За 25 млн. лева: Започва строежът на нова зала на депутатите

МС рестартира проекта за преместване на парламента в Партийния дом
21 май 2016 07:30,
91
За 25 млн. лева: Започва строежът на нова зала на депутатите
Един от старите проекти за нова пленарна зала. Снимка: Монитор

Кабинетът рестартира проекта за изграждане на изцяло нова пленарна зала за депутатите в бившия Партиен дом.

Това става ясно от публикувано в Държавен вестник постановление на Министерския съвет за одобряване на прогнозни средства за материалното обезпечаване на председателството на ЕС, което България ще поеме през втората половина на 2018 г.

В разписания бюджет са заложени над 25 млн. лв. за преустройство на зала "Св. София" в бившия Партиен дом.

Идеята е стара и задвижвана от не едно и две мнозинства. Сегашното обаче изглежда е решило да доведе нещата до край.

В програмата на председателството са предвидени две съвместни заседания на депутати от националните парламенти на държавите членки на ЕС и организаторите са преценили, че няма как високите гости да се тъпчат в сегашната тясна зала на законотворците в сградата на Народното събрание. Много по-удобно щяло да бъде тези мероприятия да се проведат в бившия Партиен дом, където могат да се изградят над 400 места с просторни банки, пише "Монитор".

Рестартът на дейностите по преустройството на зала "Св. София" тръгва още тази година, като по сметката на НС ще бъдат преведени близо 4 млн. лв., пише в постановлението на МС.

Ударно ще се работи и през 2017-а и началото на 2018-а, когато ще бъдат вложени и останалите средства. Накрая ще се дадат и 960 000 лв. само за оборудване на новата зала, която след председателството ни ще остане да се ползва от депутатите.

За обезпечаване на председателството в постановлението е разписано разходването на още около 25 млн. лв. за куп други ведомства. МС например ще получи 9 млн. лв. за реновиране на резиденция "Бояна". С парите ще се ремонтира хотелската част, ще се изградят специализирани системи за достъп до стаите, ще се обновят алеите, търговско-ресторантьорската част, както и лечебният център.

Още 8 млн. лв. ще се пренасочат към бюджета на МВР за покупка на дълъг списък от предпазни средства и специализирани автомобили, сред които дори такива за превоз на коне. С 3,6 млн. лв.

Външно министерство ще си ремонтира ключови за председателството посолства и също ще си купи автомобили.
НСО пък ще получи над 1 млн. лв. за покупка на специализирана техника за проверка на лица и багажи и товарни автомобили за превоза й.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Резиденция Бояна е за ремонт ,ние ще обикаляме по-край оградата ,Новото футболно игрище за слабаците и ние ще караме велосипедите пак по-край резиденцията. *** to the all goverments
71
0
 
2
 
! Отговори
Да бе да преди 7 години
До Шоп(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.Не депутатите, а Суверенът т.е. народът на Р България определя колко ще са депутатите.Това е демокрация.
70
4
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Броят им няма да е 120, защото ще си остане 240. Не може някаквителевизионни шутове и откровена *** да променят постулати, установени в Конституцията с Велико народно събрание.
69
1
 
1
 
! Отговори
Някоя си преди 7 години
Нека да им сменят мястото, че досега само простотии измисляха в него.Новото може да е по-градивно. Да се ненадяваш.
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво им е толкова голяма зала, като скоро броят им ще е 120?
67
0
 
4
 
! Отговори
арх преди 7 години
Ще измрете от жега в тази оранжерия. Като гледам комунизма продължава, Един говори другите го зяпат. Новите парламенти се правят в полукръг така че всичко равностойно да участват в дебатите от местата си без да ходят на трубуната
66
2
 
8
 
! Отговори
румен преди 7 години
Сегашния парламент е построен върху турско гробище.
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Черепа ли ще я строи?
64
0
 
18
 
! Отговори
иванов преди 7 години
вместо в затвора нова зала , интересна скапана дарзава и после на последно място навсчкаде . така сте е докато командва дарзавна сигурност !
63
0
 
5
 
! Отговори
МРАВКА преди 7 години
До extremistДРАГИ,НА ТЕБ ТИ ПРИЛИЧА ДА СЕ ПИШЕШ БЪЛГАРИН, А НЕ ЕКСТРЕМИСТ.НАПИСАНОТО Е ГОЛА ИСТИНА .
62
0
 
19
 
! Отговори
MRAWKA преди 7 години
ЗА ТЕЗИ ОСОБЕНО ВРЕДНИ ЗА БЪЛГАРИЯ 240 ТИПОВЕ ИМА ПАРИ,А ТОВА ЧЕ ВЪВ ВРАЦА УЛИЦИТЕ СА ПО-ЗЛЕ ОТ ПРЕДИ 1944Г. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ.
61
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Започват да отстрелват червени пенсионери. Сезонът започва сега. За най-много убити ще има награди. БКП започна да ликвидира популацията още през 1985 г. с кражбата на пенсионният фонди и изнасянето на капитали зад граница. След 1989 г. въпросните капитали бяха изпрани в "частен" бизнес и престъпни групировки.
60
1
 
22
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Няма смисъл от 400 места, 120 стигат. Даже и те са ви много. Сядайте по двама на стол, за да разберете как се чувстава народа.
59
2
 
1
 
! Отговори
one преди 7 години
pisheshtite tsk s pravo nedoumqvat za rekonstrukciqta ot edna stranaNo ot druga vie pak missla che selva da ima i remont i stroitelstvo na pravitelstveni sgradi. spravka Bundestaga v Berlin postroen s dosta poveche pari / i v Germany ima hora ot zaplata do zaplata ili dori bezdomnici/./nqma samo edna istna
58
1
 
13
 
! Отговори
... преди 7 години
Като се намали броя на депутатите, залата ще е достатъчно голяма ;)
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
въиии, то през половината време Тиквун го няма и рита топка някъъде или има лични ангажименти, ама нова зала им трябвала.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не става ясно, колко пари се отделят за обрование. Или от такова няма нужда? Можем и неграмотни дУпетати, но с меки китки и на меки столчета?А за здравеопазване? Или въпросните дУпетати, че са за еднократно ползване и няма да имат нужда от лечение?
55
1
 
15
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 7 години
И повече тоалетни за гомнометите направете !
54
1
 
32
 
! Отговори
независим преди 7 години
Няма пари ,народа тъне в мизерия ,външния дълг расте ........ Българина си седи гладен и гол и си трае .500 години са ни били малко .ЕВАЛА НА ГЪРЦИТЕ
53
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко, пак ще подправят изборите и не 240 а 360 ще станат. Къде се е чуло и видяло некой на демократочни начала да се махне след като има диктаторски умения и заложби?