ОмбудсМая чака изборните промени и отива в КС

"Депутати избраха партийните сметки пред правата на гражданите"
Обновена: 19 май 2016 16:16 | 19 май 2016 16:07, Веселина Йорданова
23
ОмбудсМая чака изборните промени и отива в КС
Снимка: БТА, архив

Омбудсманът Мая Манолова ще изчака да бъдат направени допълнителните промени в Изборния кодекс, за да прецени, дали да подаде конституционна жалба.

Още по темата

"Поведението на народното представителство е обидно за българските граждани, които живеят в чужбина. Политици от различни цветове се срещнаха в институцията на омбудсмана с представители на наши сънародници зад граница, съгласиха се с техните аргументи, поеха ангажимент да се съобразят с тях и в пленарната зала и не удържаха на думата си. А имаха възможност за избор - между правата на българите в чужбина и партийните сметки. И избраха партийните сметки", заяви Манолова пред журналисти в Прага във връзка с отхвърленото вето на президента Росен Плевнелиев.

Манолова каза още, че като омбудсман защитава правата на българските граждани на първо място и ще проследи какво ще се случи в парламента.

"След като бъдат направени допълнителните промени в Изборния кодекс ще преценя и в случай, че бъдат ограничени правата на нашите сънародници, ще подам конституционна жалба", допълни тя, цитирана от пресофиса на омбудсмана.

Според нея анонсът за предстоящи промени не е обнадеждаващ, защото на практика няма да се промени нищо съществено по отношение на режима, срещу който сега недоволстват нашите сънародници.

На практика ще има по една секция в голям град, защото самата възможност да се събират над 60, 70, или не е ясно, за колко се спазариха, заявления, означава една секция”, посочи Мая Манолова.

"Изобщо тази бакалска сметка, при която не 100, а 60 заявления, не 50, а 35 секции, а може би и 40, защото толкова са в момента секциите в по-големите европейски държави, всичко това е обидно спрямо българските граждани, те наистина го възприемат изключително болезнено, те са възмутени и са гневни, защото не може такъв пазарлък, в който няма ясна мисъл и ясна цел", коментира омбудсманът.

Манолова смята, че в момента е прибързано да се подава конституционна жалба, защото вероятно текстовете ще бъдат променени.

"Нека видим какви ще са промените и дали изобщо ще бъдат взети под внимание исканията на нашите сънародници. Те искат да се запази режимът, при който автоматично се създават секции, там където вече са съществували и са гласували над 100 български граждани, те искат да не се променя броят на заявленията, защото 40 е нормалният брой, който работи, те искат също така по преценка на дипломатическото и консулското представителство да се откриват секции, когато тези условия не са налице, но има сериозна българска диаспора, те искат техните организации в чужбина да участват в целия изборен процес. И всичко това работеше и се видя, че не създаваше никакви проблеми, на практика то увеличи вота в Западна Европа и в Америка с близо 80 %", поясни Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДжурналВесе, престани да пишеш "ОмбудсМая"! Някак си е неприлично.
17
0
 
0
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
"ПРАВАТА" , ТА " ПРАВАТА" на БГ-гражданите в чужбина !?? КАКВИ СА ТЕХНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ и как те ги изпълняват? Нали, като"дървени философи", повтарят казаното от Д.Ф.Кенеди, че е ВАЖНО ,КАКВО ТИ СИ ДАЛ НА ДЪРЖАВАТА ?Когато живеят и работят при други условия, плащат данъци, такси, налози, осигуровки и застраховки на друга държава, С КАКВО ПРАВО ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ВЛАСТНИЦИ У НАС?? Да харчат парите ,вземати от моя джоб !!!В чужбина трябва да могат да гласуват само работещите за България
16
1
 
2
 
! Отговори
Щилиян преди 7 години
Найдене,не се прави,че си уморен...
15
0
 
6
 
! Отговори
на омбудсмана в преди 7 години
Докато не заиграе дървото ,оправия няма да има
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НС, КС, омбудсман - все независими институции по конституция; обаче таз особа, пчеличката де, реши че може да се меси в работата на НС и КС, та даже и да дава оценки; определено предишния омбудсман беше на ниво, а сега цялата институция се профанизира
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А със туй задължително гласуване не ни ли се отнема правото да си седим вкъщи и да не гласуваме ако искаме, ммм ?
12
2
 
4
 
! Отговори
втасалата мара преди 7 години
Това нелепо словосъчетание си го заврете, знаете къде!
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
idea si niamate kolko e.......... niamam dumi s koito da ya opisha...
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обвинявана за предлагане на поправката е основно депутатът от БСП Татяна Дончева, тъй като, въпреки, че не е присъствала на първото заседание на правната комисия, когато поправката е отхвърлена, тя изрично иска прегласуването ѝ на следващото заседание.[2][3] От друга страна, видимо от архива на Народното събрание, законопроектът е внесен и мотивиран от Мая Манолова
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
taya e zamesena Поправката Ванко 1 е поправка от 2006 г. на 40 Народно събрание в Наказателния кодекс на България, с която наказанието за склоняване към проституция в някои случаи значително се намалява. След като е приета, поправката е наречена неформално Ванко 1, тъй като заради нея е пуснат от затвора осъденият на втора инстанция на 12 години рапър Иван Главчев - Ванко 1, след като е излежал само 3 години от присъдата си. Според някои обвинения поправката е направена именно заради негo
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
taya ima li neshto obshto s Vanko 1 ??????
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може интереса на отделния човек да е над държавния интерес, утре ако решим че трябва да дойдат ИДИЛ какво става със националната сигурност, може доста да се поспори нека умуват.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без военни и народни съдилища няма да бъде осъден никой дупетат. Мая е на заплата от ГЕРБ.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майчето има конфликт на интереси, но е толкова лош юрист, че дори не го осъзнава
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да си кривя душата. Мая направи за няколко месеца 100 пъти повече от предишния Пенчев, който два мандата стоя на топло и ползва благинките без да си покаже физиономията пред хората.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роско има право на ново вето и така ще се въртят до изборите.
2
0
 
8
 
! Отговори
Демо крадци преди 7 години
На хартия всички са с равни права докато гласуват на избори, но равенството приключва до изборите и след изборите едни имат повече права и пари от други.
1
6
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
мая цветарката правеше всичко в името на партията и финансовите интереси на червените ***. разболя се, и герб и направиха врътка и пратиха на тая абсолютно комична позиция - омбуцман - гласът който никой не слуша! сега - г-жа червена фурия се прави на робих худ. *** ташака е цялата с-*** в българия.