Край на индивидуалните партиди за втора пенсия

Какво предвижда проект на финансовото министерство
22 апр 2016 21:37, Бойчо Попов
124
Край на индивидуалните партиди за втора пенсия
Снимка: Булфото, архив

Министерството на финансите готви нова сериозна реформа на втория пенсионен стълб. Бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове ще са пожизнени, но ще се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), публикувани в петък късния следобед на страницата на ведомството.

"През първия период средствата на осигурените лица и доходът от инвестирането им се натрупват в индивидуални партиди. След като приключи периодът на натрупване и осигуреното лице придобие право на пенсия, настъпва втората фаза – тази на изплащане на акумулираните средства. Съгласно общоприетите актюерски правила и принципи изплащането на пожизнена пенсия и на срочна пенсия с гарантиран размер се явява несъвместимо със запазването на индивидуалната партида на осигуреното лице, каквато е сегашната законова уредба. То може да се осъществява само на базата на създаване на обща сметка (пул / технически резерви), формирана от средствата на правоимащите лица, при което правото на собственост върху натрупаната в индивидуалната партида сума се заменя правото на получаване на съответния вид пенсия“, пише в мотивите финансовото министерство.

Общият пул ще спомогне за споделяне на риска от преживяване между осигурените лица, а в него ще се прехвърлят средствата им, акумулирани във фазата на натрупване, гласи мотивацията на финансовото министерство.

Според ведомството по този начин се гарантира пожизненият характер на пенсията и размерът ѝ - независимо от времето на получаване и инвестиционните резултати. Той обаче не позволява пенсията да се плаща от индивидуалната партида и при смърт на пенсионера остатъкът от средствата няма да се изплаща на наследниците му.

Ако новото намерение стане факт и в частните пенсионни фондове ще се създава „общ пул”, в който ще се събират вноските на осигуряваните лица и след това ще се плащат пенсии. Така лица, които иначе биха вземали по-ниска пенсия заради по-ниски осигуровки, ще взимат по-висока пенсия, защото и хора с по-високи осигуровки ще попълват „общия пул”.

При прехвърляне на средства от индивидуалната партида в техническите резерви обаче, законопроектът дава и възможност да се запази част от натрупаните средства по индивидуалната партида и по този начин да се осигури наследяването им (при условие че частта от средствата, предназначени за пенсия, позволява отпускането й в размер най-малко равен на размера на социалнат пенсия за старост с цел да се осигури получаването на един минимален законово регламентиран пожизнен доход).

Проектът предвижда намаляване на стока, в който новоосигурено лице няма да може да сменя фонда си, от две на една година.

Периодът, в който всеки ще може да се получава пенсия от втория стълб преди навършване на основната пенсионна възраст, се съкращава на 1 г., предвижда още законопроектът.

При трайно намалена работоспособност в размер на 90% и повече осигуреното лице ще може да получи еднократно или разсрочено цялата натрупана по партидата му сума вместо до 50%, както е в момента.

Друг нов момент е свързан с въвеждането на правила за съхраняването от пенсионноосигурителните дружества на документацията, свързана с дейността по допълнително пенсионно осигуряване. Досегашната практика показва необходимост от регламентиране на срока за съхранение както на документацията на хартиен носител, така и на електронните данни в дружеството. С новата разпоредба  се предвижда документите, данните и информацията от значение за упражняване на правата на осигурените лица, пенсионерите или техните наследници да се съхраняват от пенсионноосигурителното дружество най-малко 50 години, считано от прекратяване на съответното осигурително правоотношение. 

Пенсионните фондове ще могат да инвестират парите на хората в повече финансови инструменти. Дава се възможност за вложения в акции и облигации при първични публични предлагания на фондовите борси и за инвестиции в облигации на международни финансови институции.

