За казармата: Ще има смисъл, ако е поне година...

Много неясноти по темата – колко пари, младежите ни зад граница...
Обновена: 2 мар 2016 15:21 | 2 мар 2016 14:30,
242
За казармата: Ще има смисъл, ако е поне година...
Снимка: архив Bulphoto

Анализ на военното министерство показва, че за да получи един младеж военно обучение, ще е нужна поне една година. 

Това обясни военния министър Николай Ненчев в контекста на дебата да се въведе ли задължителна казарма.

Официално предложение засега няма, но въпросът вече се обсъжда в различни формати в парламента. Днес темата бе засегната, макар и бегло, на среща между Ненчев и ДПС. Те обсъдиха готвени промени в Закона за отбраната и закона за резерва.

Още по темата
Според военния министър професионалната армия е изключително полезен инструмент в сегашния момент. Той обясни и че има много неясноти по въпроса с казармата - какъв ресурс ще е необходим за реализирането й, какво ще стане с младежите зад граница, колко ще е срокът на казармата... 

"Обсъждат се варианти от три месеца до една година и малко повече. Аз съм бил в казармата две години и три месеца. По наша информация, за да обучим един младеж, независимо дали ще е момче или девойка, е необходима поне една година. Направете си сметка", каза министърът.  

От ДПС се противопоставиха на идеята.  

"Няма как да се върне наборната служба, държавата няма ресурс да го поеме това", каза Янко Янков от ДПС. И според него шестмесечно обучение няма да постигне никакъв ефект. 

"Само ще затрудним възможността българските младежи да планират живота си в реално време. За един младеж това е бреме", каза депутатът.  ДПС показа, че има резерви и към идеята младежите да се водят на военен отчет.  

Според Янков трябва ясно да се дефинира какво значи воденето на  отчет.

"Едно е да придобиеш информация от ГРАО и да ги имаш предвид, ако трябва да ги ангажираш, друго е да ги водиш на отчет по друг начин, който може да противоречи на някои права на човека", каза депутатът. 

Той обясни, че министърът е дал да се разбере, че имат и други идеи за военния отчет. Същото потвърди и Ненчев. От ДПС обясниха и че сред промените на военното министерство е и увеличаване на заплатите на военнослужещите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
21
 
! Отговори
Камен преди 8 години
Ние в момента професионалната си армия не можем да издържаме като хората, един нов изтребител нямат, ученията им се броят на пръсти, те тръгнали да ми мислят за наборна служба. Тия наборници с какви пари ще ги издържаме? Униформи, храна, дневни, муниции, оръжие? Това всичко с пари става. От къде ще ги вземем? И каква ще е ползата? Ще разчитаме на хора с няколко месеца обучение да ни пазят ли?
97
1
 
15
 
! Отговори
Ф.Е.Джерджински преди 8 години
Това е елементарна идеологическа диверсия, целяща отклоняване от темата за управленската немощ на бг.политическа класа.Българина "ще стане мъж", когано със заплатата си ще може да си позволи да живее в просторен дом, жена му да не работи, а децата му да учат в добри училища.С 800 лв. това е утопия.
96
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАК МОЖЕ В ШВЕИЦАРИЯ ДА ИМА ВОЕННА ПОДГОТОВКА НА НАСЕЛЕНИЕТО БЕЗ ТОВА ДА ПРЕЧИ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА КАРИЕРА НА ОТДЕЛНИЯ ГРАЖДАНИН?ЗНАЧИ И У НАС Е ВЪЗМОЖНО ПРОВЕЖДАНЕТО НА ВОЕННА ПОДГОТОВКА В РАМКИТЕ НА 3 МЕСЕЦА.НЕ Е НУЖЕН ПО-ДЪЛЪГ СРОК ЗА ДА СЕ ПРИДОБИЯТ УМЕНИЯ ЗА БОРАВЕНЕ С ЛЕКО СТРЕЛКОВО ОРЪЖИЕ.
95
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако някой си мисли, че ще изпратя сина ми в казарма, при положение, че съм с два кредита, с най високите лихви в европейския съюз, жена ми вземаше 200 лева майчински и 35 лева детски, два пъти съм обиран, без да хванат взломаджиите, всеки ден си чупя колата в дупки по пътищата...ами няма как да стане просто!
94
4
 
26
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
До Анонимен 119Един новобранец няма да научи нищо повече от това което ще научи за 6 месеца, нито за 12 месеца нито за 24. Защото в армията не те обучават за войник. Наборната служба е пълна загуба на време и школа по затъпяване, в която те карат да маршируваш, вместо да четеш, да чистиш, вместо да стреляш, да работиш на вилата на комбата, вместо да мислиш и т.н. Да не говорим за огромния риск за живота на войника от небрежността на глупави самозабравили се пияндури, наричани офицери и сержант
93
1
 
2
 
! Отговори
гн Савов преди 8 години
Една година 365 дни е ТВЪРДЕ МНОГО ВРЕМЕ за подготовка АКО РАБОТАТА СЕ ПРАВИ КАКТО ТРЯБВА ето пример Руски КОНТРАКТНИК се подготвя 45 дни ОБЩО войсково и 45 дни придобиване на начална специалност примерно радист или санитар ОБЩО 90 дни ПРИ ВДВ и развед групите срока е 120 дни в САЩ положението е ПОДОБНО САМО МОРСКАТА ПЕХОТА се подготвя 90 дни обща и 90 дни специална подготовка ОБЩО 180 дни
92
4
 
