Плевнелиев пред Euronews: Благоденствие, безопасност... BG

"Знам какво е да не си член на ЕС и да бъдеш подчинен на СССР"
Обновена: 15 апр 2016 15:31 | 15 апр 2016 15:30,
198
Плевнелиев пред Euronews: Благоденствие, безопасност... BG
Снимка: архив, Булфото

В условията на множество кризи единственият начин за България да гарантира своето благоденствие, безопасност и сигурност, е да бъде член на Европейския съюз. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в тв интервю за рубриката "Глобален разговор" на Euronews.

"Знам какво е да не си член на Европейския съюз. Знам какво е да си сам или какво е да бъдеш само подчинен на една световна сила като Съветския съюз. Аз не искам това да се случи отново", посочва още президентът, в отговор на въпрос дали има възможност България да се обърне отново към Русия, ако тя възвърне своята сила, а Европейският съюз бъде в упадък.

"България постигна забележителен напредък. Ако погледнете българския БВП, разпределен на човек от населението, преди 15 г. България имаше 27 на сто от средната стойност за ЕС. Да, най-бедни сме, но днес ние имаме 47 на сто", посочва президентът.

Държавният глава добавя, че институциите не могат да спрат българските граждани, които са свободни да пътуват, но "дори така те допринасят много за родината си. Ние поддържаме много силен контакт с тях и знаем, че това, което правим в момента за България, ще ги накара да се върнат. Страната се развива и модернизира", коментира президентът.

Росен Плевнелиев подчертава, че най-голямата криза, която може да унищожи всичко постигнато от ЕС, е моралната криза, липсата на солидарност между държавите членки, както и кризата, породена от загубата на идентичност и от ненаучени уроци от историята.

"Миграционната криза е на път да раздели ЕС на Запад и на Изток. Западните страни, които казват: "Ние имаме установена демокрация и не можем да се съгласим с някои от страните в източната част на Европейския съюз, които не са готови да приемат бежанци". От друга страна, дълговата и икономическа криза могат да  разделят  европейските държави членки на Север и на Юг", посочва държавният глава.

Росен Плевнелиев потвърждава, че страната ни ще продължава да бъде част от усилията за следването на обща политика по отношение на мигрантите и за постигането на общо европейско решение.

Президентът е категоричен, че всички сигнали за прояви на насилие край българската граница към търсещи убежище се разследват от държавните институции. В отговор на въпрос за предприетите от страната ни действия за изграждане на ограда по границата с Турция, държавният глава заявява, че това е "временно съоръжение, което отговоря на конкретна нужда".

В отговор на въпрос Росен Плевнелиев посочва, че България остава почти изцяло зависима  от доставките на руски природен газ и ще продължи да работи за осигуряването на алтернативни доставки.

"Скоро ще бъде завършена междусистемната газова връзка между България и Румъния. Постигнахме съгласие и с нашите приятели в Гърция за изграждането на междусистемна газова връзка. Един от най-важните двигатели или ускорители на интеграцията е Европейският енергиен съюз", коментира президентът.

Държавният глава посочва, че е разтревожен от намесата на Русия в кризата в Украйна, както и от заявените амбиции на една световна сила, която настоява сферите й на влияние да бъдат зачитани.

"Смятам, че това е много погрешна политика, която трябва да остане в XIX век. През XXI век силата на нациите не трябва да се определя на базата на техните армии от войници и ядрени оръжия, а по успеха на обикновените хора", е позицията на президента Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
54
 
! Отговори
нико преди 8 години
Вчера Путин направи блестяща пресконференция с народа си , призовавам нашия президент да не дрънка никуму ну нужни приказки с журналистите , а да излезе в открит диалог с народа си , да отговори на въпроси и разреши проблемите на гражданите ... това с интервютата за медиите е примитивно и никой не го интерисува какво мисли бг президента
22
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Между ЕС и НАТО съвсем се Обатачи Г-н Българското недоразумениеНеудачник
21
42
 
4
 
! Отговори
Стамболов преди 8 години
Както и да се опитват рубладжиите да го омаловажават и карикатурят, Росен Плевнелиев се оказа най-достойният български президент, който застава неизменно зад исканията на гражданското ни общество и се ползва с уважение и авторитет в целия цивилизован и демократичен свят !
20
2
 
