Връщането на казармата няма да реши проблемите в БА

Нужни са пари, обясни анализатор пред Bloomberg TV Bulgaria
24 фев 2016 14:37, Анисия Иванова
28
Връщането на казармата няма да реши проблемите в БА
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

Връщането на казармата няма да реши проблемите на въоръжените сили. Ние нямаме и база за младежи, които  да служат в армията. По-скоро трябва да се заделят допълнителни средства за модернизация на ресурса, който сега имаме. Това заяви Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност и анализатор към БАН в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Трябва да се мисли как армията да се направи привлекателна за младежите, нужни са средства за обучение, за подготовка", допълни Божилов.

Той коментира, че се наблюдава революция във военната промишленост у нас и поява на много нови оръжия. Проблеми има обаче по отношение на човешкия ресурс в армията и на техниката. По думите му гарантирането на сигурността става и с политически средства, затова България е член на НАТО.

Има едно устойчиво нарастване на продажбите на оръжие в световен мащаб - миналата година ръстът на покупките беше увеличен с 14%, обясни Божилов. За тази година се очаква още по-висок ръст.

Няколко са факторите за това - обстановката в Близкия Изток, събитията в азиатския регион.

В челната петица на износителите са: САЩ, Русия, Китай, Франция и Германия, които обхващат 75% от общия дял на продажбите. Основните потребители, които ще се запазят в бъдеще, са: Виетнам, Индия, Саудитска Арабия, Китай, Австралия, ОАЕ, т.е. страни, които са в региони в потенциална опасност от гледна точка на сигурността, обясни той.

САЩ с 33% и Русия с 25% твърдо държат първото място в износа на оръжие за миналата година. На трето място е Китай с близо 6% износ, която изпреварва Франция и Германия. Германия пък е намалила почти двойно дела си в сравнение с предишния петгодишен период - от 11% на 5%.

Неговата прогноза е, че в Близкия Изток ще има значително увеличаване на ръста на оръжейни покупки.

"Причина е появата на нов фактор - Иран, където санкциите бяха премахнати. Страната ще започне да модернизира армията си, което ще породи желанието на други страни от Близкия Изток да увеличат покупките", каза още Божилов.

Разговорът чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
4
 
! Отговори
преди 8 години
от казармата съм доволен освидетелстваха ме с ментално заболяване начална шизофрения и след казармата ме прехвърлиха на соцялни от които сега не спестявам много, но бих се върнал пак в казармата заради мъжкото присъствие около мен действа ми привличащо, само да няма жени не ги харесвам
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами намерете пари и решете проблемите с БА ако не можете значи сте некадърни незабавно оставки и да идва някой дето може да ги реши тия неща.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно е прав - требат пари както казва Иванчо мама на тате не дава без пари. Но целта е да се отчита дейност и гепенето да продължи!
16
2
 
5
 
! Отговори
сс преди 8 години
да де то там е проблема че няма се бием с турската армия а с турската против русия това е разковничето кой иска да се бие с русия????????
15
3
 
4
 
! Отговори
БГ ТУРЧИН преди 8 години
същото важи и за ромите в бг.....
14
8
 
8
 
! Отговори
БГ ТУРЧИН преди 8 години
ТЕЗИ КОИТО ИСКАТ ВРЪЩАНЕ НА КАЗАРМАТА АКЪЛ НЯМАТ БЕ М.АМА МУ СТ.АРА.....БОГАТАШКИТЕ СИНЧЕТА ПАК ЩЕ СЕ СКАТАЯТ И НЯМА ДА СЛУЖАТ, А НА ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН ДЕТЕТО ЩЕ ОПЪВА КАИША И МИЗЕРИЯТА.....АКО ВЗЕМАТ МОЕТО ДЕТЕ В КАЗАРМАТА ДА НЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ ЩЕ БРАНИ ТАЗИ МИЗЕРИЯ ПРИ ЕДИН ВОЕНЕН КОНФЛИКТ СРЕЩУ ТУРЦИЯ, ДА РЕЧЕМ. ЗАБРАВЕТЕ, НА СЕКУНДАТА ЩЕ МИНЕ КЪМ Т.УРСКАТА АРМИЯ И НЯМА ДА ГО ОБВИНЯТ В ПРЕДАТЕЛСТВО, ЗАЩОТО СМЕ СИ НАТОВЦИ, АМА КЪДЕ ТОЛКОВА АКЪЛ У БЪЛГАРИНА
13
6
 
