Кадровиците на Темида удариха тавана, заплата – 7000 лв.

Единствено магистратите във ВСС имат 2% клас прослужено време на година
Обновена: 31 мар 2016 13:11 | 31 мар 2016 11:14, Камелия Цветанова
46
Кадровиците на Темида удариха тавана, заплата – 7000 лв.
Снимка: flickr

Шарена коалиция в парламента гласува скок на заплатите на членовете на ВСС и кадровиците на Темида. Te вече ще се разписват срещу около 6 800 – 6 900 лева в зависимост от трудовия си стаж.

Предложението заплатите им да станат колкото на "тримата големи" в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд, дойде от Емил Димитров – Ревизоро от ПФ и срещна подкрепата на 81 депутати от различни партии.

"Тримата големи", получават 90% от месечното възнаграждение на председателя на Конституционния съд. Неговата заплата е средно аритметично от заплатите на президента и председателя на парламента.

Заплатата на президента се равнява на две депутатски заплати, а тази на председателя на парламента е 55% по-голяма от тази на народен представител, която от своя страна се равнява на три средномесечни в обществения сектор.

Обобщено – президентът взима 6138 лв. на месец, председателят на парламента - 4757 лв., народните представители - 3069 лв., а председателят на Конституционния съд - 5447 лв.

Това означава, че "тримата големи", към коиго ги приравниха и депутатите с окончателно приетите промени в Закона за съдебната власт, ще имат основно възнаграждение от 4903 лв., но тази сума не е окончателна, защото към нея се прибавя и клас за прослужено време, който според правила, приети от самия ВСС, е 2% на година, като не може да надвишава 40%.

Така на практика заплатата на член на ВСС може и да надхвърли 6 900 лева.

Според Мартин Димитров членовете на ВСС ще станат едни от най-високо платените в държавата, но пък не е ясно точно каква работа вършат, след като нямат никакво доверие сред обществото.

"Досега заплатите им са били колкото на един върховен съдия, а сега незнайно защо се увеличават. Особено е важно хората от ГЕРБ, които искаха да сменят този състав на ВСС, да кажат защо сега ще им скачат заплатите и те ще станат по-високи от тази на премиера", отсече той.

Данаил Кирилов от ГЕРБ му отговори, че новите заплати ще се вместят във вече приетия бюджет и освен това кадровиците на Темида няма да взимат пари за участие в комисии, каквито са им били начислявани досега.

"Кой има интерес те да са бедни и нещастни", реторично попита той и обясни, че досега заплатите на членовете на ВСС са били равни на член на Конституционния съд , а стартовата там е 4500 лева без 40% отгоре, които са за прослужено време.

Съпартиецът му Методи Андреев обаче скочи срещу поправката и отсече, че съдебната система е загубила доверието на хората, ВСС е компрометиран, така че "как може за толкова лошо свършена работа да се иска увеличение на заплатата!?".

Емил Димитров, вносителят на поправката, я мотивира с обстоятелството, че за членове на ВСС могат да се набират само сред юристи с определен опит в професията, т. е. те вече печелят добре.

"Когато казахме, че искаме съдебната система да работи бързо и ефективно защо не казахме, че трябва да е и безплатно? Във ВСС искаме да изберем хора с високи морални качества, а не клошари, които стоят там без пари", отсече той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миличките, дано им стигнат! Само да внимават да не се задавят! Знам ли, може да дойде ден, в който някой да им тъпче плюскането в устата както се гушат гъски за фойе де гра!
38
0
 
4
 
! Отговори
Gass преди 8 години
Заплатите не са чак толкова високи в сравнение с тези в държавните енергийни дружества.Как ви се струват по 46 000 лв. на месец?Вижте истината за шефските доходи в БЕХ, НЕК и Южен поток - България и начините по които ги укриват.Сканираните оригинални официални документи са качени единствено в сайта "Ядрена престъпност".Напишете в Гугъл: "Енергепийна калинка 1 в кабинета Борисов 1 - документи".Ще останете изумени!
37
0
 
6
 
! Отговори
Тико преди 8 години
Нещата май са тръгнали към революция
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАКОНИТЕ СЪЩЕСТВУВАТ ЗА БЕДНИТЕ . А БОГАТИТЕ СИ ИМАТ СВОИ АДВОКАТИ ПРОКУРОРИ И СЪДИИ....
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази новина ще отмине както и другите чудеса, за 3 дни само. Спомнете си Христо Бисеров - колко възмущение имаше, спомнете си сина на Първанов - откъде ги извади тия милиони, хидроинженера с милион хонорар и т.н, и т.н. До няколко месеца депутатите пак ще решат, че им трябват нови автомобили - лимузини, кметовете ще си накупуват и те едни джипове 4х4, и други видни активисти, и така. А пък ние - ние ще си пращаме SMS с дари 1 лв....
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много хора пишат по форумите и се възмущават, но реално действия няма. Затова и полиците, и в съдебната система си развяват байряка както искат. ЗА съжаление в България липсва гражданска инициатива и дейност. Подобно нещо не може да стане в Западна Европа или Щатите. Просто там хората решават, а не властите вместо тях. Дори и да се приеме нещо такова, гражданското общество е толкова силно, че и президент пада. Затова ми става жал за България. Защото колкото и да си пишем, нещата ще си останат съ
33
1
 
