Плевнелиев пред Euronews: Благоденствие, безопасност... BG

"Знам какво е да не си член на ЕС и да бъдеш подчинен на СССР"
Обновена: 15 апр 2016 15:31 | 15 апр 2016 15:30,
198
Плевнелиев пред Euronews: Благоденствие, безопасност... BG
Снимка: архив, Булфото

В условията на множество кризи единственият начин за България да гарантира своето благоденствие, безопасност и сигурност, е да бъде член на Европейския съюз. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в тв интервю за рубриката "Глобален разговор" на Euronews.

"Знам какво е да не си член на Европейския съюз. Знам какво е да си сам или какво е да бъдеш само подчинен на една световна сила като Съветския съюз. Аз не искам това да се случи отново", посочва още президентът, в отговор на въпрос дали има възможност България да се обърне отново към Русия, ако тя възвърне своята сила, а Европейският съюз бъде в упадък.

"България постигна забележителен напредък. Ако погледнете българския БВП, разпределен на човек от населението, преди 15 г. България имаше 27 на сто от средната стойност за ЕС. Да, най-бедни сме, но днес ние имаме 47 на сто", посочва президентът.

Държавният глава добавя, че институциите не могат да спрат българските граждани, които са свободни да пътуват, но "дори така те допринасят много за родината си. Ние поддържаме много силен контакт с тях и знаем, че това, което правим в момента за България, ще ги накара да се върнат. Страната се развива и модернизира", коментира президентът.

Росен Плевнелиев подчертава, че най-голямата криза, която може да унищожи всичко постигнато от ЕС, е моралната криза, липсата на солидарност между държавите членки, както и кризата, породена от загубата на идентичност и от ненаучени уроци от историята.

"Миграционната криза е на път да раздели ЕС на Запад и на Изток. Западните страни, които казват: "Ние имаме установена демокрация и не можем да се съгласим с някои от страните в източната част на Европейския съюз, които не са готови да приемат бежанци". От друга страна, дълговата и икономическа криза могат да  разделят  европейските държави членки на Север и на Юг", посочва държавният глава.

Росен Плевнелиев потвърждава, че страната ни ще продължава да бъде част от усилията за следването на обща политика по отношение на мигрантите и за постигането на общо европейско решение.

Президентът е категоричен, че всички сигнали за прояви на насилие край българската граница към търсещи убежище се разследват от държавните институции. В отговор на въпрос за предприетите от страната ни действия за изграждане на ограда по границата с Турция, държавният глава заявява, че това е "временно съоръжение, което отговоря на конкретна нужда".

В отговор на въпрос Росен Плевнелиев посочва, че България остава почти изцяло зависима  от доставките на руски природен газ и ще продължи да работи за осигуряването на алтернативни доставки.

"Скоро ще бъде завършена междусистемната газова връзка между България и Румъния. Постигнахме съгласие и с нашите приятели в Гърция за изграждането на междусистемна газова връзка. Един от най-важните двигатели или ускорители на интеграцията е Европейският енергиен съюз", коментира президентът.

Държавният глава посочва, че е разтревожен от намесата на Русия в кризата в Украйна, както и от заявените амбиции на една световна сила, която настоява сферите й на влияние да бъдат зачитани.

"Смятам, че това е много погрешна политика, която трябва да остане в XIX век. През XXI век силата на нациите не трябва да се определя на базата на техните армии от войници и ядрени оръжия, а по успеха на обикновените хора", е позицията на президента Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знам какво е да не си член на ЕС и да бъдеш подчинен на СССР" -А ние вече знаем какво е да си член на ЕС и да си подчинен на САЩ и еврогейове ! - Господин шушумиго !
42
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не всичко е пари, Г-н Президент!
41
0
 
35
 
! Отговори
*/* преди 8 години
Спокойно братя българи.ЗА ВСЯКА *** ИДВА КОЛЕДА.
40
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото повече се стараеш да скриеш мненията, толкова по-зле за обекта на статията! Ясно?
39
0
 