Отпада възможността обаче фондовете да инвестират в инвестиционни имоти. Причината е, че трудно се прави справедлива оценка на въпросните недвижимости и оттам не може да се определи с точност стойността по партидите на осигурените.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: пенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Това означава, че допълнителното пенсионно осигуряване губи смисъла си и фондовете се открадват. Честити ви управление на ГРАБ! Пак да гласувате за Тиквата и господарите му мутро-олигарси !
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕЕЕЕЕЕЕ АМА ТОВА ВЕЧЕ ПРЕЛИВА ЧАШАТА, НЕ МОЖЕ ТАКИВА БЕЗОБРАЗИЯ. НЕ Е РЕДНО ДА НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАСЛЕДЯВА ВТОРАТА ПЕНСИЯ.
100
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДЪРЖАВАТА НА НАГЛЕЦИТЕНаглец ПрецедентНаглец ПремиерНаглеци от хелзински комитетиУмни и красиви наглециСоросоидчета наглециМинджевци и коритаровци наглециАбе добре си живеят наглеците в държавата на наглеците.
99
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Т.Е 2-та пенсия няма да бъде наследствена. Преди 3 години на моя позната съпругът и почина на 47 г. От пенсионен фонд Доверие и изплатиха цялата натрупана сума около 3 500 лева без никакъв проблем. ГЕРБ искат просто да вземат парите на хората от техните наследници. Не се наядоха.
98
1
 
13
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
Народе стягай се и на референдума иначе ще става все по зле
97
0
 
7
 
! Отговори
царят преди 8 години
е гол ?
96
2
 
18
 
! Отговори
Колио преди 8 години
Един познат има тъща рускиня на 60 години с 5 години стаж в Русия и 35 в България от там взима 700лв от 8 години а тук в момента си оправя документите и са и узчислили около 180лв
95
4
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
ТАКА Е .....ПРИ КОМУНИЗъМА И ...."ПОСТ-КОМУНИЗъМА"....ха,ха,хааааааааааааа....КОЙТО ВЕРВА НА ПАРТИЯТА БКП/ и нейните отрочета /-------ГУБИ ПАРИТЕ СИ В БАНКАТА!КОМУНИСТ НА СНИМКА ДА ВИДИШ ----УДРИ МУ ЕДИН У ЗЪБИТЕ .......ОН, СИ ЗНАЕ ЗА КВО Е ...!
94
2
 
11
 
! Отговори
до Пенсионер преди 8 години
ако не беше 9 IХ, със сигурност щяхме да бъдем Швейцария на Балканите.-------Едва ли!? Манталитета ни е Балкански, а не швейцарски.За отминалите 25г. можеше, ако не друго, то поне да съхраним част от производствените мощности, да вкараме нави технологии и инвестиции, но вместо това разрушихме всичко...,кво да се прави, такъв ни е манталитета.... Балканск, сиреч, трябва ни Сопата.
93
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парите в хазната са изчезнали. Във фондовете има много. За това ще ги взимат.
92
1
 
35
 
! Отговори
айде на пързалката преди 8 години
Стълбове,диреци. ,време е за големите сопи
91
3
 
32
 
! Отговори
бонд джеймс 00 преди 8 години
Парите вече са изчезнали .
90
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ура другари. Парите на господата стават наши?!
89
18
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 години
Така е приятели пенсионери.Социалистическия застои и безвремие, което доведе икономиката ни до това състояние, не могат да се избият за 20 години.Няма го СИВ да си пробутваме нерентабилното производство .И все си мисля къде ли щеше да бъде България , ако не беше 9 IХ? Със сигурност щяхме да бъдем Швейцария на Балканите.
88
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и без това ще сме изчезнали до тогава.Шепата оцеляли велможи ще си ги харчат като преки наследници На измрелият си народ..Просто мерките. Се вземат от сега.
87
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А поне опция "Не искам 2-ра пенсия ще има ли?" Защото е ясно, че ще откраднат всичко, ами поне да имам избор и да не давам грешни пари на тия мошеници. Каквото съм събрала събрала, ясно е, че няма да го видя, ама защо да продължавам да събирам пари и да им ги подарявам. То и без това с това покачване на възрастта ни първа, ни втора пения ще видя, така че не искам да работя още 30 години или повече за да спонсорирам крадци!!!
86
0
 
31
 
! Отговори
напред преди 8 години
Дребните спестявания на граждани да се отнемат в полза на държавата и нейните структуриДа се сведе личната собственост до малко употребявана четка за зъби
85
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това си е национализация на лични парични средства......Но не на ДС-капиталистите , а на обикновените работници.
84
0
 
43
 
! Отговори
бързо преди 8 години
Тия са за съд на стадиона по бързата процедура . Шепа мошеници клат.ят цял народ вече доста години.
83
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Готвят се да ни одерат още по една кожа...Браво! Гарантирано от ГЕРБ!То билетите по 2 лева от Фандъчката е дребна работа, на грабежа, който ни готвят от пенсиите.