Кънев доволен, че Борисов реагирал за КЗК

Кънев и Плевнелиев акцентирали върху съдебната реформа
Обновена: 7 мар 2016 18:57 | 7 мар 2016 18:35, Александър Попов
15
Кънев доволен, че Борисов реагирал за КЗК
Снимка: БТА

От наше име потърсихме съдействието на президента по най-важните теми, свързани с реформите, и го призовахме президентската институция, поради нейния изключително висок авторитет сред партньорите от ЕС и НАТО, да бъде активна страна както при обезпечаване на българския национален интерес във връзка с мигрантската криза. Така също и при налагане на мерките, предвидени в доклада в сферата на правосъдието по отношение на България и особено по отношение на независимия външен надзор върху българската прокуратура.

Това посочи съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев след срещата на държавния глава с представители на РБ, която се състоя в рамките на Месеца на политическите консултации на държавния глава с парламентарно представените политически сили.

Още по темата

Кънев посочи, че са обсъдили най-важните въпроси, свързани с политическото развитие на България през 2016 година. Приоритетните теми, свързани, от една страна, с външните рискове, мигрантската криза, днешната среща на Европейския съвет, така и с най-важните реформи, които трябва да се осъществят в България през настоящата година, с особен акцент върху съдебната реформа, върху предстоящото гласуване на антикорупционно законодателство, теми свързани с външна политика и сигурност, с отбрана, здравеопазване и образование.

„След толкова години хората очакват конкретни резултати, защото няма как да не знаем къде е корупцията и как да се борим с нея“, посочи държавният глава и отбеляза, че подкрепя инициативата за антикорупционен закон, който предстои да бъде разгледан в парламента.

Продължаването на административната реформа и въвеждането на електронното правителство са също сред мерките, които ще помогнат за намаляване на корупционния натиск. По думите на президента обществото трябва да получи пълна информация за обществените поръчки и тя да бъде достъпна в интернет.

"Това са публични средства и изразходването им трябва да е абсолютно прозрачно", заяви държавният глава.

Според Росен Плевнелиев ЕС ще излезе от кризата и изрази увереност, че държавите членки ще се обединят около обща позиция на провеждащия се форум на високо равнище в Брюксел по темата.

"Кризите вече не са национални и нито една страна не може да преодолее сама, която и да било от тях. Само общите работещи решения могат да доведат до добър резултат", заяви президентът Плевнелиев.

За мен най-важното е, че и президентът, и ние като политическа сила, и нашите министри работим в една посока, най-важната посока за България - евроатлантическата ни ориентация, каза съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

И проблемите с мигрантската криза, и проблемите със сигурността на държавата, и проблемите с Шенген - изключително важна за нас тема, минават през общото решение на европейските лидери, заяви Зеленогорски.

На срещата по думите му са били поставени също други важни въпроси, по които очакват подкрепа, сред които предложенията за промени в Изборния кодекс, за образованието и законодателството, свързано с него, както и усилията в областта на здравеопазването и на икономиката. Зеленогорски открои и важната по думите му тема за слаборазвитите райони в България.

Усилията трябва да продължат и ние получихме подкрепата на президента за това да се инвестират по-масирано средства в проекти в тези изоставащи райони, посочи Зеленогорски, като акцентира върху изграждането на магистрала "Хемус".

В отговор на въпрос за казаното от премиера Борисов в Брюксел във връзка с процедурата за нов състав на КЗК, Радан Кънев коментира, че въпросът е дали има процедура, която е основана на партийни и корпоративни договорки или няма.

А това, че някой трябва да предизвика подобен дебат, е повече от логично, и мисля, че се случва неколкократно в нашата политика. Не можем да очакваме това да са БСП и ДПС, те са авторите на договорките, добре е, че Борисов реагира, коментира Кънев.
 
На заседание на ПГ сме обсъждали потенциални кандидатури, но няма издигната единна кандидатура от страна на РБ, отбеляза Найден Зеленогорски на свой ред.

В отговор на въпрос дали са представили на срещата антикорупционния закон, Найден Зеленогорски каза, че той е внесен от вицепремиера Кунева на оперативно заседание за съгласуване в Министерския съвет. Раздаден е на парламентарните групи на ГЕРБ, на РБ, на ПФ и на АБВ. Идеята е да постигнем максимално съгласие върху него, естествено ще го обсъдим и с колегите от опозиционните групи, посочи Зеленогорски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Понякога е най-добре да се откажеш от нещо в името на спокойствието и свободата.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страхотна двойка, много си пасват - направо ми прилича на сватбена снимка.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На картинката:Две вулви се държат за ръчички :)
2
3
 
5
 
! Отговори
D: преди 8 години
Тия двамата май обичат !!! D:..
1
4
 
13
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Много текст, много нещо, а всичко може да се събере в 4 думи. Кънев и Плевнелиев пиха кафе.