Плевнелиев след ветото – сезира КС за гласуването в чужбина

Президентът разочарован: Депутатите дадоха превес на партийните си интереси!
Обновена: 18 май 2016 16:47 | 18 май 2016 16:37, Веселина Йорданова
141
Плевнелиев след ветото – сезира КС за гласуването в чужбина
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд след решението на Народното събрание да отхвърли наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс, които ограничават гласуването в чужбина.

Още по темата
"За огромно съжаление 43-ото Народно събрание, отхвърляйки наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс, заложи на политиката на противопоставяне дори и когато това е за сметка на Конституцията и основни демократични права на гражданите. Днешното решение на парламента представлява пореден случай, в който българските депутати дадоха превес на партийните си интереси пред конституционните права на българските граждани", заявява Плевнелиев в позиция, разпространена от прессекретариата му.

Президентът не приема тезата, че политически цели в една демократична и правова държава могат да бъдат постигани със средства, различни от конституционно установените или че правата на една група български граждани могат да бъдат противопоставени на правата на други граждани.

Държавният глава нееднократно посочи, че наложеното от него вето не е акт на противопоставяне, а шанс да се приемат такива текстове, гарантиращи вече извоювани от гражданите права, което доведе до позитивни резултати и повиши активността на гласувалите наши сънародници зад граница на последните избори, се посочва още в съобщението.

Според президента вместо тези граждани да бъдат насърчавани за още по-активно участие, с днешния акт 43-ото Народно събрание ги отдалечава от родината.

"Гражданите очакват от политиците да получават все повече възможности да влияят върху процесите на вземане на решения в държавата, а не да бъдат ограничавани правата им", подчертава Плевнелиев.

Според него в настоящия геополитически момент е важно всяка от парламентарно представените политически сили да работи за стабилност, но това няма как да бъде постигнато, пренебрегвайки Конституцията.

По тази причина президентът смята да изпълни поетия към българските граждани ангажимент и да сезира Конституционния съд с надеждата, че българската демокрация разполага с институционалните механизми да гарантира правата на гражданите, където и да са те по света, пише още в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
Честен човек преди 7 години
Да грабне човек дряновицата, че пата-кюта, по тиквата му проста.*** дано!
85
8
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Плевнелиев ако се кандидатира, ще бъде отново Президент.За голямо огорчение на путинските прокладки.
84
6
 
4
 
! Отговори
ha ha преди 7 години
Bravo gospodin prezident !!!! Tova e istinskata darjavni4eska pozicia . Vie pokazahte , 4e ne mojete da stoite do pigmeite Karaka4anov Simeonov i kompania . Bravo .
83
1
 
13
 
! Отговори
Резидент преди 7 години
Президента бил разочарован?! Народа е разочарован, че незнаещи хора ни ръководят, като ни водят към задънена улица.
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Патриотите какво правят младежта да остане в нашата Родина заплатили увеличават или им осигуряват други удобства.На тези които им отнемате правата пращат сумати пари които се вливат нашия стокооборот и от тука следва ,че те са по-добри данъкоплатци от нас.
81
2
 
7
 
! Отговори
До 105 преди 7 години
Не си правим илюзии защо избраха Садик Хан за кмет на Лондон. Изборите отразяват точно обществената стратификация. Хан е лейбърист. Естествено е раб. класа да гласуват за него, а те са винаги по-голямата част от обществото. От друга страна е паки. Достатъчо е да се разходите по лондонските улици и ще разбереш накъде бия. Там бледоликите са малцинство. Освен това индоктринираните с толерантност мозъци често са с потиснат от чувство за насадена вина инстинкт за самосъхранение. Жалко за вече не толкова велика Британия.
80
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе токмаци англичаните да не са по *** от вас ,че избраха САДИК ХАН кмет на Лондон за какви се мислите бе ***?
79
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези които са избрали да живеят , работят, плащат данъци в друга държава нямат право да определят какво ще става тук и кой ще управлява ! Вместо да стояха тук и да се борят за България те са избрали лесният път , затова нямат право да протестират !
78
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да напишат в закона: който гласува за герб може, ако ще да живее на майната си! Това е бойкоугодно.
77
11
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Този човек предава България, гласовете на ДПС са много показателни. Този човек работи за чужди национални интереси и абсурда, е че е една от най-големите заплахи за националната сигурност, а сам оглавява кабинета по сигурността. Час по-скоро трябва да бъде махнат. Целия народ срещу Плевнелиев.
76
4
 
6
 
! Отговори
Борец за неравноправ преди 7 години
Да твърдите, че всички хора са равни е меко казано обидно.Като си спомня кои писаха конституцията... Майната й на конституцията!Какъв народ, какви пет лева!Властта е на този, който има знанията, уменията и топките да я вземе и да я използва според собствените си разбирания.Равноправие ли? Майната му на равноправието!!!
75
5
 
5
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Напълно подкрепям коментара на колегата Су 34.Българската икономика е в подем и няма нужда от външни помощи.
74
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Референдумът на т.нар. Слави" е поискан от 750 000 българи. Те също ли са престъпници?А управляващите се гърчат и се чудят как да го омаловажат.
73
2
 
5
 
! Отговори
Неравник преди 7 години
Хората никога не са били, не са и няма да бъдат равни.Най-справедливо е да има образователен ценз или всеки глас да се изчислява по коефициент зависим от образованието, коефициента му на интелигентност, социалнана му ангажираност, данъчния принос и ред други фактори.Майната му на равенството!
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НеравникА ти, нечалгаджията за кого гласува - за Бате ти Бойко нали ? Защото е висок и силен и много *** като вас, които го избирате, а се мислите за интелигентни.
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбиам защо се карате напразно. Както и да гласувате или да не гласувате Борисов и Цветанов отново ще фалшифицират изборите, така както го правят вече от доста години.
70
3
 
2
 
! Отговори
Неравник преди 7 години
В крайна сметка болшинството от хората са глупави. Нима искате да кажете, че съдбата на страната трябва да зависи от мнението на разни чалгаджии?!?Айде, без референдуми, защото суверенът не е надежден законодател. Конституцията навремето я прави Велико НС доминирано от комунисти.Наистина ли се осланяте на мъдрата им преценка?Наистина ли вярвате, че всички сме равни?Хората никога не са били, не са и няма да бъдат равни.Най-справедливо е да има образователен ценз или всеки глас да се изчислява по коефициент зависим от образованието, коефициента му на интелигентност, социалнана му ангаж
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се гласуваше само в чужбина на последните парламентарни избори: ГЕРБ 59 938 43.39% РБ - 38 86828.14% ДПС - 15 52311.238% П.Фронт - 5 1503.728% БСП - 3 6352.632% Така, че тези дето върнаха на власт Боко Тиквата, крадливата му шайка и ортаците им от БОСТАН нямат право да се оплакват.
68
4
 
1
 
! Отговори
of 82 преди 7 години
Като се върнеш ще гласуваш и гласа на една неграмотница и берачка на тютюн, никой не го интересува, сигурно си женена за някой брадат ислямист, вазирай !
67
1
 
7
 
! Отговори
PD do Българка в чуж преди 7 години
И какъв ти е проблема? Организирайте се и гласувайте. Тука на територията, в която смятате да се върнете имаме проблем с вероятността да няма къде да се върнете, щото определени външни сили, си играят с малцинствени групи, които станаха доминиращи вследствие на вашето решение, да търсите друга държава в която да влагате енергията си. Разберете правилно и не се мислете за толкоз важни към настоящия момент. Време е да докажете принадлежност, дори преко сили, или просто изчакайте по добри времена.