Плевнелиев към политиците: Левски се отчиташе за грош

"Няма как да проповядваме омраза към различния и да сме патриоти"
Обновена: 19 фев 2016 20:38 | 19 фев 2016 19:22, Веселина Йорданова
115
Плевнелиев към политиците: Левски се отчиташе за грош
Снимка: архив, БулФото

Нямаме право да използваме Апостола като знаме на краен национализъм и популизъм. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на честванията на 143-годишнината от обесването на Васил Левски пред паметника на Апостола в София.

Още по темата
"От политиците зависи да въведат правила за пълна прозрачност в управлението на публичния ресурс, така както Левски се отчиташе за всеки грош. Зависи от народните представители да въведат ефективно антикорупционно законодателство, така, както Левски бе безкомпромисен с всеки, който лъже и краде от народната пара. Зависи от всички нас да действаме като европейци, да работим за европейското единство, а не да се търсят невъзможни формули на баланс с държави на изток от нас. Левски ни завеща да бъдем равни на другите европейски народи, да бъдем европейци, да се държим като европейци”, посочи Плевнелиев, цитиран от "Фокус".

Той изрази надежда, всички, които поднасят цветя на този ден на почит към Апостола, да разбират дълбочината на неговата вяра. "Няма как да проповядваме омраза към различния и да се кълнем, че сме патриоти. От висотата на своя идеал, Левски не търсеше възмездие, не проповядваше омраза. Не желаеше да замени една несправедливост с друга – старата тирания с нова. Апостолът желаеше свободна България да бъде рай за всички, в който всяка народност да бъде равноправна”, посочи още държавният глава.

По думите му нашият път може да бъде единствено този, по който решително крачеше Васил Левски. По него се върви с морал, честност и любов към Отечеството, посочи държавният глава.

"Днес, всички в България, на думи, са против корупцията и олигархията. Именно Левски ни учи, че вместо извинения и оправдания, дела са нужни. Дела и резултати, в подкрепа на правовата държава и демокрация и за равенството на всички пред закона", посочи президентът. По думите му трябва да се работи честно и почтено, за да бъде изпълнен заветът на Апостола.

"Да го направим с любов към Отечеството и ближния, а не с омраза към различния. Опитите да бъде подменен дневният ред, да се отклони вниманието от истинските проблеми на обществото, няма да успеят. Нито популизма на лъжепатриотите, нито магическите решения, предлагани от не един популист и месия, ще изведат България по пътя на благоденствието", каза още държавният глава.

Плевнелиев каза още, че "чистата и свята Република" трябва да се отстоява ежедневно, както демокрацията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че с делата си Васил Левски е станал символ на свободна България, а неговите думи са се превърнали в азбуката на нашата любов към България. "Днес се питаме постигнахме ли целите за чиста и свята република. Знаем, че още много трябва да бъде свършено и няма кой да го свърши вместо нас и не трябва да се отказваме само, защото ни е трудно и нямаме право да се връщаме назад", каза Фандъкова.

Паметта на Васил Левски беше почетена с минута мълчание и падане на колене. Бяха поднесени цветя и венци на Паметника на Апостола. По време на словото на държавния глава присъстващи на церемонията започнаха да освиркват и да скандират "Оставка", "Мафия". От "Атака" заявиха в съобщение до медиите, че от МВР са попречили на митинга им с железни преграждения и засилено полицейско присъствие около паметника.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
6
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Най-малкият брат в семейството Петър също е деен участник в българското национално-освободително движение и активно съдействува на Левски. Стигналия до просеща тояга Петър протяга ръка за милостиня на чаршийските търговци и занаятчии и с оскъдните подаяния подпомага сестра си Яна, вдовица с четири деца.БРАТА НА ЛЕВСКИ УМИРА КАТО ПРОСЯК СЛЕД ОДВОБОЖДЕНИЕТОПрез 1881 г. Петър Кунчев умира от туберкулозното заболяване, останал просяк до края на живота си в бленуваната от него свободна България!.Майката на Левски-Гина Кунчева не може да се смири с нещастната съдба на сина и дъщеря си. Съсипаната от
41
1
 
6
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Кой предаде Левски-попКръстьо????Кой го осъди?Със сигурност обаче се знаят имената на четирима българи, които са участвали в съдебната комисия и са пратили хладнокръвно на обесване Апостола.Това са :1. Хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович, член на държавния съвет към империята. По-късно след освобождението той се оказва и един от първите дарители, ко2. Мито Панов Каймакчийски, член на ръководството на българската църковно-училищна община,3. Хаджи Мануил (Мано) Стоянов, член на софийския меджилис и4. Петър (Пешо) Тодоров Желявеца, член на софийския меджилис.ито
40
16
 
