Радан Кънев: Маловажно е дали ще сме в РБ

Блокът осигурил единствено 20 работни места в парламента
13 мар 2016 14:10, Александър Попов
39
Радан Кънев: Маловажно е дали ще сме в РБ
Снимка: Булфото, архив

Длъжник съм на партията си заради пренебрегнатите структури, за съветите, които не чух, предупрежденията, които пренебрегнах, наивността, самонадеяността и суетата, които проявих, докато Ви водих през тези години. Искам прошка преди всичко за гаранциите, които не осигурих, когато вложих целия ресурс на ДСБ в Реформаторския блок и в управленската коалиция - гаранциите, че нашето усилие ще отговори на нашите ценности и на очакванията на нашите избиратели. Простете волните ми и неволни прегрешения към Вас, и дано избирателите простят на всички ни направените компромиси. Така започна речта си лидерът на ДСБ Радан Кънев на 14-тото Национално събрание на партията.

"Днес трябва да вземем три  решения - едно незначително, едно  маловажно и едно изключително  съществено. Незначителното е дали ще приемем новия устав на ДСБ. За нас то изглежда особено важно, но за милионите българи, които чакат промяна, то не носи нищо. То няма връзка с работата, доходите, хляба, с мира и свободата на българските граждани. То има стойност само за нас - защото не определя дали някой ще се бори за честно, компетентно и отговорно дясно управление на България. Определя само едно - дали това ще сме ние. Дали имаме силата да се променяме, за да имаме смелостта да поискаме от съгражданите си да променяме техния живот", продължи Кънев.

Според него е маловажно дали ДСБ ще остане част от Реформаторския блок.

"Защото днешната коалиционна формула на Блока и днешният му модел на работа дават отговор само на един въпрос - на въпроса за работните места на двайсетина души, на банките на парламента. Реформаторският блок се оказа успешна формула за осигуряване на тези двайсетина работни места, и може би на още двеста работни места по страната. Но в този си вид не дава отговор на въпроса за над двеста хиляди безработни, които не могат да си намерят работа в България, за още поне двеста хиляди, които не търсят работа - обезкуражени от липсата на шансове или напротив - успокоени от възможността да виснат на социалните системи без да полагат усилия. За два милиона, намерили препитание извън границите на страната, голяма част от тях оставили тук семейства, дом и близки, а други - прекъснали трайно връзките с родината, създали семейства и отгледали децата си без да познават България", аргументира се Радан Кънев.

"Когато създавах Блока, аз не търсех работа за себе си, нито възможност за неколцина политически лидери да се конкурират помежду си за кадруване по агенции, за минутка на телевизионния екран, за секунда внимание и къшей благосклонност от министър-председателя. Ако беше за това - по-добре да не бяхме го създавали. Партии и коалиции с подобни цели и подобни “успехи” дал Бог в излишък на родината ни. И който днес твърди, че Реформаторският блок е успешен политически проект лъже или себе си, или - по-лошо - хората, които са му дали своето доверие", категоричен е лидерът на ДСБ.

Той допълни, че РБ си е поставил четири цели за изчистване на обществото - промяна в медийната среда, прекратяване на партийните назначения в администрацията, въвеждане на честност и отчетност в обществените поръчки, в харченето на парите на най-бедния европейски данъкоплатец и радикална реформа на съдебната система и прокуратурата по румънски образец, за да може правосъдието да изчисти останалите обществени системи.

"В медийната среда властва Гьобелсова пропаганда срещу всеки, който заговори за промяна. Пропаганда, поддържана от външни сили, от вътрешна мафия, но и от парите на данъкоплатеца, с които властта, без да провежда дори обществена поръчка, си купува комфорт. И нашите представители във властта - съжалявам да го кажа - не правят изключение от тази практика. В администрацията проникването на управляващата партия е достигнало нива, непознати дори в годините на късния комунистически режим. Партиите, начело с доминиращата партия ГЕРБ и основния и партньор ДПС, са се превърнали в бюра по труда, в листи на чакащите служба, в утъпкан път към лесен живот на гърба на данъкоплатците. В обществените поръчки се настани и утвърди невиждан картел, престъпен синдикат на шепа фирми, обслужващи партийни апарати и жълти медии с парите на жертвите си - на малцината, които успяват да произвеждат и да плащат данъците си с честен труд. В правосъдието, същият престъпен синдикат успя да наложи волята си над почти всички политически партии, да ги накара да изменят на думата и подписа си, да пренебрегнат волята на избирателите си и да се обединят в огромно мнозинство срещу гражданите на собствената си държава", анализира Кънев.

Според него, за година във властта Реформаторският блок не е успял да постигне целите си и дори било спорно дали въобще е опитал.

Той цитира и британският премиер Дейвид Камерън: "Това, че една организация е фрустрираща, не значи, че трябва да я напуснем. Ще добавя - значи, че трябва да я променим".

Според него отговорът дали да се запази РБ е свързан с най-важния въпрос - за отношението към властта.

"Днес аз очаквам от Вас да потвърдите политическия курс на ДСБ, с три прости аргумента. На първо място, не може да има компромис с реформата в правосъдието, в името на други политики. На второ място, за три месеца в опозиция, ние постигнахме повече, отколкото за тринайсет месеца на власт. Принудихме властта да отменя търговете на Пеевски, да разследва картела на пазара на горива, да спре процедурата за предаване на Комисията за защита на конкуренцията в ръцете на олигархията. Днес властта гледа всяка своя крачка, трепери да не стъпи накриво. И това е нормално. Не е защото ние - заедно с колегите от Гражданския съвет сме много или пък сме много велики. Не сме. А защото така работи демокрацията. Демокрацията се нуждае от истинска опозиция и от истинска власт. До вчера нямахме нито едното, нито другото. БСП и ДПС опозиция не могат да бъдат. И на трето място - далеч по-важно от предишните две. Ако искаме днес, утре или след десетилетие да имаме истинска власт, ние имаме нужда от истинска опозиция, която да дава алтернатива, да сочи пътя напред. Няма по-страшно от констатацията, че властта няма алтернатива. Тогава тя незабавно се развращава", обърна се към съпартийците Кънев.

