Възпяваш комунизма и национализма? Глоба, затвор...

Депутати от РБ и ГЕРБ "вкарват" идеологиите в НК като опасни
Обновена: 8 мар 2016 23:43 | 8 мар 2016 18:00,
657
Възпяваш комунизма и национализма? Глоба, затвор...
Снимка: Reuters

Проповядването на комунистическата и националистическата идеология да бъде криминализирано като антидемократично и да се наказва със затвор до три години или глоба от 3 000 до 5 000 лева.

Такав промяна са внесли в Наказателния кодекс депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов и колегата им от ГЕРБ Методи Андреев.

Още по темата

Тримата припомнят, че в сегашния си вид НК забранява проповядването на "фашистка или друга антидемократична идеология". Липсва и минимален праг за глобите.

"Извеждането на фашистката идеология пред скоби като единствена и най-опасна е направено още през 1951 година и оттогава не е променяно", допълват депутатите и настояват в Наказателния кодекс националсоциализмът и комунизмът изрично да бъдат отбелязани като не по-малко опасни за демократичните системи идеологии.

Поругаването на знамето и химна на Европейския съюз да се наказва със същата строгост, с каквато се наказва поругаването на българския флаг и националния химн, предлагат още тримата.

В момента според член 108 на Наказателния кодекс опетняването на герба, знамето и химна на Република България се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 3 000 лева.

"След присъединяването на България към Европейския съюз – акт на осъзнат и цивилизационен избор, подкрепен от огромната част от българските граждани, знамето на ЕС се поставя редом до българското, а при тържествени събития заедно с българския химн се изслушва и този на ЕС. Престъпленията към европейските символи следва да се преследват и санкционират като престъпления от общ характер", се мотивират вносителите.

Предложението им идва дни след като привърженик на "Атака" скъса знамето на Европейския съюз по време на митинг на националистите по повод 3 март. Привържениците на Волен Сидеров освиркаха и сградата на Европарламента в центъра на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


657
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безсрамието и наглостта не ходят по гората,ходят в парламента
258
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за проповядване на ислям затвор няма ли да има? Исляма е най-мръсната и вредна за човечеството идеология!
257
0
 
10
 
! Отговори
Както винаги навеки преди 8 години
Да живей България!
256
0
 
11
 
! Отговори
ХАХАХА преди 8 години
НА ДИПЛОМИТЕ НА ТЕЗИ ХУБАВЦИ КАКВИ СИМВОЛИ ИМА?
255
0
 
13
 
! Отговори
1984 преди 8 години
Джордж Оруел го е написал преди 30 години. Или както е казал по рано Ленин: Господстващите идеи са идеите на господсващите. Нищо ново по слънцето. Сигурно и в Библията го пише.
254
15
 
4
 
! Отговори
Както винаги навеки преди 8 години
Долу БКП и нейните членове! Долу СССР и всичките му поддръжници!
253
0
 
8
 
! Отговори
фашо преди 8 години
Неее, брадвата е Боко, а тоягите са за нас, или може би означава: да ядем доматите с колците. Във всеки случай ние сме от губещите, дали фашист, гербар или комунист, турек и кое да е магаре е на власт.
252
0
 
14
 
! Отговори
кокала преди 8 години
и демокрацията тогава...щом ще ни таковат и за изказванията ясна е работата каква демокрация са ни наложили. добре че не умеят да четат мислите ни...тогава няма да излезем от затворите,дори ще ни върнат в робовладелския строй който за яастие сме прескочили
251
0
 
7
 
! Отговори
Лого преди 8 години
Аз пък мисля, че фашист произлиза от фацио, което на латински означава мутра.
250
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция прави каквото си искам а ЕС и лице ***
249
1
 
12
 
! Отговори
WSS преди 8 години
Нациста Хитлер и комуниста Сталин били започнали втората световна, жалкото че нацизма и комунизма както и тези двамата и войната са подготвени, подържани от краварите зад океана, прочетете малко по задълбочено за темата кой и кои корпорации печелят от войната кой си разделя европа и кой си прави каквото иска във целия свят, не са нито комунисти нито нацисти, нито католици нито тем подобни а са масони и илюминанти измислят всички тези идеологии за да властват над хората по един или друг начин...
248
12
 
4
 
! Отговори
демократично преди 8 години
Аз мисля че за пропаганда платена от руското посолство трябва да се върне смъртното наказание.
247
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фаша на италиански значи лента.Лентите, които фашистите са носели
246
2
 
2
 
! Отговори
Франко преди 8 години
Фашисто не означава ли локален патриот на италиански? Някой да провери, че така бях чул.
245
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Odysseusняма точна дефиниция на думата фашизъм
244
0
 
9
 
! Отговори
naTpuoT преди 8 години
Моля, дефинирайте изразът "антидемократична идеология"
243
3
 
12
 
! Отговори
420 - продължение преди 8 години
...в Берлин има паметници на Червената армия. Във Франция, Белгия, Италия има много улици и площади, свързани със Съпротивата или наречени на комунисти. Площад "Сталинград", "Виа Антонио Грамши","Виа делли Партиджани". Влезте в Ютуб да чуете колко изпълнения има на "Ое, партизан", та и от Едит Пиаф! А колко на "Белла чао"! Та в "демократична" България някакви нищоже.ств.а като "политика" Мартинчо какво смятат, че ще успеят да направят нещо ли? Не, просто напомнят, че някога са цапали българския
242
0
 
9
 
! Отговори
ПЕНЧО преди 8 години
ТО ,ВЪЗПЯВАНЕТО СИ Е ЕДНО ,А НАПРАВЕНОТО СИ Е ДРУГО . ЕДНО Е ДА ВЪЗПЯВАШ , А ДРУГО Е ДА СИ ГО НАПРАВИЛ ФАКТИЧЕСКИ И С НЕОПРОВЕРЖИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА . НАПРИМЕР : ЛИКВИДИРАНЕТО НА ИКОНОМИКАТА И ДЪРЖАВНОСТТА НА СТРАНАТА СЛЕД 1989 Г. ОТ СДС-ЛИКВИДАТОРИТЕ. НАПРИМЕР ,ПОДЪРЖАНЕТО НА ТЕЗИ ЛИКВИДАТОРИ С ЕДИН ФАЙТОН ИЗБИРАТЕЛИ , И ДАВАНЕ НА НАЙ ВАЖНИТЕ МИНИСТЕРСТВА ЗА УПРАВЛЕНИЕ ТОЧНО ОТ ТЯХ! БОРИСОВ ДА ОТГОВОРИ НА ТАЯ ГАТАНКА . НЯМА ДРУГ ОТГОВОР ,ОСВЕН "ГЛАСУВАШ ЗА БОЙКО - ПОЛУЧАВАШ КОСТОВ "!
241
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
todorinke prav ti pat kam rodinata na komunizma i do ne vrashtane
240
1
 
8
 
! Отговори
БНЧРК преди 8 години
Добре че ме няма в тази ***, ще бъда националист в изгнание, като Ботев и Левски. Ама няма да се юрна да ви особождавам, да е ясно.