Край на индивидуалните партиди за втора пенсия

Какво предвижда проект на финансовото министерство
22 апр 2016 21:37, Бойчо Попов
124
Край на индивидуалните партиди за втора пенсия
Снимка: Булфото, архив

Министерството на финансите готви нова сериозна реформа на втория пенсионен стълб. Бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове ще са пожизнени, но ще се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), публикувани в петък късния следобед на страницата на ведомството.

"През първия период средствата на осигурените лица и доходът от инвестирането им се натрупват в индивидуални партиди. След като приключи периодът на натрупване и осигуреното лице придобие право на пенсия, настъпва втората фаза – тази на изплащане на акумулираните средства. Съгласно общоприетите актюерски правила и принципи изплащането на пожизнена пенсия и на срочна пенсия с гарантиран размер се явява несъвместимо със запазването на индивидуалната партида на осигуреното лице, каквато е сегашната законова уредба. То може да се осъществява само на базата на създаване на обща сметка (пул / технически резерви), формирана от средствата на правоимащите лица, при което правото на собственост върху натрупаната в индивидуалната партида сума се заменя правото на получаване на съответния вид пенсия“, пише в мотивите финансовото министерство.

Общият пул ще спомогне за споделяне на риска от преживяване между осигурените лица, а в него ще се прехвърлят средствата им, акумулирани във фазата на натрупване, гласи мотивацията на финансовото министерство.

Според ведомството по този начин се гарантира пожизненият характер на пенсията и размерът ѝ - независимо от времето на получаване и инвестиционните резултати. Той обаче не позволява пенсията да се плаща от индивидуалната партида и при смърт на пенсионера остатъкът от средствата няма да се изплаща на наследниците му.

Ако новото намерение стане факт и в частните пенсионни фондове ще се създава „общ пул”, в който ще се събират вноските на осигуряваните лица и след това ще се плащат пенсии. Така лица, които иначе биха вземали по-ниска пенсия заради по-ниски осигуровки, ще взимат по-висока пенсия, защото и хора с по-високи осигуровки ще попълват „общия пул”.

При прехвърляне на средства от индивидуалната партида в техническите резерви обаче, законопроектът дава и възможност да се запази част от натрупаните средства по индивидуалната партида и по този начин да се осигури наследяването им (при условие че частта от средствата, предназначени за пенсия, позволява отпускането й в размер най-малко равен на размера на социалнат пенсия за старост с цел да се осигури получаването на един минимален законово регламентиран пожизнен доход).

Проектът предвижда намаляване на стока, в който новоосигурено лице няма да може да сменя фонда си, от две на една година.

Периодът, в който всеки ще може да се получава пенсия от втория стълб преди навършване на основната пенсионна възраст, се съкращава на 1 г., предвижда още законопроектът.

При трайно намалена работоспособност в размер на 90% и повече осигуреното лице ще може да получи еднократно или разсрочено цялата натрупана по партидата му сума вместо до 50%, както е в момента.

Друг нов момент е свързан с въвеждането на правила за съхраняването от пенсионноосигурителните дружества на документацията, свързана с дейността по допълнително пенсионно осигуряване. Досегашната практика показва необходимост от регламентиране на срока за съхранение както на документацията на хартиен носител, така и на електронните данни в дружеството. С новата разпоредба  се предвижда документите, данните и информацията от значение за упражняване на правата на осигурените лица, пенсионерите или техните наследници да се съхраняват от пенсионноосигурителното дружество най-малко 50 години, считано от прекратяване на съответното осигурително правоотношение. 

Пенсионните фондове ще могат да инвестират парите на хората в повече финансови инструменти. Дава се възможност за вложения в акции и облигации при първични публични предлагания на фондовите борси и за инвестиции в облигации на международни финансови институции.

Отпада възможността обаче фондовете да инвестират в инвестиционни имоти. Причината е, че трудно се прави справедлива оценка на въпросните недвижимости и оттам не може да се определи с точност стойността по партидите на осигурените.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: пенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
24
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 8 години
Няма ли да дадат шанс на плащалите до сега ?Или ще гепят парите след 16 години ?
81
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"частните пенсионни фондове ще са пожизнени, но ще се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените"Тоест, ГЕРБ оново се готвят да откраднат парите на пенсионен фонд. При предишното си управление ограбиха вече един, услади им се и сега вече искат да откраднат всичко?Това чудесно допълва картината с задължителното гласуване, далаверите и т.н. ...Честито на ***, които редовно гласуват за ГЕРБ и така докараха България до бунището.Чакаме поредната национална катастрофа!
80
0
 
21
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 8 години
Това е достатъчно за да избухне отново корупционна практика в частните пенсионни фондове .Трябва ДАНС да се намеси , или ГДБОБ .Тези промени гарантират Комфорт на частните фирми наречени Частни Пенсионни Фондове .Това раково образование се зароди през 2000 година и се разви в рамер на десетки милиарди лева откраднати пари ЗАДЪЛЖИТЕЛНО от всеки БГ Гражданин .СКАНДАЛА е че за тези години НЯМА нито една пенсия платена от тези Фирми .Само прибират пари и си купуват Хотели , коли и Имоти .
79
0
 
