ги! Научно, с аргументи е доказано!
38
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Към всички новоизлюпени ''демократи'' и американски *** - Ще гледате руския паметник во веки веков там където си е в момента.
37
4
 
7
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Докато рушим (премахваме), а не градим (създаваме) все по-зле ще ставаме, както през последните 26 години на демокрация и пазарна икономика.
36
1
 
4
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Поправка - АЕЦ Козлодуй, а не АЕЦ Белене, макар че и АЕЦ Белене е символ на социализма, а спирането на строежа му е нещо като премахване на сомвола на социализма АЕЦ Белене.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Петолъчката била символ на комунистите-ок...Някой може ли да каже какъв е символа на пребоядисаните комунисти като прясно назначената нова министърка на образованието? Или като всички гербаджии?
34
7
 
7
 
! Отговори
иванова преди 8 години
не разбирам кому е нужна цялата тази ярост от поколение което само е чувало за социализма-самия факт че го наричат комунизъм е красноречив и защо при толкова наболели проблеми се занимаваме с инициативи които освен да ни противопоставят нищо няма да променят
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Културата си е култура, историята си е история. Това че не ни харесва, не значи че не съществува.Не е нужно да се цензурират такива паметници и символи. По-добре да се гледат, за да си спомнят хората къде и как сме бъркали в миналото.Предупреждения да са, вместо мъченици.
32
5
 
3
 
! Отговори
До 40 преди 8 години
Ще те изненадам. В Германия избраха канцлер, който е бил ГДР активист (вярно, не член на компартията им).В Чехия още в началото събраха шефовете, които имаха управленски опит, и им казаха - сега избирайте, или ще работите с нас, или ще ви лустрираме. И затова Чехия е пред Унгария или Румъния например.Виж, такива държави, като нашата, които постоянно пращат по нещо на бунището, винаги ще си останат на бунището.