Дипломат от турското консулство е персона нон грата у нас

Намесата му била несъвместима със статута му
21 фев 2016 15:15, Петя Славова
101
Дипломат от турското консулство е персона нон грата у нас
Снимка: Facebook

 Угур Емироглу, аташе в Генералното консулство на Република Турция в Бургас, е обявен за нежелано лице (persona non grata), съобщи bTV. 

 
Причината за това решение е осъществяването на дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Преди да бъде акредитиран като дипломат Емироглу е бил имам. Според източника той се е занимавал с религиозна дейност и в България.
 
Дипломати смятат, че намесата на турското аташе във мюсюлманското вероизповедание в страната е несъвместимо със статута му.
 
Твърди се също, че той е оказвал натиск върху дейци на определена политическа партия да заемат страната на отстранения й наскоро лидер, което само по себе си е груба намеса във вътрешно-политическия процес в България.
 
Министерство на външните работи отказа да коментира защо Емироглу е обявен за персона нон грата в страната. Говорителят на министерството Бетина Жотева подчерта, че този въпрос няма да бъде коментиран нито сега, нито в бъдеще.
 
По думите на местни граждани Емироглу често е ходел в Шумен, където е посещавал „Томбул джамия”. По-късно е наел там квартира и се е срещал с местните имами, за да ги учи как правилно да отслужват молитвите.
 
„Надявам се, че Угур Емироглу няма да е последният санкциониран дипломат, трябва да е ясно, че България уважава сувернитета си”, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той определи санкцията като стъпка в правилната посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
bluesky1 преди 8 години
до 51 -ви "Чиста държава" няма на земното кълбо, никога не е имало и няма да има... Вие не сте по различен от ф.анатика Ердоган, който докара Турция до гражданска война, регионална изолация и конфликт със всички съседи, до ситуация с потенциал да стане много по-лоша, при което е воден от същите тези болни неосъществими грандомански идеи, които и на Вас ви се привиждат... Бъдете патриоти като градите родината си....с Пореден "Възродителен" процес това няма да стане, напротив...
39
0
 
1
 
! Отговори
bluesky1 преди 8 години
До Анонимен, пост 51 Не наближава време за какъвто и да е Пореден "възродителен" процес... Това, че се казвам примерно Али с нищо не пречи на родината ни България, нито означава, че подкрепям недопустимо вмешателство и влияние на Турция във вътрешните работи на България, напротив. Аз съм категорично против едно такова поведение. Така че поведението на Турция по никакъв начин не може да е оправдание за саморазправа с българските мюсюлмани...не търсете проблем там където не съществува
38
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 59 преди 8 години
Значи Путин е фашага? Ами излиза, че според вас "фашага" има негативен смисъл, така ли, фашаго? Ген.Луков тогава какъв е? Не е ли фашага, след като е искал да изпрати български войски на Източния фронт? "Герой", спасил Кюстендил от сърбите, въртейки дебелия си зад.ник край четири оръдия - бати т^пата измислица! Путин е мъж, стратег, тактик, умен, хладнокръвен, никъде на Запад не можете да намерите някой да се сравни с него! Затова е всичката злоба и клевети! Поне се показахте наяве, туркомани!
37
4
 
0
 
! Отговори
Катон преди 8 години
До Анонимен 69Какво точно спира който и да било да изучава каквато и да е религия в свободното си време? Който смята за нужно децата му да имат православно религиозно образование, да агитира църквата да отвори неделно училище. Никой не е ангажиран с догмите на останалите.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя ми мяза на др.Дянков министрето
35
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се изгонят всички мекерета, които работят против интереса на страната! ВСИЧКИ!
34
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следващия ход е да разкарат новините на турски и да се търси отговорност на тези които разрешиха тази подигравка.
33
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво! Най-после една разумна и правилна постъпка от нашите власти. да се надяваме,че няма да е последната.
32
29
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Супер ще освиркаме фашагата Путин на Шипка - БЕЗЦЕННОАз от сега почвам да събирам развалени яйца
31
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време беше, те просто се оляха. Използваха слабоумието на повечето управляващи България през последните години и ни се качиха на главите. Който не му харесва България и православието е свободен да отиде и да се настани в Турция. Това безумно строене на джамии, беше супер гаден ход спрямо православието. В крайна сметка ние с кръв сме си извоювали свободата на страната и сме длъжници на тези които са го направили. Политиците не бива да се подиграват с паметта на хората.
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Zashto li mislq che GERB 2 trugna po pistata na rasizma ,may se zadavat interesni neshta v bg,tova e otgovor za nedopuskaneto na DOGAN I PEEVSKI V TURCIA vinagi sum vqrval che gerb i dps sa drujki
29
3
 
36
 
! Отговори
дядомраз преди 8 години
Ееее доживях една достойна позиция на България! Дано не е последна,че народа има нужда от повече самочувствие!
28
42
 
9
 
! Отговори
бг преди 8 години
В отговор турците са изгонили нашия консул в Истанбул. Видяхте ли сега какво стана? Да не дразним турците, че могат пак да ни завладеят и тогава всички много ще се мъчим. По-добре е да им се подчиняваме вместо да ги дразним и предизвикваме. Или искате нови 500 години? Сега Турция е на-голямата военна сила в Югоизточна Европа.
27
5
 
23
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
На турците да им обрежем и горните глави.
26
4
 
28
 
! Отговори
тя преди 8 години
Най- после да покажем на турците , че прекаляват с пропагандата си...
25
3
 
23
 
! Отговори
аналнологичен слючай преди 8 години
То целата турска дипломация, барабар с турската им партия(не конституционна) трябва да е изхвърлена от БГ. То бива толерантност ама аджала от мира не разбира...
24
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ATAKICT,ти нали замина за родината си в СИБИР!Там интернета трудна работа.Или тролиш от НАШАТА РОДИНА?И на какъв език си написал името си,и как се произнася?
23
1
 
11
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Чакайте, чакайте, че нещо се обърках. Та кой ще охранява небето ни, казвате?!?!?! Така шляпате - боси по асфалта!!!!!
22
6
 
15
 
! Отговори
Йоки преди 8 години
Вън на чалмата от България.Само така.
21
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много закъсня възродителния процес! Ако вземем за база арменското клане, има , няма, към 60 години. Но никой не може да отрече, че едно е да ти сменят името, а съвсем друго да ти отрежат главата! Тогава турските служби жужаха като пчели между мюсюлманите, за да ги насъскват срещу държавата. А сега всички си спомнят за онзи живот с носталгия...