Борисов и Нетаняху ще умуват за сигурна зона в Сирия

Премиерът заминава за Израел, има лична покана
6 фев 2016 22:33,
246
Борисов и Нетаняху ще умуват за сигурна зона в Сирия
Снимка: Булфото

Министър-председателят Бойко Борисов заминава на посещение в Израел в края на месеца.

Визитата се подготвя от миналата година и е по лична покана на израелския премиер Бениямин Нетаняху, научи "24 часа" от дипломатически източници.

Заедно с Борисов ще пътува и външният министър Даниел Митов.

Основна цел на посещението на Борисов в Израел ще е създаването на зона за сигурност в Сирия, която да е под международна охрана. Според българската позиция тази зона трябва да може да приюти бягащите от войната сирийци, докато цялата страна бъде умиротворена.

Зоната за сигурност трябва да бъде създадена от международна коалиция и с активното участие на ЕС, САЩ и Русия, гласи позицията на българския министър-председател.

Според нашите дипломати ролята на Израел била много важна, защото в момента това е единствената държава, чиито бойни самолети действат над Сирия, без да си пречат с руските. Освен това Израел и Русия имат реално работеща система за уведомяване и координация при ударите си в Сирия.

За първи път Борисов заговори за създаването на зоната за сигурност след молба за съдействие от турския премиер Ахмет Давутоглу в края на миналата година. Тогава той защити идеята пред Европейския съвет.

Разговорите му с Нетаняху по темата също били много важни, заради близките приятелски отношения между двамата премиери.

Борисов и Нетаняху поддържат близка връзка още от 2009 г. Тогава Борисов стана премиер за първи път, а израелският министър-председател започна втория си мандат. Двамата дори организираха две съвместни заседания на правителствата си.

Българският премиер бе на посещение по покана на Нетаняху в Израел и в края на 2013 г., въпреки че тогава Борисов бе опозиционен лидер, а Нетаняху - министър-председател.

Двамата винаги са държали на тясно сътрудничество между израелските и българските сили за сигурност. През 2012 г. правителството на Борисов допусна активно участие на израелската служба Мосад в разследването на атентата в Бургас, при който камикадзе взриви автобус с израелски туристи на летището. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно....Израел със зона за сигурност,Турция със зона за сигурност,Русия сигурно и тя ще отдели за Асад и базата си една зона за сигурност...ами то какво ще остане от Сирия?
17
1
 
34
 
! Отговори
българина преди 8 години
Кога ще умува да реши някой български проблем? А сетих се никога, защото е ***
16
1
 
26
 
! Отговори
kakvo da napisha преди 8 години
Къде е България, ако я има, и къде е Израел в този случай?Нещо не го разбирам това.... Или е грешка в превода.
15
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПСУВАЙ , ПСУВАЙ.......УМИРАМ ОТ КЕФ!Умирам да ме псуват *** ....ЗНАЧИ ГИ БОЛИИИИИИИИИИИ......ХА,ХА,ХААААААААААААА
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не става ясно- Делян Борисов или Бойко Пеевски ще ходи на среща в Израел?И каква по-точно е целта - да купи ракети,та заедно с другия български национален д.ебил да свалят руските самолети над Сирия?Дали пак няма да има проблеми с колесниците на правителствения самолет?Или ще пътува с влак?
13
21
 
20
 
! Отговори
Ей... преди 8 години
Комунистите се усират от злоба , че Боко го уважават по света!Злобата --направо ги скапва!Забелязвате ли , как нервно реагират на всичко ...???!!!ТОВА Е ПРИЗНАК НА СЛАБОСТ И ОТЧАЯНИЕ!!!
12
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно нашия бай *** ще бистри световната политика и ще решава кризата в Сирия хахахаха. Тоя не може да намери пари за 30км мрежа да сложи на границата и няколко двигателя на самолети не може да ремонтира, но голям фактор се показа. Привикали са го да осигури канал за оръжия. А за службите, къде е Мосад, къде сме ние. Нашите нямат гориво за колите си, а са тръгнали да се сравняват с Мосад. Алеко Константинов е жив, жив.
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Борисов! Уреди се, кучето, на държавна работа - в Белене, трета барака, шести нар. Три пъти ядене на ден.
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със тези визитки Борисов си прикрива милиярдите откраднати.Започва май дасе притеснява.Нещо не може да говори както преди.Сега ще излезне нова партия и Борисов ще бъде арестуван за мнoгoто пари изгубени.От това се смущава.
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко ще дава акъл за Сирия. Нещо повече - някой му иска акъл за нещо!Друга ще е причината - смяна на каналите, бизнес-каналите
8
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само ***, терористите и умопобърканите *** , могат да обичат Асад и Путин!
7
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Саудтиският цьрвул, катарският тоже - на сткраната на Боко Тиквожча! Шорощоиди, на хибридния фронт - нищо ново...
6
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е стгрог, но справедлив. Не като бугярскету кам,унизи, претрепали дядото на *** за това, че е задирял булките им . Те се бият на фронта, дедото на Боко иска да ги оп.пипва. После среща с фротоваците - с коравите им юмруци. Червен вятър.
5
2
 
35
 
! Отговори
огледалце преди 8 години
Прасенце грух грух
4
27
 
24
 
! Отговори
ЕВАЛА! преди 8 години
БОКО Е ВЕЛИК!КОЙТО Е С ЕВРЕИТЕ ----ВИНАГИ ПЕЧЕЛИ ПО СВЕТА!!!ХРИСТОС Е ЕВРЕИН!БОКО ---ЗНАЕ С КОГО ДА ПРАВИ ПОЛИТИКА!!!!!!!
3
2
 
49
 
! Отговори
поклонничка преди 8 години
Много взе да пътува нашият премиер. Безпокоя се за скъпоценното му здраве. А и това умствено напрежение. Като един Атлас е подпрял на яките си плещи целия Близък и Далечен Изток. Надлъж и на шир, по паралели и меридиани се носи славата на красивия му ум! Всички богове да Го закрилят, най-вече Мамона!
2
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Басейнът с минерална вода в центъра на Банкя - достъпен за всички преди - днес е е СПА ***/ за певачки и хутболисти от Бисгтрица/. Кого ще къпеш, Боко? Внучето ли? Надълбоко?
1
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Среща в посолството с българите там предвижда ли се? Да внимава за атакисти!