Неприемливо: На едни българи се дават права, на други се отнемат!

Ще приветствам разговор по същество в НС, обяви Плевнелиев
Обновена: 18 май 2016 20:36 | 18 май 2016 20:32, Красимир Ангелов
215
Неприемливо: На едни българи се дават права, на други се отнемат!
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев отново изрази недоволството си от днешното решение на парламента, който отхвърли ветото му върху текстове от Изборния кодекс.

Още по темата
"Народните представители не трябва да ограничават правата на българите и да ги обезкуражават с посланието, че техният глас не е важен и да се опитват да дават права на едни българи и да отнемат права на други. Това е крайно неприемливо и единственото, което мога да направя, като убеден демократ, който вярва, че народът трябва да се овластява, а не да се ограничава, ще сезирам стожера на българската демокрация – Конституционния съд", посочи държавният глава пред журналисти.

"Наложих вето, за да дам шанс на народните представители да разширят правата на българските граждани, а не да ги ограничават. За съжаление това не се случи. Има силни съмнения за противоконституционност, за създаване на предпоставки за неравнопоставеност, като се прави разлика между българите в една определена държава и българите в други страни. Където и да се намират, българските граждани имат право да гласуват удобно и спокойно", категоричен беше президентът, цитиран от своята пресслужба.
 
"Най-важни са правата на гражданите и спазването на Конституцията. Народните избраници трябва да разширят правата на гражданите, а не да обезкуражават българите в чужбина да гласуват. На последните парламентарни избори рекорден брой наши сънародници в чужбина упражниха правото си на глас“, припомни държавният глава. По повод заявените намерения за промяна на спорните текстове от Изборния кодекс, президентът изрази надежда в Народното събрание да се проведе принципен дебат. "Ще приветствам разговор по същество как да гласуват българите в чужбина, как можем да им помогнем и да надградим техните права", посочи Росен Плевнелиев.
 
Според него в момента има “нормална демократична процедура”.

"Ако междувременно Народното събрание подобри текстовете и отхвърли всички съмнения за противоконституционност, това би било добър знак. Българите, където и да са по света, могат да очакват демократичната система в България да работи. Когато една институция се опитва да ограничи техните права, друга ще възстанови баланса. Ще се радвам парламентът – с добри решения в бъдеще – да възстанови този баланс, който в момента е нарушен", заяви още държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой никому не отнема права. Всеки български гражданин можеда си гласува по постоянен адрес по лична карта. Това, че си си избрал да живееш на девет дена път с камили от постоянния си адрес, си е лично твой проблем.
127
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дивият по.мак Чехлю дава мило и драго, само и само да може да продължава Турция чрез подривната група на кривоглавите да манипулира българските избори и да деградира българския политически и обществен процес.
126
0
 
5
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До до LL - 195 - Турските партии драги, ги създаде управляващата върхушка. Тя няма цвят и не се дели на комунисти и капиталисти. Освен условно, разбира се. За театъра, който формално зовем политически живот. От своя страна, тази върхушка просто откликна на волята на големия Задокеански брат и неговия Лондонски роднина. "..Отношението ни към България, ще е функция на нейното отношение към малцинствата.." - по спомен. Така стават нещата в Банановите републики. Такива мити работи.
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правата на гражданите, в това число и правото на глас, не се дават, а се ГАРАНТИРАТ от върховния закон, Конституцията. И за да се ограничат или отнемат с някакъв закон, който е подконституционен акт, е нарушение на върховния закон и означава, че приелите го не познават Конституцията, което говори зле за законотворците. В случая съм сигурен, че Конституционният съд ще се произнесе, че новото запъртъче на управляващите е в противоречие на Конституцията. Правете си изводите какви ни управляват...
124
1
 
3
 
! Отговори
до LL преди 7 години
Турските партии ги създадоха комунистите, а това, че ти си късопаметен или т.п си е твой проблем!
123
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Плевнелиев, най-добрият президент до сега!Ще го изберем пак!
122
1
 
