Окопахме се на дъното в ЕС с минимална заплата от ?210

Последни сме и по този показател, в Люксембург взимат 1923 евро
24 фев 2016 09:27, Петя Славова
277
Окопахме се на дъното в ЕС с минимална заплата от ?210
Снимка: архив, Reuters
От 1 януари 2016 г. минималните работни заплати в ЕС варират от 210 евро в България /420 лева/ до 1923 евро в Люксембург /над 3800 лева/, или повече от девет пъти разлика, отчита анализ на Евростат за покупателната способност сред страните-членки на Евросъюза.
 
България е и на последното място по този показател в ЕС, като зад нас с по-ниски минимални работни заплати на Стария континент са единствено Македония и Албания.
 
Пред нас с приблизителни стойности на минималната работна заплата са Румъния, Сърбия и Черна гора /по около 250 евро месечно/.
 
Според европейската статистика страните от ЕС-28 са разделени на три групи. Първата група включва страни с минимални работни заплати под 500 евро на месец: освен изброените България и Румъния тук са включени още Литва, Латвия, Унгария, Чехия, Словакия, Хърватия и Полша, пише БТА.
 
Втората група се състои от Португалия, Гърция, Малта, Испания и Словения и други, където минималната работна заплата е в размер до 1000 евро на месец.
 
Третата група е от държави като Франция, Германия Белгия, Дания, Холандия, Великобритания, Ирландия и Люксембург, където минималната работна заплата варира от около 1200 евро във Великобритания - до над 1900 евро в Люксембург.
 
България и Румъния са и в дъното на прилагането на паритета на покупателна способност /ППС/ в разходите за крайно потребление на домакинствата. По показателя ППС двете страни са с по 445 евро месечно за домакинство, като пред нас с по 500 евро на месец са страни като Македония, Сърбия и Черна гора. С ППС над 500 евро месечно са Латвия, Литва, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия и др.
 
Най-висока е покупателната способност в Люксембург, Германия, Великобритания, Дания, Холандия, Белгия и Франция, където разходите на домакинствата варират от 1500 - до 1900 евро на месец.
 
Според Евростат обаче, страните с най-ниски минимални заплати, са склонни да имат и по-ниски нива на цените. И обратно - страните с високи минимални заплати, са склонни да имат високи нива на цените. Анализът отчита, че е заложена тенденция несъответствията в минималните заплати на страните-членки, да бъдат намалени и коригирани от 1:9 - до 1:4 в показателя паритетна покупателна способност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
2
 
4
 
! Отговори
Дънна кука преди 8 години
На дъното е само калта.
151
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И това не е вярно , че отиваш в затвора за кражби при соца . В нашата фабрика цига..ните ги хващаха редовно да крадат , ама партийния секретар викаше , оставете ги имат много деца . Да ама по това време начело с него всички крадяха . Това с кожусите е вярно на половина . Бай Тошо искаше да удари Пеко Таков чрез сина му , защо не вкара в затвора най големия крадец и пияница Иван Славков - зет му . Въобще нищо не беше нормално в соца .
150
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой си мечтае с носталгия да се върне ТКЗС-то.Не е истина.Ти другарю чувал ли си как поцял ден от сутрин до вечер в студ и пек хората са копали с мотиките за 90 стотинки надница на ден.Това ли искаш да се върне.И ако толкова ти е мъчно за онова време защо не отидеш на село-пустеещи земи колкото искаш и не се потрудиш като баща ти и дядо ти,ами седиш пред компютъра и ръсиш простотии.
149
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Костов напилни други джобове не и хазната
148
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите сме живели сравнително добре единствено по времето на съжителството никой не се преселил като сириците правили по4-5 деца можели да ги изхранят а сега за децата на хартия всичко е безплатно но реално само такса градина е 60-100 лв при заплата от 700 лв ядеш проморций
147
7
 