8
 
! Отговори
Дроид преди 8 години
По градове и села да се сформират отряди които да издигнат огромни клади с колове по средата. След това всички тези народни изедници, съдии и прокурори които пият кръвта на народа, да бъдат извлечени от скъпите им лимузини и луксозни палати! Да бъдат завързани за коловете и полети с бензин!!!! Пенсионер със 100 лева пенсия да драсне кибритената клечка. СРАМОТА!!!!!
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Невероятно...хората взимат пенсия 135лв.....заплатата на повечето е около 450-500лв.,а тези престъпници 7000 лв.......няма нужда от коментар....,трябват действия
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ние с висше образование или с докторантура,да пасем трева!
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във ВСС искаме да изберем хора с високи морални качества, а не клошари, които стоят там без пари", отсече той7к пари ли са за тях бе Ревизоро :))) Тъй като ги гледаш със сегашните им "мижави" заплатки на клошари ли ти приличат :)
29
1
 
16
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
ТЕЗИ СИ ПОСТРОЙХА КОМУНИЗМА И ДОБРЕ СИ ЖИВЕЯТ ! ДА МУ МИСЛИМ НИЕ ДЕТО ЖИВЕЕМ В ДИВИЯ КАПИТАЛИЗЪМ ПОД МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА ТИЯ !
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи тия убавци и при пенсиониране не подлежат на регулиране на пенсията. Вземат колкото им е изчисли НОИ т.е. пак няколко хилядарки, както и член кореспендентите и академиците, но за доктор хонорис каузата това не важи. Да му мисли Ицо Сафарито как ще се оправя като остарее.
27
0
 
10
 
! Отговори
УУУУУУУУУУУУ преди 8 години
То това прослувото Ревизорче ни убеждаваше, че и картел върху горивата в БГ няма. Горкият, не си ти когато си гладен. Явно хилядарките за КЛЕЧАНЕТО в парламента са му малко на Ревизорчето. Безсрамници са - до един. Време е Всички до един да бъдет изметени, не направо изритани с шутове и тояги от топлото местенце!!!! БЕЗДАРНИЦИ.
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 10-12 години заплатите в съдебната система бяха драстично увеличени със същия благовиден претекст- независимост на съдии и прокурори от политически и корупционен натиск. Корупцията не само не намаля, напротив. Да не говорим за политически лобизъм.А депутатите- те разбира се имат интерес от ръст на заплатите защото това повишава както техните собствени, така и цената им в различни лобистки далавери.Иначе- не ми пука, аз няма да работя за тях. Наесен- чао земен рай.
25
1
 
20
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 8 години
Интересно защо Ревизорчето предложи това увеличение?Да не би да има информация,че ще го подгонят.Питайте един средно статистически българин да ви каже поне нещо за ВСС-няма да намерите такъв.Не е въпросът в заплатите,а в качеството на работа,в изборът на тези "доказани" юристи,завършили една част право в Полицейската академия.Същите тези,уредиха децата си в съда,прокуратурата,уредиха ги с имоти и пр.Голяма част от българите съвестно бачкат,ама нямат и 1 лв. бонус.Явно ще вървим все по-зле.
24
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако някой ми обясни какво работят в конституционния съд ще го почерпя. Дали имат и 5 дела на година не е сигурно при тази конституция. В Русия всеки човек може да се обърне към този съд и той решава десетки дела годишно, а нашият взема огромни пари напразно. За пенсиите им без таван не говоря, но при техния мързел те са престъпление спрямо народа.
23
0
 
16
 
! Отговори
кантарджията преди 8 години
Много хора за пари са готови на всичко.Сутринта Соломон Паси ни подсети за това.
22
9
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Тези, дето останахте в България, за да се борите... гледам, почти сте се преборили... хахахахаха. Тази новина ме изпълва с блаженство от правилния ми избор. :)))
21
0
 
26
 
! Отговори
vse edno: преди 8 години
До Анонимен 10: Че то ако им дават пари за свършена работа, те ще си умрат от глад на втория месец.....
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичката простотия с т.н. независима съдебна система е направиха БКП-БСП и др. Луканов , чрез комунистическата си конституция . Така си купиха магистратите и досега няма никой осъден за фалита на банките и държавата . Единствения начин , който е недоволен от съдиите да си търси собствен начин да се оправя , защото оправия няма и няма да има .