Горанов ще отчита как се харчат допълнителните приходи

Дебатът за бюджета доведе до обвинения между мнозинството и БСП
1
Горанов ще отчита как се харчат допълнителните приходи
Снимка: Dnes.bg

Финансовият министър Владислав Горанов ще трябва да отчете пред бюджетната комисия в НС до края на юни, а след това да края на ноември, как се харчат допълнително събраните приходи, които не са били планирани в макрорамката за тази година.

Това решение прие единодушно парламентът по настояване на опозицията след разискване по темата.

Само за първите три месеца на годината са събрани над 2 млрд. лева повече от предвиденото и БСП настоява с тях да се вдигнат доходите и да се направят допълнителни инвестиции.

Макар че темата на дебата беше бюджетът, той мина при непрекъснати обвинения от депутати от мнозинството към червените, че използват случая, за да черпят дивиденти преди конгреса на БСП.

Още в началото финансовият министър обвини социалистите, че целта на разискването, което поискаха, е не друга, ами предконгресно мероприятие.

Тонът му подеха и депутати от ГЕРБ и РБ и накрая социалистката Корнелия Нинова покани всички на конгреса на левицата в началото на май.

"Там ще видите как се прави политика, какво е да имаш идеи. Заповядайте и ще чуете какво значи сериозна партия със сериозни политики", отсече тя.

Владислав Горанов пък посъветва социалистите: "Първо оправете партийната си каса, след това оправете държавата", след като стана ясно, че от централата на БСП са изчезнали 130 000 лева.

Левият Таско Ерменков нападна управляващите, че не правят нищо за доходите на хората.

"Вие може да живеете добре и да се возите на лъскави автомобили, но хората в България не живеят добре и не оправдавайте вашата некадърност с някой друг. БСП е управлявала година и половина, през другото време бяха десни правителства и те доведоха държавата до това", скочи той.

Реформаторът Найден Зеленогорски очаквано защити фискалната политика на кабинета.

"В България има политическа и финансова стабилност, намаляващ дефицит и икономически растеж от 3 на сто, има 3 милиарда повече приходи в хазната и решителна битка с контрабандата", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А изтеглените в повече милиарди, че лихвата била подходяща, харчат ли се?