До 2030 г. - без работа за хора само с основно образование

Изчезва средната класа, сочат изследвания
14 апр 2016 11:56, Виктория Тошкова
32
До 2030 г. - без работа за хора само с основно образование
Ивайло Калфин. Снимка: архив, БТА

До 2020 г. се очаква значително нарастване на работните места за хора със средно и висше образование, а до 2030 г. няма да има места за хора само с основно образование. Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на Конференцията на Кофас по управление на риска.

Ако не се намери начин тези лица да се квалифицират, ще се създадат проблеми както за пазара на труда заради липса на квалифицирана работна ръка, така и за обществото като цяло заради маргинализирането на тези групи, посочи социалният министър.

Според Калфин през следващите няколко години се очаква ръст на търсенето на работна ръка в преработващата промишленост, образованието, социалните дейности. За сметка на това обаче все по-малко кадри ще се търсят в сектора за производство на автомобилни части например. Това означава, че трябва да се заложи на политики и структурни промени, които да вземат предвид предстоящите тенденции.

Калфин посочи, че дефицитът на пазара на труда на определен вид кадри в България съвпада с основните проблеми и в европейските страни.

Според изследванията са нужни специалисти в информационните технологии, машинни оператори и др. Има редица политики, с които се стараем да повлияем на тези процеси, допълни Калфин.

Една от политиките в това отношение е официалното въвеждане на дуалното образование в училищата още от тази година. Страните с подобни проекти отчитат по-ниска безработица и по-лесно намиране на кадри от страна на бизнеса. "За да постигнем това обаче, е нужна добра връзка между бизнеса и държавата“, смята Калфин.

Друга насока, в която правителството полага усилия, е насочване на средства във висшето образование към специалностите, които са по-търсени. Така бъдещите студенти ще може да се насочат към сфери, които след това ще им позволят да се развиват успешно на пазара на труда.

Калфин поясни, че според редица изследвания, включително изготвени от Световната организация по труда и Европейския съюз, след икономическата криза виждаме разтваряне на ножицата в равнището на доходите.

Според тези изследвания обаче колкото повече се отваря ножицата в заплащането – между най-ниското и най-високото, толкова по-бързо изчезва средната класа. Според Калфин това представлява голям проблем, тъй като именно средната класа е носещата основа на обществото.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: МТСПИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2030Обява за работа за заварчик"Више образование в областа на заваряването, формоването и обработка на металите. Поне два чужди езика. Сертификати от производителите в областта на заварачните технолоции. Вашите задължения:Да подреждате електродите по рафтовете
5
1
 
21
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
За какво са и на една държава общи работници с висше образУвание
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2030Обява за работа за хигиенист."Више образование в областта. Чужд език-задължително (владеенето на повече от един е предимство)Сертификати от поне 5 производители на прахосмукачки и парцали за проведен курс техни продукти. Отлични комуникативни възможности. Вашите задълженияДа пометет пред входа
3
2
 
5
 
! Отговори
hehe преди 8 години
гледайте Прямой линии с Путин ..днес по интернет ... научете истината от първа ръка ...а не интерпретаций на журналисти ...и манипулацийй на Политици ....
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При комунизма имаше работа и за ниско-квалифицираните. А уж било "Всички са равни, ама някой са по-равни". Сега е "Всички са равни, ама някой са по-по-по-равни". И като се знае как се взима висше образование в много ВУЗ-ове за пари си личи колко сме равни при демокрацията.
1
1
 
25
 
! Отговори
ром с манго преди 8 години
Братя българи,учете за да можем да взимаме помощи.Ние можем само да берем жилезо :-)