Москов: Решенията на съда не се коментират, а изпълняват

Според него решението на КС не предизвиква проблеми
Обновена: 9 мар 2016 12:49 | 9 мар 2016 12:37, Веселина Йорданова
9
Москов: Решенията на съда не се коментират, а изпълняват
Снимка: архив Bulphoto

Здравният министър Петър Москов увери, че от решението на Конституционния съд, който отмени въвеждането на два пакета за лечение, не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите.

Той съобщи пред журналисти в МС, че там, където текстовете не са достатъчно прецизни и са дали основание на съда да постанови решението, министерството ще се съобрази и ще внесе поправки в закона. Мотивите на КС се очакват утре.

Още по темата

"Решенията на съда не се коментират, те се изпълняват", посочи Москов, но беше категоричен, че това продължава да бъде нужното действие, за да се гарантира на българските граждани, че Здравната каса ще заплаща лечението им без те да доплащат.

"Това е смисълът на разделението на пакетите и от тази гледна точка той не е проблем, не е и предмет на решението на съда“, коментира министърът.

Общо 11 съдии са подкрепили обявяването за противоконституционна на разпоредбата от Закона за здравното осигуряване, с която се въвеждат два пакета медицински дейности – основен и допълнителен. Само съдията Филип Димитров е изразил особено мнение в тази част на решението.

Текстовете в Закона за здравното осигуряване бяха атакувани пред съда от група депутати от БСП Лява България, ДПС, АБВ и Българския демократичен център.

Двата пакета медицински дейности – основен и допълнителен, бяха въведени по идея на здравния министър с цел социално значими заболявания да бъдат лекувани бързо и без пациентите да плащат за това.

За пациентите с диагнози, включени във втория пакет, се предвиждаше или да чакат за прием в болница до два месеца, ако състоянието им го позволява, или да се осигуряват допълнително в частен фонд, който да плаща за лечението.

Решението за това дали пациентът е за незабавен прием, или може да чака, ще зависи от лекарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брат,превърна се в емблематичен пример за това,как като предадеш идеята и хората с които си влязъл в политиката за власт и "пафкане" на цигари с Бащицата -благодетел оставаш сам,отритнат от свои и чужди,бламиран и омаскарен. Излизай от това престъпно обкръжение в МС,остави там Червената кукувица и онзи гъзолизец лукав и обратно при тези,които те създадоха,ценят и които могат да направят нещо за България.
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напротив, не се коментират решенията на истински съд. При нашите ментаци не само че трябва да се коментират но и не трябва да се изпълняват.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов, ти *** ли си или загряваш бавно като Москвич през зимата?!? Марш, бе ! Къш! Как да ти се покаже още че си некадърен и здравната ти реформа е пълен абсурд от където и да я погледнеш?!? КАК???
3
3
 
16
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
Наркоман
2
2
 
15
 
! Отговори
от карлуково преди 8 години
Торбичката, шалчето и при нас!
1
2
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
отново с изцъклен поглед от колумбийското брашно!