Ветото падна: Президентът не успя, кабинетът оцеля

Дебатите родиха култови реплики: "кюскане на кочове", "говореши глави"
18 май 2016 14:22,
157
Ветото падна: Президентът не успя, кабинетът оцеля
Снимка: БТА

Парламентът отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху правилата за гласуване в чужбина. 

135 депутати подкрепиха сегашните текстове в Изборния кодекс,  27 бяха против, а трима се въздържаха. БСП и АБВ не участваха в гласуването, а РБ обяви, че няма партийно решение и всеки ще гласува "по съвест". 

Срещу ветото на президента гласуваха 80 депутати от ГЕРБ, 12 от РБ, 17 от ПФ, 14 от БДЦ и 11 от "Атака". За ветото гласуваха 18 депутати от ДПС, 3 от РБ и 6 независими. Въздържали се бяха 3-има от РБ.

Още по темата

С отхвърлянето на ветото остана разпоредбата, че в държавите извън ЕС, избирателни секции ще могат да се откриват само в дипломатическите мисии в населени места с над 1 млн. жители.   Управляващите обаче дадоха да се разбере, че са се разбрали да направят нови промени.

Текстът бе предложен от патриотите, които снощи единодушно решиха, че ще оттеглят подкрепата си за правителството, ако парламентът подкрепи ветото на президента. Ултиматумът им дойде малко след като правната комисия подкрепи държавния глава. 

Отхвърлянето на ветото стана след дълги дебати. По време на тях опозицията и част от управляващите обвиниха президента в двойни стандарти.

Валери Жаблянов от БСП попита защо Плевнелиев не е оспорил нарушаването на правата на гражданите със въведеното задължително гласуване.

Четин Казак от ДПС също обвини президента в избирателност, защото не наложил вето върху уседналостта, която също ограничавала правата на българите в чужбина. 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев защити ветото и разкритикува тезата на патриотите, че тези текстове ще спрат манипулирания вот от Турция.

"От Турция ще дойдат достатъчно гласове", каза той. Според него българите в Турция не гласуват по поръчение на Ердоган, защото не го подкрепят. "В Лондон вероятно гласувалите ще спаднат, а диаспората ни в САЩ ще бъде орязана. Кошмарен знак", каза още Кънев. 

Лидерът на ДСБ нарече преговорите между мнозинството по промените в Изборния кодекс "кюскане на кочове". 

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък обори тезата, че с Изборния кодекс се ограничават правата на българите в чужбина.

"Кошмарни за българите в чужбина са говорещите глави от Протестна мрежа, които са узурпирали правото на българите в чужбина да говорят", каза още той. 

Другият лидер на патриотите Красимир Каракачанов обясни, че много от българите в чужбина са обявили, напускайки България, че няма да се върнат обратно. "Те не мислят за българската нация", настоя той. 

Каракачанов призова да се мисли за новата българска емиграцая, а не за пет-шест човека, които искали да станат вицепрезидент, а в краен случай депутати.

"Аз тези хора не ги броя за българската нация, ние имаме структури в Щатите и там сънародниците ни не са съгласни някой да говори от тяхно име", каза още лидерът на ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
7
 
! Отговори
Бочко Борисов преди 7 години
Сега остава да се справим с оня Слави и гадното му референдумче.
41
7
 
11
 
! Отговори
:) :) :) преди 7 години
Цирк Борисов изнесе поредното си изпълнение. Народните артисти от ПФ бяха гости на спектакъла и изнесоха кратко представление. Мат'ряла е гледа тъпо, ръпа филии с мас и доволно поклаща голямата си космата глава.
40
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И от ден на ден все повече в България ще намалява населението и ще се увеличава процента на безродниците, националните предатели, комуноидите, псевдопатриотите, неграмотните, шизофрениците, *** и всякаква друга антибългарска пасмина. Честито!
39
4
 
29
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 години
Не мога да се ориентирам в една реплика която Президента ни , и ДПС и Местан повтарят постоянно - Евроатлантически и Северноатлантически Ценности и България .Та въпроса ми е - какво е общото на Българите с еврото и Атлантическия Океан ?
38
0
 
19
 
! Отговори
МАРК ТВЕН преди 7 години
Верно е ! При ТАЗИ демокрация изборите решават само ЧИЕ МАГАРЕ да бъде избрано.
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Логически няма смисъл да гласуваш от чужбина за политици в България, които не правят нищо избирателите им да са добре в България и да не са принудени да напускат страната си.
36
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Циркаджии, защо въобще беше нужно да се правят промени в изборния кодекс, това ли е главния проблем?
35
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сбогом, ДОСТ.
34
1
 
15
 
! Отговори
Чичо-Дедко преди 7 години
До Анонимен (12)Не се изказвай неподготвен, прочети малко за анархизма и ще разбереш, че не си прав :) . Швеицария в момента е най-близо до такова управление, но... то не е изгодно за политиците :) . Демокрацията е новия феодализъм :) . Или.. както е казал Марк Твен: "Ако изборите решаваха нещо, щяха да са забранени". ;)
33
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страната се разпада и все повече българи напускат, за да не гласуват.
32
18
 
12
 
! Отговори
ot USA преди 7 години
Тези "патриоти" са напълно грешни, българите в чужбина, особено българските граждани живеещи в САЩ се мислят за БЪЛГАРИ, гордеят се с това и много обичат България. Каракачанов и Симеонов нямат на представа за българската диаспора в САЩ. Но както се вижда българските политици не искат да има българи в България, и затова се прогонват, на тяхно място се инжектират роми, турци, сириици, афганистанци, и т.н.
31
3
 
27
 
! Отговори
столичанин от класа преди 7 години
Абе който не живее в БГ-то защо трябва да има право да гласува? Е това не го разбирам. Ако човек живее в чужбина, плаща данъци там, там си купува яденето и фърга тамошно ДДС, какви права трябва да има да избира управлението у нас?Ами не трябва, така че правилно се орязват правата на живеещите в чужбина. Като толкова искат да гласуват да се връщат в БГ-то и няма да имат проблеми.
30
4
 
1
 
! Отговори
Алов преди 7 години
А така филтрираха опонентитена ГЕРБ от САЩ
29
1
 
4
 
! Отговори
ЛУИ дьо ФИНЕС преди 7 години
не можеше така добре да играе ролята на ***
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали сега с референдума на Слави ще се въведе електронното гласуване и всички в чужбина ще си гласуват спокойно! Тези секции дали ще са 5 или 50 е все едно в толкова големи страни като САЩ !
27
1
 
26
 
! Отговори
момо, не се преди 7 години
пеняви. Българите в чужбина ако са патриоти и искат запазване целостта на БЪЛГАРИЯ САМИ ТРЯБВАШЕ ДА ПРЕДЛОЖАТ ТОВА. ПО-ДОБРЕ БЕЗ 50 000 ГЛАСА ОТ Западна Европа , но и без 500 000 турски.
26
1
 
14
 
! Отговори
ОСТАВКА БЕ преди 7 години
Докога ще чакаме да проявиш грам достойнство!
25
1
 
18
 
! Отговори
ВЕТОТО ПАДНА преди 7 години
да пада и ПРЕЦЕДЕНТА
24
1
 
18
 
! Отговори
НИЩО ОБЩО преди 7 години
нямам с "ЦЕННОСТИТЕ" на Плевналиев и не искам да имам.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президент ама на хартия, все пак президeнтската институци се превърна в едно ''евроценностно'' посмешище и гей-сборище.