25
 
! Отговори
32 преди 8 години
ЕЕЕЕЕЕ НАЙ ПОСЛЕ ОТКРИХА НАЧИН ДА ОЩИПЯТ И ОТ ВНОСКИТЕ НА ХОРАТА..С НЯКОЛКО ОЩЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗАКОНИ И ОСИГУРОВКИ И СПЕСТЯВАНИЯ ЩЕ ЦУНКАТ..ТОВА ГО МОГАТ НАЙ ДОБРЕ ДА ФАЛИРАТ И ДА ПОТРИВАТ РЪЧИЩА.
78
0
 
19
 
! Отговори
123 преди 8 години
боже само ти ни остана,няма към кой да се обърнем - държавата ни краде,един път от ДОО,втори от вноска пенсия,трети от допълнителната пенсия,четвърти от ДДС,пети от данъци,шести от такси за документи,седми от данък лихва.Остана ни единствено това,което сме направили лишавайки се от всичко - не им давай и него да вземат,нека поне нещо оставим след себе си, за нашите деца,не ги обричай да почнат всичко отначало,като нас,нека има поне нещо и за тях
77
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 75 89 Всъщност пенсионерите са работили 40г. , за да имат спокойни старини. Те са внасяли в пенсионния фонд от собствените си доходи, не би трябвало ги издържат работещите. Но гаврата е, че днешните измамници откраднаха - и пенсионния фонд преди 89г. , а сега и парите от втория стълб по разни офшорки !! Затова в момента пенсионерите са зависими от работещите. Загинала е тази държава.
76
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А честито! Сега очаквайте новина "Пари за пенсии няма! Пенсионната възраст се вдига на 80 години от 2020."
75
1
 
24
 
! Отговори
Tankist преди 8 години
От около две години упорито върви един гаден слух, че тези пари ги няма. Аз даже тайно се надявах да изгърми балона и да помете правителството на герб така , че да не може да се върне никога бойко на власт. Това така или иначе ще се случи . Но не мога да си обясня защо искат да прикрият тази колосална кражба след като няма да са на власт. Единственото което ми идва на ум е , че липсата е станала по време на герб 1 и това е доказуемо и сега се опитват да се откачат от тоя воденичен камък.
74
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайдеееее... някой пак се готви да краде едни пари! Пък вие си плащайте ако щеше и за 10-та пенсия.
73
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Споко, като рухне "втория" стълб, ще почнете отначало да внасяте в трети стълб - пак задължително. Важното е на тъпия електорат да му се прибират парите.
72
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
след като "фалираха" КТБ и я разпарчалосват като хиени, сега се опитват и да ни чопнат пенсионните пари, като ги национализират. Чудя се - докога ще търпим ***, лакоми за власт и пари, да ни управляват?
71
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако извадят списък със собствениците на пенсионни фондове, на осигуряващите се ще им щръкнат косите от ужас.
70
0
 
27
 
! Отговори
до 81 преди 8 години
вярно че се бяха опитали и по тази схема, сега пробват друго, явно наистина парите ги няма и се чудят как да ги вкарат в някой общ кюп, защото така най-лесно се прикриват. В общия кюп върви разбирай на кой парите къде точно в кюпа са. накрая пак ще теглим кредит, който ще го плащаме с лихви, за да си спестим парите още веднъж.
69
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това правителство е финансова "космическа" черна дупка. Всичко засмуква и няма насищане. С една дума: К Р А Ж Б А
68
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да си купят свещи с тези откраднати пари
67
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Споко, не се притеснявайте за парите от партидите си. В тях я има останало нещо, я не. Вече имаше съмнения покрай идеите за прехвърляне на партидите към НОИ, че в тия фондове пари няма.
66
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И после защо всеки се осигурявал на минимална заплата. И това ви е много мама ви до-лна
65
0
 
20
 
! Отговори
до 75 преди 8 години
не го казват директно, ама това е целта на задачата. работещите ще продължат иззцяло да носят ан гърба си пенсионерите, а до сега който е спестявал уж за себе си, се оказва, че не е било за себе си, а нечия друга банкова сметка регистрирана в Панама
64
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съвсем скоро няма да ви внасям нищо, както и никога нищо няма да искам, освен да доживеете в *** да получите поне една пенсия, ваш'та мама долна мошеническа!
63
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да се споделял риска от инвестиционни загуби. Абе *** нали за това системата е смесена, за да може солидарната част да ограничава този риск, а индивудалната част да ограничава зависимостта от добро сотношенние работещи-пенсионери. Нали затова и се налагаше въпросната реформа. А сега пак се връщаме в изходна позиция. И с тази непрекъснато намаляваща раждаемост кой ще изкарава парите за пенсиите утре? Тя реформата май е бил, зю да се натрупат едни "индивидуални" пари, за да има за крадене.