23
 
! Отговори
Веселинов преди 8 години
Отдавна предлагам да съберем волни пожертвования, за да платим на логопед за нашия преЦедент, който продължава да произнася всеки път КОНСТИВЕН, вместо консУЛТативен съвет. Думата идва от КОНСУЛТАЦИЯ, а не от констатация или нещо подобно. А може и да си спестим парите, защото втори мандат той има да гледа през крив макарон след изборите през есента.Прочети още на: dnes.bg/politika/2016/04/14/obsyjdat-kibersigurnostta-na-ksns-pri-plevneliev.299370
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Към младите:не позволявайте на хора, които са свикнали да делят нацията на правоимащи и правонямащи да откраднат мечтите ви.Ако вие не варвате, че сте тигрите на Балканите, кой ще ви повярва?Поколението на 50-60 годишните,към което принадлежа и аз, сме свикнали да живеем в сянката на Големия брат.Дано вие да можете повече!
37
1
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
..Комсомолците след тях строят..Пляс пляс ***.
36
0
 
35
 
! Отговори
Сержант преди 8 години
Съединител ...
35
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 100 коментара само 50 останали. Аз имам един въпрос: ЕС ще ни подсигури ли *** с големи грайфери, за да не се пързаляме по евроасфалтираните улици, след като потече Шенгенски мед и масло по тях?
34
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя ако се разкара, ще си направи голяма услуга. Вече никой не го взема на сериозно.
33
1
 
47
 
! Отговори
отврат преди 8 години
Предпочитам Трета световна война отколкото този да стане пак президент!
32
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей не се ли уморихте бе колко коментара има посочени и колко са публикувани
31
0
 
49
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Благодарение на "благоденствието по Плевенлиев" България намалява всяка година с над 40 000 Кой е луд да бяга от благоденствие! Швейцария отдавна да се обезлюдила!
30
0
 
41
 
! Отговори
СРАМ ЗА ЖУРНАЛИСТИТЕ преди 8 години
СКАНДАЛНА НАГЛОСТ! МОСКОВ ВОДИ 60 ЖУРНАЛИСТИ НА ХАПКА-ПИЙКА ВЪВ ВЕЛИНГРАД, ЗА ДА ТУШИРА, ЧЕ СРЕЩУ НЕГО Е ЗАВЕДЕНО ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО!
29
0
 
41
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Добре де, всичко мога да разбера, НО... От толкова много българи, как може баш ТОЗ да уцелите...
28
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След П-в защо пък и Банев да не стане плезидент? И двамата произхождат от тъмно -червената буржоазия, и двамата са били комсомолски секретари, и двамата забогатяват по времето на т.нар. преход благодарение на партията- майка, и двамата не обичат да плащат на работниците си , и двамата се преориентират бързо чий *** да ***, и двамата нямат морални скрупули, и двамата имат офшорки, въобще - **** от един и същ вид.
27
3
 
51
 
! Отговори
Росица Плевнелиева преди 8 години
Знам какво е да си подчинен на СССР и знам какво е да си подчинен на ЕС(СР). И в двата случая съм покорен слуга, слушам и изпълнявам.
26
2
 
54
 
! Отговори
Така е да преди 8 години
На СССР продавахме земеделска продукция. Това, което произвеждахме задоволяваше пазара само в Москва. СССР беше един огромен пазар, който осигуряваше работа за цялото ни селско стопанство. Сега ЕС ни вкарва *** от всякъде, а ние не можем да произведем нищо, защото "не отговаряме" на европейските стандарти. Айде сиктир.
25
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Знам какво е да не си член на Европейския съюз. Знам какво е да си сам или какво е да бъдеш само подчинен на една световна сила като Съветския съюз."Роската как си играе с думите- били сме подчинени на СССР, пък на ЕС сме били член, сякаш в ЕС сме първата дупка на кавала... България е подчинена в който и съюз да се намира, в момента сме подчинени и колония на ЕС.
24
3
 
32
 
! Отговори
Роската Плевнелиев преди 8 години
Знам какво е да си подмазвач и натегач и на СССР и на ЕС.