2
 
! Отговори
браво на Президента преди 8 години
Какво пише Апостола за миризливия казашки ботуш:Васил Левски: Който ни освободи, той ще ни пороби!Не случайно Дяконът на въпрос какво ще прави след Освобождението отговаря,че ще отиде в Русия ,защото и там има още много робове. Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.Васил Левски е убит с одобрението на Русия, а Граф Игнатиев е определял съдебния състав
39
0
 
4
 
! Отговори
ГРЪБ преди 8 години
Ти като него ли си,бе!?
38
1
 
23
 
! Отговори
Само Левски 1914 преди 8 години
Този плазмодии може само да виоди Гей парад,а не да скверни паметта на Апостола с присъствието си пред паметника на Левски
37
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВЕЧЕ СЪМ СПОКОЕН ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ ,ЗАЩИОТО ДНЕС КАТО ЗАВЕДОХ ДЕЦАТА СИ НА ПАМЕТНИКА НА ЛЕВСКИ ДА ПОЛОЖИМ ЦВЕТЯ И ДА ПШОЧЕТЕМ ПАМЕТТА МУ НА ТОЗИ ВЕЛИК БЪЛГАРИН ПЪРВО ИМАШЕ ОГРОМЕН БРОЙ ХОРА ,КОИТО ЯВНО НЕ СА СЕ ПОДДДАЛИ НА ТУРСКО-ЕВРЕЙСКАТА ЕВРЕО-АТЛАНТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА ЗА 9СЪВМЕСТНОТО СЪЖИТЕЛСТВО) И ВТООРО СЛЕД КАТО ИЗЛЕЗЕ ДА ГОВОРИ ТОЗИ ПРОДАЖЕН ЧЕРВЕЙ ПЛЕВЕЕЛЯА ЦЯЛОТО МНОЖЕСТВО ГО ОСВИРКАХА ЖЕСТОКО С ВЪЗГЛАСИ ПРЕДАТЕЛ И ОСТАВКАА ТОВА ДОКАСЗВА,ЧЕ ЖИВ Е БЪЛГАРСКИЯ БОГ И ДУХ
36
1
 
27
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 8 години
Някой може ли да ми каже защо на това важно държавно мероприятие го нямаше ,,Говорещия с чистачки"
35
0
 
27
 
! Отговори
! преди 8 години
БНТ са скрили клипа с Плевнелиев никъде го няма тотално зомбиращо затъмнение цари в медиите!
34
0
 
20
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Редакцията ,защо заглавието за този Мушморок Тапета сте го скрили в дъното на страницата???Покажете го на видно място за да може народа да изрази почитта си към своя Апостол и в същото време това офшорно нищожество да получи обилна доза презрение и народна любофффффф!!!!!!!!!!!!
33
1
 
8
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Просто смъртните некърници вместо да мислят за глупости,трябва да им се дигне цената на тока и парното,така те ще се научат да уважават свойте олигарси.
32
0
 
15
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 8 години
ГОСПОДИ, доживях съседчето което учи в гимназия ,,Васил Левски" да ми се похвали, че днес е празник и не учат. На въпроса ми какъв точно празник е получих отговор: -Ми как, празник е, годишнина от обесването на Левски! ГОСПОДИ имам молба, прибери си версиите.
31
0
 
28
 
! Отговори
ЛЕВСКИ преди 8 години
Не си държеше парите в ОФШОРКИ и нямаше ИМОТ в ХАЛХИДИКИ
30
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ти ще се отчиташ пред народа за всички глупости които изрече и сътвори !
29
0
 
29
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 8 години
Като става въпрос за пари, този ще се отчетели за далаверите си до грош? Да си покаже сметките в оффффшорките. ,,Патриот е братя,душа дава, но не своята, а душата на народа,,.
28
1
 
30
 
! Отговори
... преди 8 години
засрами се богаташче, как си позволяваш да даваш коментари за една светиня.ти би ли отишъл на бесилката за една идея като негосъмнявам се
27
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Левски се е отчитал за грош, а днешните наши политици си вдидат заплатите с хиляди повече от минимална работна заплата в страната. Революция, българи!
26
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Росен Плевнелиев бе посрещнат от хората с възгласи "Оставка" и "Мафия" . Трябваше му доста хладнокръвие, за да се опита да завърши словото си под неодобрителното скандиране на тълпата.Защо се страхувате да напишете истината ???
25
3
 
27
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 8 години
На този свят за България ден в момента btv дава поредният турски сериал
24
1
 
32
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Тапет а освиркванията и скандиранията ОСТАВКА ЧУ ли ги????Усети ли любоФФФта на народа?????
23
3
 
33
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Хм,Плевналиев на това място е пълна подигравка с паметта на Левски....