6
 
! Отговори
До 183 преди 8 години
Плюеш,без да мислиш.Костов е най-големия политик на прехода,но как да го разбереш като си предубеден комунист.Ако не беше въвел валутниуя борд сега 1 $ щеше да бъде не 3000,а 30 000 лева.Ако не беше напълнил хазната с 6 милиарда лева/вярно от приватизация/в която имаше 500 милиона лева след Виденов,държавата одавна щеше да е фалирала.Ако царедворците не бяха отишли в Мадрид да се молят на величеството,а след това лошия материал да го избере,сега щяхте да бъдете много по-добре.Каквото повикало,та
146
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Помните ли костовашките, неолибералите , *** мантри на НПО-шките, как ще стигнем по стандарт на живот Западна Европа, само че първо трябва да ликвидираме ТКЗС-тата, да закрием АЕЦ-а, да приватизираме и ликвидираме индустрията, щото държава е лош стопанин, да приватизираме образованието и здравеопазването, да ликвидираме армията, да разчитаме на пазарната инициатива и невидимата ръка на пазара, и така- хоп за няколко години ставаме втора Швейцария на Балканите.Е, станахме втора Сомалия, ама важното , че имаме банани по магазините.
145
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 189 Е изгради се една силна мафия...все е нещо
144
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 25 години социализъм се построи много, хората от кирпичени къщи, сламеници и рало, опинци и въшки, стигнаха средноевропейски жизнен стандарт с нормални жилища, с ток и вода, работа, образование, здравеопазване, ред и законност.За 25 г. демокрация , освен , че разрушихме и ликвидирахме всичко построено при социализма, какво построихме, кажете? Какво постигнахме- глад и мизерия, ликвидация и деградация.
143
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 25 г. демокрация , освен че разрушихме и ликвидирахме всичко построено при социализма, какво построихме, кажете?
142
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде не обяснявайте колко било зле при Тошо, че тогава имахме индустрия, селско стопанство,енергетика, икономика, сигурност, законност, социална държава, здравеопазване и образование, сигурност и бъдеще.Все пак да не забравяме от къде сме тръгнали 1945 г.Купона за стола първо, второ и трето беше 50 ст., билетчето -6 ст., кутия БТ -40 ст., парното на тристаен -20 лева, лекарствата жълти стотинки, жилищата държавата ги продаваше на себестойност, детските стоки бяха субсидирани, хората се пенсионираха млади, имаше работа и пенсии за всички, хората от кирпичени къщурки, *** и газени ла
141
2
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Не знам какво го плюете комунизма? Минало е и няма да се върне . Колкото и да е било лошо фактите сами говорят. Тогава населението поне се е увеличавало, а сега е по-лошо обезлюдяване! Какво го хвалите тоя криворазбран капитализъм?
140
2
 
5
 
! Отговори
до Turkish power преди 8 години
в момента си във Франция и си на помощи - така кажи само не разбрах защо те е срам да кажеш, че си ци ганин, а се пишеш турчин турците за разлика от *** работят, но ти откъде да го знаеш :)
139
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От всички фабрики и ТКЗС-та се крадеше като за световно ...Крадеше се, да.От цигарената цигари, от шивашката конци и платове, от месокомбината месо, от СМК-то тухли и цимент.А сега се краде директно с милиарди.Ама тогава, ако те пипнат как изнасяш през оградата цигари с кашони да речем, отиваш в затвора.Ако те пипнат с контрабандни кожуси , също отиваш в затвора, даже и да си сина на Политбюро.А сега като крадеш ставаш уважаван бизнесмен, депутат, политик, МП, новия Левски.
138
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БВП на глава от населението, ППС: Средната стойност за 2014 г е 17221.61 щатски долари. Най-високата стойност е в Катар: 139456.78 щатски долари, а най-ниската стойност е в Централна А. Р.: 566.85 щатски долариКатар 139456.78 Сащ 52117.76Франция 37214.41Гърция 24501.54.Русия 23292.91Турция 18860.31България 16048.44Т.е. нашия ВБП e 43 % от френския, докато МРЗ е 13 % от френската.
137
1
 
6
 
! Отговори
д преди 8 години
Така е,тези дето бяха бандити при соца останаха такива и в капитализма.Впрочем нали Костов е човека на Луканов.Който каза ;другари ,ако ще има капитализъм ние ще го правим и ще сме капиталистите.Резултатите са налице .
136
3
 
21
 
! Отговори
arahangel преди 8 години
Момчета, не е вярно написаното за комунизма. Средната заплата беше над 300 лева, а ток, данъци , храна и здравеопазване бяха и много по-евтини и много по-качествени. 1 кг. варена наденица беше 2.80 лв. и беше перфектна, а 700 гр. истинска гроздова струваше 3.20. Но това не е най-важното. Най-важното е, че хората не бяха отчаяни. Едва ли има друго място на земята, където всички родители да мечтаят децата им да живеят в чужбина. Това е страшното. Обществото ни наистина умира, без значение София..
135
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От всички фабрики и ТКЗС-та се крадеше като за световно .
134
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демокрацията е нещо хубаво и работи,за целта е необходимо само определен брой демократи.У нас такива няма,с наследниците на червената номенклатура виждате резултата само кражби и схеми за източване.
133
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
610 долара средна заплата в Китай и и 342 долара минимална на месец. Т.е. минималната заплата в Китай е по-висока от нашата средна.Ликвидирахме си модерното селско стопанство, индустрията, и сега не можем дори чушки и домати сами да си произведем, а внасяме. Заетото население в чужбина са повече от тези тук, а основните професии са сервитьорки, продавачки, охранители, шофьори и чиновници.След като сами си ликвидирахме индустрията, какви заплати искате?