39
 
! Отговори
Wonder преди 8 години
Този за какво благоденствие говори като народа е на границата на възможностите си, за каква безопасност като който не е решил, той не е преминал границата. Един Бог знае какво ни очаква.
19
1
 
22
 
! Отговори
5 преди 8 години
НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ..ТУКА ОСТАВАТ ВИЕ НАЙ ДОБРЕ ЗНАЕТЕ КОИ...ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ЩЕ ИМА ЛИ СКОРО.?
18
2
 
34
 
! Отговори
нелито преди 8 години
колкото и да не се иска на някого , Русия е велика държава и мнението на тази Велика държава ще се наложи да бъде зачитано...това става все по-ясно , що се отнася да украйна ,времето ще покаже кой крив ,кой прав
17
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горивата падат, а билетчетата поскъпват благоденствие, просто рай нали тъй г-н президент.
16
2
 
31
 
! Отговори
АК-47 преди 8 години
Е не, няма какво повече да се коментира... Както написа един истински българин - "Скоро и щъркелите няма да искат да гнездят в България", какво остава за българите. Май наистина трябва да се изнасяме оттук. То бива безочие и наглост, но това вече е извън пътя. Направо ме е срам...
15
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС плаща повече значи там е хубаво браааавус да живеее ЕС можем и на манифестация да излезем със знаменатата на ЕС ССР и ликовете на Меркел, Оланд и сие. E не знам северкореците го правят насила, а тоя слагач нарекъл се демократ се слага доброволно на силните на деня, егати държавата.
14
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До gerberasВярно е най-слабия, но по-лошото и дори страшното е, че в такива трудни времена се оказа и най-вредния!
13
2
 
53
 
! Отговори
иван преди 8 години
Откакто сме включени безусловно в редиците на новия съюз, европейския, не съм видял да се случва нещо добро за българите. Много мои приятели напуснаха България със семействата си, как ще ги върнете при положение че децата им вече имат друга Родина? И силно се надявам че правите разлика между Съюза на съветските социалистически републики и руския народ, дал жертви за нашето освобождение, ето защо за повечето българи той е братски народ.
12
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Манипулатор едно и също си приказва докато ни промие мозъците е не ти верваме дръжТЕ се един за друг с тоя ЕС за да не паднете, ама като паднеш от високо най-боли. Колкото и и надълбоко да си завирате главите в *** на Меркел все ще видите светлина в тунела.
11
3
 
12
 
! Отговори
До Мдааа преди 8 години
До МдаааИскрено се надявам, че си просто ироничен!
10
2
 
27
 
! Отговори
цък преди 8 години
ПреЦедента ни пак витае в някоя от множеството алтернативни реалности/вселени!?Абе, не ни върви на президенти и туй-то!!!Първия беше - ЗемноводноВтория - ЧифтокопитноТретия - Венерично заболяване (трипер)Настоящия е "явление"което може да се нарече - ПреЦедент
9
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КРЕПИМ СЕ НЯКАК СИ ВЪПРЕКИ ТЕБ И КРАДЛИВАТА ХУНТА НО ЧАК ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕ НЕДЕЙ ДА ДРЪНКАШ ПОЛИТИК ЗАВИСИМ ОТ ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКО СПОНСОРСТВО НЕ Е ПОЛИТИК
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
da vi dam na vas 600.lv zaplata da imate dve deza i jena pak da ve vidia gospodin prezident kak 6te izkarate meseza i togava moje da govorim.
7
3
 
62
 
! Отговори
Мдааа преди 8 години
При СССР нямаше крадливи политици с офшорки които плащат на журналистите за да си мълчат,нямаше и мутри слугуващи пак на политиците,нямаше окупация от САЩ,нямаше антибългарски президенти предатели дошли на власт меко казано по съмнителен начин!
6
29
 
9
 
! Отговори
До номер 2 преди 8 години
Аз НЕ искам с Русия. И имай предвид, че нямам нищо против братушките! България е пълна с русофили и русофоби, но й трябват повече родолюбци
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веднага след освобождението на България,политическият ни елит,се прочува с ***...и те така до днес
4
1
 
50
 
! Отговори
дебел депутат преди 8 години
Правилно доходите на българина шоково се увеличиха и той трябва да се гордее че има честа да бачка за 420 лв минимална заплата и след 40 г трудов стаж ще се пенсионира с 160 лв пенсия-С тия доходи младите хора ще се задържат да се трудят в България.