17
 
! Отговори
българин преди 8 години
Наборна армия няма смисъл да имаме.Военната професия е като всяка друга.Трябва хората които я работят да имат желание за това.А който си мисли,че преди 35 години сме имали силна армия се е излъгал.Тогава офицери и старшни бяха тези които друго не можеха да учат.Това бяха разглегените синчета на активните борци.Единствената им мисъл беше как ще лупат 20 години карти в казармата докато им дойде време за пенсия.Познанията им бяха като на ученик от 2-ри клас-четат,пишат и смятат и друго нищо!
12
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Привлекателна да се направи,абе кухар казармата е подготовка за военни действия,а не циркова арена.
11
15
 
4
 
! Отговори
:-) преди 8 години
До иванНикой не иска да се жертват за никого, освен да служат в защита на родината си. Като не си даваш пълнолетното си дете, *** ти на негово място!
10
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв анализатор е този? Към коя служба? Анализатор Към БАН? Смешки. Казармата трябва да се върне. Пари? Да се закрие БАН и ето ви финансиране.
9
2
 
3
 
! Отговори
Яз преди 8 години
Естествено, че е така и само *** може да вярва в противното.
8
7
 
26
 
! Отговори
иван преди 8 години
Децата ни НЯМА да се жертват за хищниците от НАТО !
7
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наборната служба е доказала своята неефективност - вижте какво се случи ВСВ, един немски войник се преборваше успешно с едно отделение от съветски наборници
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно, когато те огравбат, убиват, и гонят от родината не ти дават оръжие за самозащита, а когато предателите се провалят веднага ще ти бутнат АК в ръцете и те пращат да ГИ защитаваш...Саботират българската армия, особено ВОЕННО ВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ без да придобиват възможности с нови самолети като решават да си измият ръцете с набиране на воиници в резерв все едно правят нещо тия саботажници, разбира се за да не бъдат обвинени в саботасж...
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека политиците които лелеят за казарма, да пратят синовете си за две години в служба на държавата и тогава ще си говорим
4
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква казарма бре ,поделенията са срутени а оръжията продадени на исламска държава,не остана не взривено хранилище ,казарма няма да има,става дума по време на война да има мобилизация,нареждат си катите,ТОЕСТ,АКО РУСИЯ И ТУРЦИЯ СЕ СБИЯТ И ИМА ОПАСНОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ,ТОГАВА БЪЛГАРСКИЯТ ВОЙНИК ГОРД НАТОВЕЦ ДА СЕ БИЕ КАТО ПУШЕЧНО МЕСО РАМО ДО РАМО С ТУРСКИЯ АСКЕР СРЕЩУ ПРАВОСЛАВНИЯ РУСКИ ВОЙНИК.Мерси приятели ама мене не ме бройте,ако ще мра във война то ще е за България и Русия нокога с Турция
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само роми са останали, а младите българи бягат в чужбина и оръжие за ромите ще е равно на самоубийство. Вече и втора турска партия на Местан ще влезе в парламента с гласовете на ромите и ще има 2 депесета повече от ГЕРБ.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казарми нема. За какво връщане говорите бе?
1
14
 
9
 
! Отговори
АТАКА Варна преди 8 години
На вниманието на прокуратурата,на вниманието на Г-н Цацаров.По общините ние от АТАКА имаме 200 офиса,среден разход на месец за офис ни е 2000 лв,наем плюс една заплатка,тоест масечен разход за офиси и заплати имаме 400 000 лв,на година това прави 4 800 000 лв,прихода ни от субсидия е 1 700 000 лв.Господин Цацаров ,от къде ние от АТАКА набавяма останалите 3 100 000лв които са ни в минус ??