"ГЕРБ не пожелаха разумен партньор отдясно. Ще получат разумна алтернатива отдясно, готова да поеме властта, когато доверието и търпението към този модел на управление се изчерпат. Но за целта, ние не можем да бъдем креслива, капсулирана опозиция. Ние трябва да бъдем силна, отговорна алтернатива. Трябва да обединяваме, а не да разделяме, да градим, а не да рушим, да сочим пътя, а не да се радваме на лутането в безпътицата", каза още в речта си Кънев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: ДСБРадан Кънев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
дсб и милиционерите от бкп-герб как ли се чувстват избирателите им
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДСБ са обречени на пълен провал, ако останат с ренегатите на Кунева, които излъгаха хората. Единственият изход за ДСБ е да изгонят партийката на Кунева, или да напуснат Реставраторския блок, който с Куневистите е напълно провален и дискредитиран. В противен случай няма да спечелят никакви избори и никой няма да гласува за тях.
23
0
 
4
 
! Отговори
граничар преди 8 години
*** гледаш ли се когато си на фотос какво си вдигнал глава като гасък пред локва за какво се имаш следващите избори ще се загубиш и никъде няма да се появиш ще бъдеш следващия който ще мечтае отново да е депутат но ще си останеш само със спомена.
22
5
 
6
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Браво, не мога да повярвам че има един достоен политик и българин
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ха-ха-хаМоето момче, живееш в голямо заблуждение, спри да четеш свинските медии ! Чудя се как може да има толкова заблудени хора като теб, затова и ще ни управляват само празни тикви !
20
1
 
5
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Той банкянския още малко ще ти трае *** номера. Скоро ще ти бие шута.
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
този все-повече ми заприличва на Барека-дрънка лъжи на които сам не си вярва.
18
14
 
5
 
! Отговори
Успех ! преди 8 години
Адмирации за депутатите от гражданската квота на РБ ! Адмирации и за Татяна Дончева ! Браво на партията ДСБ ! Тя е моралният коректив на РБ и политическият факел на зрящите и будни българи, които искат справедливост и нормални условия за живот в родината си !
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радане, десните умряха. И знаеш ли кой ги уби? Ти и Иван Костов. Наглоста убива вярата на хората. Уж не сте съгласни с политиката на ГЕРБ а гласувате в едно с ГЕРБ.!?! Хората направо ви се чудят какъв е тоя цирк където го играете. Уж вече сте опозиция пък на вота гласувахте за ГЕРБ!?! Уж схе опозиция пък имате винистерство и минидтэр!?! Радане хората не сме прости и виждаме истината.вие сте патерица на ГЕРБ и с две ръце.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
17 Ох и тук ли си запознат както за Украйна и Сирия , гей скандал има само в празната ти кратууна
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
18 А на теб какво ти разбира тиквата от духова музика
14
8
 
14
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
Това момченце освен да реве друго знае ли ? Като не му харесва, да излиза и да си хваща пътя. До вчера световно незнаен, сега реве нон-стоп. Издухан политик, но още не го усеща.
13
0
 
7
 
! Отговори
БГ преди 8 години
си над почти всички политически партии, да ги накара да изменят на думата и подписа си, да пренебрегнат волята на избирателите си и да се обединят в огромно мнозинство срещу гражданите на собствената си държава" ТОВА Е НАЙ-ТОЧНОТО ОПИСАНИЕ НА ДЪРЖАВАТА НИ В МОМЕНТА EVER !
12
2
 
14
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Партиите, начело с доминиращата партия ГЕРБ и основния и партньор ДПС, са се превърнали в бюра по труда, в листи на чакащите служба, в утъпкан път към лесен живот на гърба на данъкоплатците. В обществените поръчки се настани и утвърди невиждан картел, престъпен синдикат на шепа фирми, обслужващи партийни апарати и жълти медии с парите на жертвите си - на малцината, които успяват да произвеждат и да плащат данъците си с честен труд. В правосъдието, същият престъпен синдикат успя да наложи волята
11
3
 
11
 
! Отговори
БГ преди 8 години
"В медийната среда властва Гьобелсова пропаганда срещу всеки, който заговори за промяна. Пропаганда, поддържана от външни сили, от вътрешна мафия, но и от парите на данъкоплатеца, с които властта, без да провежда дори обществена поръчка, си купува комфорт. И нашите представители във властта - съжалявам да го кажа - не правят изключение от тази практика. В администрацията проникването на управляващата партия е достигнало нива, непознати дори в годините на късния комунистически режим.
10
1
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Дори неразбира колко е прав - то РБ от есента го има само по TV
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кви са тия турски *** във сайта?!
8
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРОБВАЙ СЕ В ЛЯВО,ТАМ ТИ Е МЯСТОТО СРЕД КОРИФЕИТЕ СТАНИШЕВ,***,И МНОГО ДРУГИ ЗНАЙНИ ВОЙНИ НА ТИХИЯ ФРОНТ.
7
7
 
24
 
! Отговори
циника преди 8 години
Прав си Радане! Никой не го интересува къде ще бъдете! Маловажни сте!
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не.кадърници, които мислят само за себе си сте вие... за собствения си джоб, нищо повече...