ГЕРБ срещу запаса, не искат и казарма

Според управляващите нямало необходимост за това
7 мар 2016 07:58,
45

Идеята на военния министър Николай Ненчев за евентуална масова мобилизация на мъже и жени при военни действия няма да бъде подкрепена от депутатите от ГЕРБ. Военното министерство е подготвило промени в Закона за резерва, с които всички мъже между 18 и 32 г. ще се водят на военен отчет, пише ”Сега”.

Парламентарната група е против идеята за възстановяване на задължителната казарма, тъй като липсва необходимост, каза членът на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ. Той припомни, че преди 4 години са предвидени два варианта на военно обучение - теоретично в 10 и 11 клас и доброволно за навършилите 18 г. Център за доброволци има във Велико Търново, а в момента се изгражда втори в Плевен.

Според Гаджев годишно около 1000 младежи проявяват желание да преминат курсовете, но поради липса на достатъчно финансиране от страна на МО биват приети едва 200. Въвеждането на задължителна служба за момчетата ще натовари изключително бюджета на държавата и тя не може да предвиди подобни средства.

"За да бъде казармата ефективна, тя трябва да трае поне година. През 2015 г. 38 000 души са станали на 18 години. Един храноден по военни нормативи е около 15 лв. Може да се направи сметка какъв би бил разходът само за храна", каза Гаджев.

Преди дни зам.-шефът на комисията по отбрана и бивш зам. военен министър Валентин Радев от ГЕРБ също заяви, че професионалната армия е безалтернативна и че дебатът за връщането на наборната служба е популистки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
10
 
! Отговори
Незнайко преди 8 години
Да каже някой в Израел как е и защо.
11
1
 
27
 
! Отговори
SS преди 8 години
"За да бъде казармата ефективна, тя трябва да трае поне година. През 2015 г. 38 000 души са станали на 18 години. Един храноден по военни нормативи е около 15 лв. Може да се направи сметка какъв би бил разходът само за храна", каза Гаджев.Как ли са се оправяли преди 1990г. с онази издънене икономика от чиито останки още има какво да се краде.
10
1
 
19
 
! Отговори
Запасняк преди 8 години
Айде стига глупости, издръжката няма да е повече от субсидиите за партии. Забраняват се партиите и има пари за армия, какво толкова. И без туй партиите само лапат, държавата няма никаква полза от тях. Друг е въпроса, че наистина поделенията могат част от храната да си я произведат сами, могат и пари да изкарват като охраняват спец обекти и т.н.
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Според управляващите нямало необходимост за това " Да не ги е страх от военен преврат?
8
2
 
24
 
! Отговори
за останалите преди 8 години
Отворете магазини за оръжия за да може населението да си накупи всичко необходимо като нормални същества .Стига сте експлоатирали хората .
7
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който не може да храни своя армия,ще храни чужда!
6
2
 
8
 
! Отговори
бе каква преди 8 години
една година ги гони тези ?? стигат и 4-5 месеца за реална подготовка !! ясно е , че няма да има занимания по строева подготовка а практическа насоченост-боравене с оръжие,стрелби,и т.н.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който е крал тия десетилетия има пари ,да си прави армийка и да брани границата от азиатците ......
4
2
 
6
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Da,edna godina.A za hranata,vsyako podelenie shte si napravi svineferma i shte si posee zelenchuci i jita tui che sami vsyako podelenie shte se otglejda,kakto se praveshe v mnogo mnogo podeleniya.38 000 dushi e dobro nachalo+ oshte tolkova priem za sled 6 meseca i togava moga da kaja che za nashata teritoriya imame sigurnost s pushki v ruce i bitoviya alkoholizum e out.
3
9
 
19
 
! Отговори
Либертоносец от НПО преди 8 години
При положение ,че в ГЕРБ има толкова много хомосексуални нормално е да не искат казармата!
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боли ме фара. Аз моят дълг към Родината си го отслужих 2006-та.
1
6
 
20
 
! Отговори
раз преди 8 години
Да се мобилизира Праси Каракачанката и Манери Кимионов и марш в Крим да правят диверсия.