Захариева ще стяга дисциплината в затворите

Министърката спира разговорите по мобилни телефони
21 мар 2016 20:14, Красимир Ангелов
13
Захариева ще стяга дисциплината в затворите
Снимка: Булфото

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева поиска мерки за затягане на режима в затворите, като например прекратяване на възможността лишени от свобода да общуват с външния свят от мобилните си телефони и да получават забранени стоки, сред които и наркотични вещества, съобщиха от министерството.

Захариева е поискала това на работна среща с ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията и с всички началници на местата за лишаване от свобода.

На срещата е обсъдено как да бъде прекратена незаконната комуникация на затворниците с външния свят - с прилагането на техническо заглушаване или с т.нар. микроклетки на мобилните оператори, при които в рамките на съответния затвор разговори може да се осъществяват само от определени СИМ-карти, например на служителите. Вероятно идеята ще бъде тествана пилотно в няколко затвора.

Обсъдено е и как да бъде спряна практиката да се внасят забранени вещи.

"Системата на изпълнение на наказанията с години е трупала проблеми, които не са били разрешавани, но в Министерството на правосъдието има подготвен план с ясни срокове и разчети по него, който вече се изпълнява", посочи Екатерина Захариева.

По думите й са осигурени допълнителни средства от бюджета в размер на 3 млн. лв. за належащи ремонти дейности за осигуряването на минимални санитарни условия в затворитe във Варна, Бургас и Сливен.

До дни предстои откриването на основно ремонтирания корпус на затвора в Стара Загора, а до средата на годината затворническото общежитие от закрит тип в село Дебелт ще бъде преустроено така, че в него да могат да бъдат преместени около 400 лишени от свобода, които търпят наказанието си в Бургаския затвор.

Захариева посочи още, че е нужно да се обърне внимание и на програмите, свързани с обучението на служителите на затворите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
дедо Йоцо гледа преди 8 години
За да има реформа ,първо трябва да смени всички началници на Затворите,защото рибата мирише откъм главата .Тея долу надзирателите от тях нищо не зависи,като им наредят от горе ела да видиш кво става.Затова да не стане смешна като Бъчварова,първо всички началници вън и да започва реформата,защото народа не знае за какво иде реч въобще.Казано е нов бърдак със стари к....ви не се прави!
8
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
тая тетка ако знае въобще къде се намира то бъчвата не знае та тази ли ,боико не може всичко да обхванеш по живо по здраво оди си
7
9
 
8
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Охраната на затворите да е винаги под форма на проверка за лоялност .Ама толкоз .МВР само на терен не и в затворите .Че най сладката длъжност е охрана в затвора .Затворниците няма друг през който да купят и входа и изхода за затворника зависят от охраната .Има и частни охранителни фирми за поне в пъти по евтина охрана от корумпираното МВР .
6
4
 
15
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Г-жо Захариева започнете от охраната .Те са тези които допускат вътре .Аз външно лице до като вляза да внеса минавам поне три проверки от същата тази охрана .Какво ви пречи да проветявате охраната за тест на лоялност .Едно лице и скрита камера и имайте идея че 90 % от охраната на затворите е корумпирана .
5
5
 
2
 
! Отговори
ееее,ее преди 8 години
Това е европейска заповед,защо да се предизвикват бунтове ?
4
6
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Директорите на затворите са умни хора обикновено. Много хитър човек беше и бившия шеф на затворите Петър Василев.Всичките те знаят, че условията в нашите затвори са отвратителни и дори не се доближават до европейските изисквания.За да компенсират това и да избегнат масово лишените от свобода да съдят България за лоши битови условия, тези началници си затварят очите за някои дребни нарушения в затворите.Сиреч компенсират мизерията с някой дребни "луксове".Тая очилатата ще предизвика бунтове.
3
1
 
5
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Що ли ме навява кретенската мисъл, че всичкия шрот сте за концлагер?
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мобилните картели спират ГСМ покритие по селата защото нямат печалба но никой не ги глобява или закрива.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая не се е привела в приличен външен вид, гледа като халтава, вие чакайте затворите да оправя. Аз имам един съсед надзирател, казва че пет пъти е печелил от лотария и от там са му колите и имотите. А работата в панделата му била за разнообразие. Понеже всичко му било много спокойно, там ходел да се стресира.