ГЕРБ срещу запаса, не искат и казарма

Според управляващите нямало необходимост за това
7 мар 2016 07:58,
45

Идеята на военния министър Николай Ненчев за евентуална масова мобилизация на мъже и жени при военни действия няма да бъде подкрепена от депутатите от ГЕРБ. Военното министерство е подготвило промени в Закона за резерва, с които всички мъже между 18 и 32 г. ще се водят на военен отчет, пише ”Сега”.

Парламентарната група е против идеята за възстановяване на задължителната казарма, тъй като липсва необходимост, каза членът на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ. Той припомни, че преди 4 години са предвидени два варианта на военно обучение - теоретично в 10 и 11 клас и доброволно за навършилите 18 г. Център за доброволци има във Велико Търново, а в момента се изгражда втори в Плевен.

Според Гаджев годишно около 1000 младежи проявяват желание да преминат курсовете, но поради липса на достатъчно финансиране от страна на МО биват приети едва 200. Въвеждането на задължителна служба за момчетата ще натовари изключително бюджета на държавата и тя не може да предвиди подобни средства.

"За да бъде казармата ефективна, тя трябва да трае поне година. През 2015 г. 38 000 души са станали на 18 години. Един храноден по военни нормативи е около 15 лв. Може да се направи сметка какъв би бил разходът само за храна", каза Гаджев.

Преди дни зам.-шефът на комисията по отбрана и бивш зам. военен министър Валентин Радев от ГЕРБ също заяви, че професионалната армия е безалтернативна и че дебатът за връщането на наборната служба е популистки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ГЕРБ срещу запаса, не искат и казарма"---Ами, как ще искат. В казармата може да се крадат само стари чаршафи за партенки и малко от храната на войничетата. НЯМА ДАЛАВЕРА, а значи и казарма без гербери - как ще искат казарма?
31
5
 
17
 
! Отговори
Марио преди 8 години
Първото нещо смислено направено от Герб.
30
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZA GERB E PO-DOBRE OKUPIRANA BALGARIA,OTKOLKOTO OTBRANIAVASHTA SE .
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако ще се въвежда военна служба,в казармата трябва да влязат всички депутати, министри, премиери и президенти след 1989г,които не са ходили в казармата.Тия,които имат медицински проблеми и тези с меките китки- в трудови войски- да възстановяват гранични съоръжения, мостове,пътища и речни корита и да строят АЕЦ "Белене" ,"Южен поток" и т.н.,а другите- в пехотата и по пътя на Ботевата чета -с пълно бойно снаряжение и противогази -да тренират за мисии в Афганистан,Сирия и т.н.
28
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Армия имат суверенните държави! Ние не сме!
27
1
 
15
 
! Отговори
Rambo преди 8 години
Според мен ги е страх, че като научат масово Българина да пуца с калашника и да се бие, че ги изселят от парламента после на некой протест.
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ нямат ли аванта,няма да стане.
25
1
 
14
 
! Отговори
пт преди 8 години
ОПГ гроб няма интерес, ще намалеят парите за крадене.
24
4
 
17
 
! Отговори
Патра преди 8 години
Разбира се, че ще са против, в името на парите разбира се Б- я е на заден план. За да се оборудват наново ограбените народни казарми, да се назначат командири момандири , служители за завеждане на запасни, униформи и т.н. иска много средства е това е причината. Ще им олекне джоба, ще натежи на данъкоплатеца. Лесно беше безотговорното разграбване и продаване рушене на готовото та за тях са си прави.
23
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, точно така е, Бойко иска да гепи и последната стотинка и стане ли белата да хвръкне с Фалкон-а в САЩ, боли го дедовия за армия и суверенитет.
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поддържам, както бе споменато по долу - ако има бюджет за армия, няма да има "бюджет" за гепене.
21
5
 
9
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Господин премиер, този път екипът от депутати не струва, или още не са се "наяли" - игнорирайте ги и възстановете армията, паметник ще ви издигне народът, ако поне това създадете отново - ВИЕ МОЖЕТЕ, постъпете както направихте с онази комисия, която директно ни скарва с комшийте.........
20
5
 
12
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Не съм очаквал подобна реакция от български депутат - нямало причина - значи 2млн "мигранти" в Туркия, не са причина - този бивш воене, май се е подвизавал в някои институт за да бъде против възстановяване на армията - ДОРИ Е КЪСНО, ДЕПУТАТИ ОТ ГЕРБ, МНОГО КЪСНО - КУПУВАЙТЕ СИ ВЪЗЕЛИН.............
19
3
 
11
 
! Отговори
Ал. преди 8 години
До Запасняк Партиите пет пари не дават за това, да има собствена армия и всичките им пустословия, речи, гръмки умотворения, са промиване на мозъци. Защото: ако има армия, тя ще им вземе онези "едни пари", които им се дават като субсидия - за всеки, гласувал за тях - 11 лв. Армията ще разклати сигурните им заплати и няма да има за харчовете: автомобили, командировъчни, курорти, костюми, привилегии. Най-общо казано - това им е проблемът.
18
0
 
18
 
! Отговори
за всички да бъде преди 8 години
Като е за всички нека бъде за ВСИЧКИ. Обаче тази равнопоставенност е идилия. Даже когато имахме редовна воиска не всички бяха равнопоставенни. Тези идилии ги разправяите на някой които не знае. Като е за всички да се викат в казармата и бизнесмени и банкери и министри и всякакви подобни дето ни се водят елит. Всички актьори, певци и т.н. ВСИЧКИ В КАЗАРМА. Ако ли не и мен да не ме викат. Имам си собствен живот и не съм длъжен да служа повече от някое бизнесменче.
17
2
 
10
 
! Отговори
за всички да бъде преди 8 години
"Военното министерство е подготвило промени в Закона за резерва, с които всички мъже между 18 и 32 г. ще се водят на военен отчет, пише Сега."И тия ни въобразяват, че щели да сме равни с равни. Кажете ми кога един бизнесмен на 32 г. ще е наравно и има еднаква вероятност да го изпратят в казармата с един безработен на 32 г. и тогава може и да се съглася да се водя на военен отчет. ИЗОБЩО НЯКОЙ ВЯРВА ЛИ, ЧЕ ОПРЕДЕЛЕНИ ЛИЧНОСТИ НЕ СА ЗАЩИТЕНИ ЗА ПРАХОСВАНЕ НА ВРЕМЕ ДА ВЛИЗАТ В КАЗАРМАТА.
16
0
 
6
 
! Отговори
народна мъдрост преди 8 години
До Запасняк: "и да барнем Калашника с аверите..."На бодлива крава Господ рога не дава!
15
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм за казармата, ако има кой да ни обучава като хората. Не да боядисваме парапети по сто пъти на година.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Необходимост от казарма не липсва, ПАРИ липсват.
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента има изстъпление на Валери Симеонов по Нова Телевизия относно ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ. С него целят гласовете на гласувалите с празна или невалидна бюлетина да бъде фалшифициран в полза на дадена партия. Това е право, а не задължение според Конституцията, но според т.ъ.п.о.т.о парче Валери Симеонов било административно задължение. Не е ясно лудите по какъв начин ще гласуват - за физическите инвалиди стана ясно, че ще става с придружител.