Падна първата петолъчка - от новата Централна гара

Решението е на транспортния министър Ивайло Московски
Обновена: 31 мар 2016 15:45 | 31 мар 2016 12:37,
217
Падна първата петолъчка - от новата Централна гара
Архив: Булфото

Падна първата петолъчка след започването на дебата за забрана на символите на комунизма. 

Транспортният министър Ивайло Московски е взел решение да махне петолъчката от реставрираното пано в чакалнята на Централна гара. Това съобщи пред Dnes.bg депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на комисията по досиетата Методи Андреев. 

Той, заедно с народни представители от РБ, внесе преди повече от месец законодателни промени, с които настоява символите на комунизма да бъдат премахнати от обществени места, а тези, които не го направят, да бъдат наказвани.

БСП остро реагира на идеята и обяви, че ще се противопостави с всички средства на приемането на предложенията.   "Поздравявам министър Московски, той ме е чул и на Централна гара махат соцсимвола", каза Андреев и допълни, че това е въпрос на възпитание. 

Скандалът с петолъчката на Гарата избухнал преди дни. Тогава се оказало, че символът на комунизма посреща и изпраща на видно място в реставрираната чакалня. Скандализирани пътници подават сигнал срещу комунистическия символ, който се мъдрел в стария герб на София, част от мозайката на стената. Срещу нея се вдигат и политици и общественици. 

Тя е оставена след оценка на Министерскво на културата, взето през септември 2006 година. Мозайката е на Атанас Яранов, която е произведение на изкуството. Затова и според оценката на ведомството тя трябвало да се реставрира, без да се видоизменя. 

След като избухва скандалът, министър Московски взема решение комунистическият герб да бъде махнат от паното и да бъде сложен новият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бързо да махат знамето на ЕС, че там е пълно с петолъчки.
51
5
 
19
 
! Отговори
чичо преди 8 години
Американците трябва да са най големите комунисти в света, та имат 50 (колкото са щатите) петолъчки в знамето си.Поне по възрастните няма да забравим че е имало по хубав и спокоен живот от днешния.
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да дадат парите за нещо смислена, не само дасе чудят по какъв начин да източват пари.
49
5
 
14
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Тези са толкова ялови и импотентни, че повече няма накъде
48
5
 
14
 
! Отговори
Един преди 8 години
То бива,бива,но тези от РъБъ освен,че са нахални,са и ***!!!!
47
7
 
26
 
! Отговори
s преди 8 години
Еха! Това е титанична победа за демокрацията! По-велика от достъпа до банани целогодишно, синтетичните наркотици, оскотяването на народа, бягството в чужбина, деградацията и тоталното изпростяване на поколенията. Каква е следващата громяща крачка на демокрацията? Доброволчески отряди, които да дирят всички книги от преди 89-та от уличните масички със стари книги и публичното им изгаряне? Или с падането на всяка следваща петолъчка, ще вдигаме паметник на някой американски президент, като Рейгън?
46
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смешни са, тя държавата гори, а на тях им е проблем петолъчката, циркаджии.
45
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бравост! Ей ся България ще фръкне и всички ще са щастливи
44
7
 
25
 
! Отговори
БЕЗПОМОЩНОСТ преди 8 години
НА КРИВ ......ПЕТОЛЪЧКАТА МУ ПРЕЧИ!!! КОЙТО Е НЕКАДЪРЕН ДА ИЗГРАЖДА КАКВОТО И ДА Е - ИЗМИСЛЯ ГРАНДИОЗНИ РЕШЕНИЯ! ПОСТИГНАХТЕ ЛИ НЕЩО КАТО СВАЛИХТЕ МАВЗОЛЕЯ, ЧЕ НЕ СИ СПОМНЯМ....
43
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонименТи остави Рейгън, но вдигнаха паметник а американските пилоти които бомбардираха София през ВСВ без никаква военно-тактическа или стратегическа цел и избиха над 2 хил цивилни жени и деца българи.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Mr.STARBUCKSБегай нареди тоалетната хартия,че днес имате промоция !
41
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю червена тикво , като Борисов е комунист трябва да го хвалиш , а ти го псуваш . Нали е от вашите щом като му стърчи партийната книжка . Чакам да го заобичаш и да го хвалиш както Станишев .
40
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Московски,тури само един полумесец до петолъчката,прекръсти се Истамбулски и си ти !
39
4
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
значи да махнем петолъчката и да сложим рейгън в южния парквсеки народ си пати от главата
38
9
 
10
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 8 години
.....................следват паметника на Съветската армия и Альоша/
37
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не пипайте историята бе! АНАТЕМА!!!
36
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСега наистина е по-зле от преди 89та, но това което беше тогава не беше нито комунизъм нито социализъм. Комунизъм каквото и да значи е дума с негативно значение за повечето хора, и се използва кати плашило и за оправдания на самата система сега която не работи. Преди 89та не е имало комунизъм, а ни управляваше комунистическа партия, какти и сега няма европейско развитие, ами развитие към третия свят, въпреки че ни управляват "Граждани за Европейско Развитие на България"
35
4
 
22
 
! Отговори
Трол преди 8 години
Не съм комунист, ама тези двойни стандарти и слагачество на управляващите е супер дразнещо.Защо не махнете изключително вредния и ненавиждам от Българите полумесец и не го забраните ? Защо трябва навсякъде да виждам символите на една упадъчна и нечовешка религия ?? Айде без двойни стандарти , господа управляващи.
34
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ако след 1989 г. ни бяха предложили нещо по-добро от комунизма, нямаше сега да се налага насила да се трият спомените на хората и да се унищожават символите на миналото. Фашистки подход е това, книги кога ще горите?!
33
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Петолъчката не е комунистичеки символ, в знамето на ЕС има 12 (звезди-петолъчки)!