15
 
! Отговори
тъпунгерите_вместо преди 8 години
да мислят за развитие на икономика ... за спокойствието на нормалните , работещи граждани, за правосъдие ... работеща полиция - започнали да мислят да вкарат синовете ни в най-противната и просташка организация като начело на така наречената дуржава са яки *** ! нямам думи
91
2
 
10
 
! Отговори
сс преди 8 години
всичко е игра на политиците и богатите хора от развитите държави а вие ги знайте кои са те, и като решат да вкарат света в война ще го направят и ще загиват невинни хора за идейте (печалбите) на определени фирми и хора, винаги е било така само че всичко това се скрива зад маската на конфликти религиозни териториални етнически и тем подобни хиляди и милиони хора се заставят не по тяхна воля да воюват и убиват същите като тях принудени хора това е тотална международна шизофрения.......
90
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това, което е направил най-големият родолюбец Бай Тодор, едва ли може друг да го повтори.
89
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно е, какво ще научи един новобранец за 6 месеца-как се управлява или стреля с танк, или тактиката на пехотинеца в боя... Може да се научи да стреля само с водно пистолетче. Затова и днешните мамини синчета са на това дередже.
88
1
 
14
 
! Отговори
Reader преди 8 години
Разбира се, че трябва и безплатна охрана на имотите на Пеевси и компания ..... н е г о д н и ц и.
87
2
 
19
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Няма лошо в казармата, но не и в онзи си вид в който я познавам от 2005г. За да има нормална казарма трябват пари и кадърни кадри, а в България липсват и двете. Ако ще се пращат деца (сега мъжете на 18 са си чисти деца) да стоят една година подложени на глад, мизерия и тормоз, то това не е казарма а затвор с облекчен режим.
86
0
 
3
 
! Отговори
ss преди 8 години
както и за войната в сирия едните бунтовници са за едни идеи и права САЩ ги подкрепят за Русия са терористи и обратно и за нас кой е врагъ? който ни кажат саюзниците от САЩ. според вас турция враг ли е на България питайте Атака и питайте ДПС ще имате различни отговори и като сте в казармата и трябва да защитавате родината кого ще слушате и за кого и срещу кого ще се биете против Русия ли или против Турция едни определени хора ще ви кажат този е врага но дали е реално той или врага е при нас?
85
6
 
3
 
! Отговори
гн Савов преди 8 години
От казарма до казарма има Огромна разлика ПРИ НАС НЕ СЕ ПРЕДЛАГА ПРОСТО ВРЪЩАНЕ КЪМ НАБОРНАТА система А СМЕСЕНА СИСТЕМА 1 ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ОСТАВАТ 2 ВСИЧКИ ДРУГИ МИНАВАТ ОПРЕДЕЛЕНА ПОДГОТОВКА- НА ПРАКТИКА ОБЩО ВОЙСКОВА ПЕХОТА - с допълнителен курс за НЕКАКВА при зор заман специалност примерно АРТИЛЕРИЯ поне ще знаят как се зарежда миномета
84
4
 
19
 
! Отговори
user преди 8 години
Този министър за какво обучение говори?! Войниците са безплатни пазачи. На какво те учат? Той иска една година, което е пълна загуба на време и ресурси. Бил съм в казарма и мога да твърдя, че военните са най-деградиралите хора (има изключения, но са наистина изключения).
83
1
 
19
 
! Отговори
Бягай За да Живееш! преди 8 години
Оставете младите да се изучат и да Б.Я.Г.А.Т от тоя нужник!!! Англия, Сащ Испания, Германия... На къде видите... Стане Добри Хора имайте семейства!!! Вече Няма Държава а територия пълна с мутре айдуци блудници хомо омо роми османлии и още куп други организми българия тя умря много отдавна... Няма смисъл да Умираш за Празни блянове и Фалшиви идеали... Оставете я нека почива в мир! Амин.
82
0
 
4
 
! Отговори
ss преди 8 години
не може да се води анти българска политика като започнеш от образованието на най малките и стигнеш до важни държавни проекти и после казарма и да защитаваме родината а да ти натякват непрекъснато мултикултура и равенсво и свобода толерантност и същевременно да защитаваш ами от кого да защитавам, проблема идва от там че не се знае вече кой ти е враг реално политижите ще ти кажат този е враг убивай ама какви са причините той да е враг ами политически са....
81
1
 
13
 
! Отговори
гого преди 8 години
Бил съм 3 мес. в школата за офицери, напълно достатъчен период е за да се научиш на всичко най-необходимо. Идеята е добра, друг е въпросът че това със задължителната казарма е поредната пиар пусканица на Боко и това ще мине като мероприятие по отвличане на вниманоието на населението...
80
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Волен ще влезе ли в казармата да даде дължимито на родината или пак ще дезертира под предлог ,че е късоглед?
79
3
 
8
 
! Отговори
Атлас преди 8 години
Тоя орангутан лъже-10 месеца са нужни за обучение.Карал съм година и шест месеца и знам че след 10 месец нищо ново не се учи,а само се кибичи на плаца.А казарма си трябва,да се освестат малко тея 20 годишни шебечета.....