Неприемливо: На едни българи се дават права, на други се отнемат!

Ще приветствам разговор по същество в НС, обяви Плевнелиев
Обновена: 18 май 2016 20:36 | 18 май 2016 20:32, Красимир Ангелов
215
Неприемливо: На едни българи се дават права, на други се отнемат!
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев отново изрази недоволството си от днешното решение на парламента, който отхвърли ветото му върху текстове от Изборния кодекс.

Още по темата
"Народните представители не трябва да ограничават правата на българите и да ги обезкуражават с посланието, че техният глас не е важен и да се опитват да дават права на едни българи и да отнемат права на други. Това е крайно неприемливо и единственото, което мога да направя, като убеден демократ, който вярва, че народът трябва да се овластява, а не да се ограничава, ще сезирам стожера на българската демокрация – Конституционния съд", посочи държавният глава пред журналисти.

"Наложих вето, за да дам шанс на народните представители да разширят правата на българските граждани, а не да ги ограничават. За съжаление това не се случи. Има силни съмнения за противоконституционност, за създаване на предпоставки за неравнопоставеност, като се прави разлика между българите в една определена държава и българите в други страни. Където и да се намират, българските граждани имат право да гласуват удобно и спокойно", категоричен беше президентът, цитиран от своята пресслужба.
 
"Най-важни са правата на гражданите и спазването на Конституцията. Народните избраници трябва да разширят правата на гражданите, а не да обезкуражават българите в чужбина да гласуват. На последните парламентарни избори рекорден брой наши сънародници в чужбина упражниха правото си на глас“, припомни държавният глава. По повод заявените намерения за промяна на спорните текстове от Изборния кодекс, президентът изрази надежда в Народното събрание да се проведе принципен дебат. "Ще приветствам разговор по същество как да гласуват българите в чужбина, как можем да им помогнем и да надградим техните права", посочи Росен Плевнелиев.
 
Според него в момента има “нормална демократична процедура”.

"Ако междувременно Народното събрание подобри текстовете и отхвърли всички съмнения за противоконституционност, това би било добър знак. Българите, където и да са по света, могат да очакват демократичната система в България да работи. Когато една институция се опитва да ограничи техните права, друга ще възстанови баланса. Ще се радвам парламентът – с добри решения в бъдеще – да възстанови този баланс, който в момента е нарушен", заяви още държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не си живял поне 180 дни в САЩ, губиш право да гласуваш.Ако не си живял поне 180 дни в САЩ, си длъжен да вадиш виза за 1000 долара.
7
2
 
15
 
! Отговори
НЯМА преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯтакова животно български турчин ...както няма и християно-мохамеданин !! *** може ли да е черно бяла-НЕ ...освен ако не си зебра. а си прав , че турците НЕ трябва да имат право да гласуват за България защото мислят/гласуват срещу за България и българите
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приближават отпуски и избори и ГЕРБ се занимават само с избори и назначения от нова година, защото президента може да падне и да не може да се назначат нови калинки.
5
2
 
13
 
! Отговори
еее преди 8 години
ако ще се обиждаме да го почвам и аз . това , че някой е български гражданин не значи , че е Българин !!! те и еничарите едно време са били български граждани но не са били Българи. защо ли ми се струва , че плевнята и еничарите имат доста допирни точки ??
4
4
 
17
 
! Отговори
бг.бг преди 8 години
Като толкова обичате България, приберете се!
3
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Палячото отива в историята !!!!!!!!!
2
4
 
17
 
! Отговори
50грама кокаМВРбраво преди 8 години
А пък арбитражният съд в Женева ще се произнесе за делото АЕЦ БЕЛЕНЕ срещу Бойко Борисов за 1 милиард евро!
1
1
 
18
 
! Отговори
Аре сменете преди 8 години
Роската , Боко и Цвъки пазарят от един и същи дилър !