11
 
! Отговори
3 преди 7 години
АБЕ НА КОГО СА ОТНЕЛИ ПРАВОТО ДА ГЛАСУВА БЕ ***...СЛЕД КАТО МЕН ЩЕ МЕ ЗАДЪЛЖАВАТ НЕ Е ЛИ ОТНЕМАНЕ НА ПРАВОТО МИ СВОБОДНО ДА ГЛАСУВАМ...
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За пръв път чета , че някой нещо дава на българите . Права . Не бива българите в чужбина да се противопоставят на българите извън чужбина по такъв повод . Българския Парламент ,след като не може да установи реалния баланс в българското общество , за - що да не обърне внимание на имагинерния такъв .
120
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да гласуваме само българите живеещи в България. Не може хора които не са тук да определят нашия живот тук и сега. Писна ми от някакви изживяващи се като гении и успели хора да ни карат да живеем по техните представи. Нямат права тук....
119
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Едни" българи ??? Кои са те? Ние ли, които живеем тук, тук работим, тук гласуваме, отглеждаме децата си и си плащаме данъците пак ТУК. Познавам и българи, които не са стъпвали в България от десетки години, често децата им не знаят и български. И се кълнат, че никога няма да се върнат тук.
118
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не трябва да гласува този, който не внася и никога не е внасял данъци в държавата. Разбира се трябва да могат да гласуват безработни, не по-тяхна вина, инвалиди, пенсионери. Трябва да могат да гласуват и българите в чужбина, които все някога са внасяли данъци.. Но трябва да се спре гласуването от хора, които никога не са внесли и стотинка в хазната и които лежат на нея и на нашите данъци, защото де факто ние всички им плащаме не само храната, но и бюлетините.
117
0
 
23
 
! Отговори
LL преди 7 години
Заради такива *** като тоя в българския парламент вече има 3 турски партии, колко трябва да станат още.
116
12
 
2
 
! Отговори
дсб преди 7 години
Ей , русофилчета , какво ще кажете за това-през 1985г. има повече убийства в България от колкото за 1999г. а.Истината боли , нали , но вие за това я мразите и криете , както партизанин крадено имане.Най-жалкото е .че много хора ви повярваха и се опитаха да създадът нещо хубаво и истинско , но вие веднага им разбихте мечтите , защото за вас само Москва е достойна и всички други трябва да са и в краката мъркащи за потупване по рамото.
115
1
 
1
 
! Отговори
дб преди 7 години
Ей , коя година паднаха визите за Европа , вземи помисли , преди да пишеш.
114
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А 92 беше тежка година. 30% от работните места от живковото време не съществуваха, а нови не се създаваха. А сега уж евросъюза и Бойко създават непрекъснато нова работа.
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ако беше толкова хубаво по демокрацията, сега нямаше да бяга никой. А можеш да сравниш данните за миграцията през 1992 и сега. Ама да не вземеш да се наакаш от зор... Че тая демокрация май бая зор му идва набългарина и бяга около 12 ПЪТИ повече ;))
112
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да гласуват закон, че хора с небългарсли малки имена нямат право да гласуват. Хасан и Ибрахим не са български имена. Както и Гарабед, Нураир и Армян. Нямало било интеграция...
111
2
 
4
 
! Отговори
Анн преди 7 години
До АнонименХоденето в чужбина почна като са отворили границите на ,,комунистическия рай". Като е било толкова хубаво и никой не е щял да бяга, защо са затваряли границите за всички, без връзкарите и ,,нашите хора"?
110
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно тоя има толкова права, за сметка на свестните хора, че няма никакво право да говори за това. Да си ходи!
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласуването е просто крепене на статуквото и насилствено печелене на бъдещи избори пак от статуквото. Тази плоска ситуация само нагнетява напрежението