До 2030 г. - без работа за хора само с основно образование

Изчезва средната класа, сочат изследвания
14 апр 2016 11:56, Виктория Тошкова
32
До 2030 г. - без работа за хора само с основно образование
Ивайло Калфин. Снимка: архив, БТА

До 2020 г. се очаква значително нарастване на работните места за хора със средно и висше образование, а до 2030 г. няма да има места за хора само с основно образование. Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на Конференцията на Кофас по управление на риска.

Ако не се намери начин тези лица да се квалифицират, ще се създадат проблеми както за пазара на труда заради липса на квалифицирана работна ръка, така и за обществото като цяло заради маргинализирането на тези групи, посочи социалният министър.

Според Калфин през следващите няколко години се очаква ръст на търсенето на работна ръка в преработващата промишленост, образованието, социалните дейности. За сметка на това обаче все по-малко кадри ще се търсят в сектора за производство на автомобилни части например. Това означава, че трябва да се заложи на политики и структурни промени, които да вземат предвид предстоящите тенденции.

Калфин посочи, че дефицитът на пазара на труда на определен вид кадри в България съвпада с основните проблеми и в европейските страни.

Според изследванията са нужни специалисти в информационните технологии, машинни оператори и др. Има редица политики, с които се стараем да повлияем на тези процеси, допълни Калфин.

Една от политиките в това отношение е официалното въвеждане на дуалното образование в училищата още от тази година. Страните с подобни проекти отчитат по-ниска безработица и по-лесно намиране на кадри от страна на бизнеса. "За да постигнем това обаче, е нужна добра връзка между бизнеса и държавата“, смята Калфин.

Друга насока, в която правителството полага усилия, е насочване на средства във висшето образование към специалностите, които са по-търсени. Така бъдещите студенти ще може да се насочат към сфери, които след това ще им позволят да се развиват успешно на пазара на труда.

Калфин поясни, че според редица изследвания, включително изготвени от Световната организация по труда и Европейския съюз, след икономическата криза виждаме разтваряне на ножицата в равнището на доходите.

Според тези изследвания обаче колкото повече се отваря ножицата в заплащането – между най-ниското и най-високото, толкова по-бързо изчезва средната класа. Според Калфин това представлява голям проблем, тъй като именно средната класа е носещата основа на обществото.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: МТСПИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до Анонимен 12Много филми гледаш!
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тенденциите са ясни - само се говори и нищо не се прави, а какво се говори не е толкова важно.
24
1
 
8
 
! Отговори
Кон преди 8 години
Този наглец взе да прави и прогнози, като разчита, че не знаят хората, над 5 г са лъжи, а не прогнози. Когато става дума за обществени, не природни явления.Така неговите политически съратници лъгаха българите, че ще построят социализъм, комунизъм - все в далечното бъдеще. Накрая окрадоха построеното, което не можаха да присвоят - унищожиха.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
другарю калфин средната класа не изчезна а,емигрира - всичко умно и кадърно избяга останаха олигархичната класа и бедната класа - пенсионери, социално слаби и болни хора- ВИЕ СТЕ ВИНОВНИ !
22
0
 
3
 
! Отговори
Па Киро-чуко преди 8 години
Обява: Търсим работа! Чукам слино, стегам здраво и пердашим одма...до посиняване! Боли, ама се свиква! След 6 месеца земе че зарасте...нема и помен! Става и само с мерак!
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Социалната система създава безработни и не искащи да работят.Просветната "реформа" създаде неграмотници и кухи дипломи.Всичко заслуга на всички правителства вече 26 години.
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПО МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА ВЕЧЕ 90%СА ОТ *ОНОВА* ПРИВИЛЕГИРОВАНОТО НЕГРАМОТНО И МЪРЗЕЛИВО ПЛЕМЕ!ТЕ БЪЛГАРИТЕ ПОЧТИ ИЗЧЕЗНАХА..И КОЙ ЩЕ РАБОТИ ДА ИЗДЪРЖА ТЯХ И МИЛИОННАТА АРМИЯ НА ДЪРЖАВНА ЯСЛА!
19
4
 
7
 
! Отговори
PD преди 8 години
Преоблякъл се Илия, погледнал се пак в тия.Ученолюбивия порив на българина, се *** в кухо преследване на дипломи и масова манипулация. Днес огромна част от висшистите са на занаятчииска позиция, ако не и по зле.Пази боже, сляпо да прогледне....то тутакси акул ще раздава.
18
2
 
10
 
! Отговори
Занзибар преди 8 години
Ционистите направиха така че средна класа да няма, села да няма, т.е. гръбнакът на една държава, който в момент на простотия може да надигне глава и да прегази групата на 300-те, го няма. Ерго, тук процесът върви още по-бързо. Хората са много глупави, не виждат, че вече няма комунизъм, социализъм, няма ляво и дясно. Има само групи от хора, набарали кокала, които се групират с други групи, по-високо от тях (ЕС, САЩ, Канада и т,н,), за да си осигурят навеки кокала. 7 000 00 царе, другото - шерпи.
17
1
 
10
 
! Отговори
Gost преди 8 години
А бре калфин место глупости да мислите разкриите работни м еста един завод разкрит да има няма тия малки градове млади хора де са елате в ловеч пенсии само има 20 млади хора има се знаем и кучетата другото къдее избяга що от управията на бсп и бивш кмет аиде всички скоро време де сме тука ще се доизнесем *** простотии мислят
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не зная защо,но на мен ли ми се струва,че матряла в Парламента с е направо негоден дори за речева дейност,не само мисловна?А бе ,там с какв конкурс ги избират- по примитивизъм?
15
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари наследници на овчаря Тодор Живков , който беше неграмотен и необразован , искате или не вашите кадри на БКП-БСП са обречени на глад , защото не обичат да учат или да работят . Може да си пишете каквото искате , но светът е на образованите и кадърните хора. Единствения ви шанс е да хващате гората и де що има мандра да крадете сирене и кашкавал , което си го умеете .
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има си решение на проблема с хората без образование, само че те гласуват главно за ГЕРБ, а преди това за ... няма да кажа за кой. Решението е да се спрат всякакви социални помощи за всички в България. Защо да се образоват, когато сега държавата им плаща, че не работят и създават деца през ден? Социалната политика на всички правителства след 1989-та година беше насочена към насърчаване на мързела и паразитиране на гърба на работещите. Сега също е така, а бих казал, че сега това е най-силно изразе
13
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как ще изчезва средната класа, когато в България средна класа няма, а и никога не е имало след 1989-та година?!
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аха, значи през 20030 год...Ще има роботи куфражисти мазачи бояждии и тнт, които ще бьдат с вишообразувание!
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не търси работа скъпи министри...всички вече търсят ПАРИ !
10
0
 
27
 
! Отговори
Krom преди 8 години
Какво си пушил Калфин Сан? Къде видя Средна класа в България, че чак пък и я затри?!?
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те и с висше са без работа...хахахха
8
0
 
18
 
! Отговори
mdam преди 8 години
Калфин посочи, че дефицитът на пазара на труда на определен вид кадри в България съвпада с основните проблеми и в европейските страни.България даже и политиците не я считат за европйекса страна!
7
1
 
22
 
! Отговори
ашладисан вишис преди 8 години
Другарю Калфин,положението е такова защото сте на власт тези които сте,а средна класа няма защото вие и протежетата ви в различните държавни структури преследвате с всички позволени и непозволени средства.След като не можете да създадете подходяща среда за живот и труд/общественополезен/ да ви подсказвам ли какво ще последва