Падна първата петолъчка - от новата Централна гара

Решението е на транспортния министър Ивайло Московски
Обновена: 31 мар 2016 15:45 | 31 мар 2016 12:37,
217
Падна първата петолъчка - от новата Централна гара
Архив: Булфото

Падна първата петолъчка след започването на дебата за забрана на символите на комунизма. 

Транспортният министър Ивайло Московски е взел решение да махне петолъчката от реставрираното пано в чакалнята на Централна гара. Това съобщи пред Dnes.bg депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на комисията по досиетата Методи Андреев. 

Той, заедно с народни представители от РБ, внесе преди повече от месец законодателни промени, с които настоява символите на комунизма да бъдат премахнати от обществени места, а тези, които не го направят, да бъдат наказвани.

БСП остро реагира на идеята и обяви, че ще се противопостави с всички средства на приемането на предложенията.   "Поздравявам министър Московски, той ме е чул и на Централна гара махат соцсимвола", каза Андреев и допълни, че това е въпрос на възпитание. 

Скандалът с петолъчката на Гарата избухнал преди дни. Тогава се оказало, че символът на комунизма посреща и изпраща на видно място в реставрираната чакалня. Скандализирани пътници подават сигнал срещу комунистическия символ, който се мъдрел в стария герб на София, част от мозайката на стената. Срещу нея се вдигат и политици и общественици. 

Тя е оставена след оценка на Министерскво на културата, взето през септември 2006 година. Мозайката е на Атанас Яранов, която е произведение на изкуството. Затова и според оценката на ведомството тя трябвало да се реставрира, без да се видоизменя. 

След като избухва скандалът, министър Московски взема решение комунистическият герб да бъде махнат от паното и да бъде сложен новият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен А либераст ,е повод за гордост на ч.у.г.у.н.т.е..
71
3
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Когато крадливи комунисти строят капитализъм, резултата е дивашки капитализъм като нашия!
70
1
 
5
 
! Отговори
До професор преди 8 години
Нито сме ти на партийния стаж,нали...?
69
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Част от историята ни е, не виждам чак какво толкова са се "скандализирали" пътниците. Сложете годината на изработка на паното , за да се знае и толкова. Министърът много подкован от американските ценности явно. За разбиване и разваляне еша нямаме. Да изградим нещо, само с тоталитарен строй става. У нас е проблема , не у "комунизъма"
68
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е сега опряхме до петолъчката . И като тръгне по мед и масло !Тия комунисти от ГЕРБ по големе потурнаци от турците Или по-големи папи от папата .Ей сега вързахме и цъфнахме .Така се мачка история . Днес пречи петолъчката ,вчера робството ,Ботев ,Вазов , ,,Историа словеноболгарская ,,
67
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО НА МИНИСТЪРА!!!!!!!!!!!!!!!!
66
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Строено от хората, не от "партийците-партизани". Последните само унищожават. Партизанлък е *** дума, чието значение е повод за гордост само на кратуните.
65
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен94 Луд умора нема! Да бе ! Комуниста от Банкя,комунистката от Плевен , комуниста от Г Делчев мачкат комунистите . Я ,как смачкаха ,и Червената Кукувица ,снахата от Политбюро , и комуниста от ДС -Цецо ,Шесте апартамента ,и комуниста Гоце и Калфата Му.Май ти е смачкана , Червената чутура .
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Четете последното изречение на публикацията...министър Москов (!) взел решение за премахването на петолъчката...
63
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както се казва , големи яйца , че ще махнат петолъчката . Това ли е повод за празни приказки сума ти време . Е гати и държавата и народа .
62
3
 
18
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
До ПрофесорПрофесоре, между другото, ти по кое време се изучи и хабилитира...?Явно нещата са безнадеждни, щом вече четвърт век единственото национално полезно нещо, което политиците правят е да се пишат антикомунисти като махат звезди, гърмят по цяла седмица мавзолеи и преименуват улици и площади на личности, които често нямат никакви заслуги за съществуването и успехите на нацията.
61
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В тоя ред на мисли - да махнем абсолютно всичко строено от комунистите и по време на тяхното управление - АЕЦ, ТЕЦ-ове, пристанища, мостове, болници, училища, детски градини и всичко останало каквото се сетим!
60
2
 
12
 
! Отговори
До професор преди 8 години
Голямо мачкане ще пада,ама внимавай и ти да не попаднеш в него,щото като ви гледам се мачкате все бивши кадри.
59
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега като махнем петолъчките (в тях ни е най-големия проблем и са най-големия виновник за ситуацията в страната) , и ще заживеем по-добре от швейцарците! Само да не ни осъдят украинците за откраднато ноу-хау, защото и те решиха че ще цъфнат и вържат като махнат символите на комунизъма....
58
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунизмът е виновен за всичко. Виновни са комунистите, а то други нямаше. Затова трябва да минат поне 100 години евроатлантическо развитие, да се сменят поне 2 поколения да се изчистим от комунистите и тогава нещата ще се оправят - само търпение, остават още около 74 години до светлото евроатлантическо бъдеще.
57
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те мавзолея навремето са го построили за 6 дни, а Евгени Бакърджиев го бута 3 дни и стана за смях на гаргите. Дори и махането им е трудно, а какво остава за правенето. Некадърници.
56
5
 
10
 
! Отговори
Звезда преди 8 години
Ние що до махането на символите на комунизма сме стигнали, значи всичко друго в държавата ние наред ...
55
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***!!!Без да вземам отношение към т.нар. комунизъм. ТОВА ВСЕ ПАК Е ИСТОРИЯ!!!!Нашата история!Добра или лоша, това е нашата история, нашите символи, нашето изкуство."Политически коректното" говорене е най-голямото зло на нашето време. Това е цензура на говоренето, но не може да се цензурира мисленето. В резултат всичко което е било ще се повтори. И расизмът и фашизмът на миналото ще ни се сторят песен пред това, което ни чака.
54
6
 
8
 
! Отговори
модерни времена преди 8 години
Крепости от ютонг,паметници със светещи дзъркели(между другото,малко под гърба можете да му втъкнете и едно USB,да си зареждат хората телефоните) Махайте петолъчките,требе сме хай-тек
53
6
 
13
 
! Отговори
SSA преди 8 години
Значи скоро ще падни и самия министър!