Над 300 млн. по света използват кирилица, изчисли Плевнелиев

За него словото е важно, образованите са коректив на популистите
Обновена: 24 май 2016 20:40 | 24 май 2016 20:40, Камелия Цветанова
172
Над 300 млн. по света използват кирилица, изчисли Плевнелиев
Снимка: Булфото

Днес нерядко ставаме свидетели как посредствеността, пропагандата и безличието се опитват да удавят стойностното, възвишеното и духовното. Затова е важно словото – то изгражда съпротивителните сили срещу безличието, пошлостта и бездарието. Словото възпитава критично отношение и гражданска позиция. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в приветствието си към гостите на традиционния прием за 24 май, даван от държавния глава в Националния исторически музей, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

 
"Образованите хора са коректив на популистите и националистите и на търсенето на безпринципни политически решения, играейки си с тревогите и страховете на хората. Образованите хора пазят достойнството и цивилизационния избор на България. Да бъдеш образован днес е чест и отговорност. Носете тази своя отговорност. Бъдете чисти в помислите и в делата си, за да пребъдат те както духът на българското слово“, призова президентът пред близо 1000 дейци на образованието, на академичните среди, общественици, представители на дипломатическия корпус.
 
Държавният глава определи Деня на българската просвета и култура като най-хубавия и най-светъл български празник.

"Това е ден на признателност към творците на българската духовност и на тези, които запалиха искрата й, празник на българската идентичност и на нашето самочувствие на древен и културен народ“, каза президентът Росен Плевнелиев.

"В този ден се гордеем, че дадохме нещо на света – запазихме и развихме делото на светите братя, като дадохме писменост и просветление на над 300 милиона души по света, които използват кирилицата. Делото на светите братя предначерта и европейския път на България. То допринесе за създаването и съхранението на културната ни идентичност през вековете и беше в основата на националното ни пробуждане през Възраждането“, допълни държавният глава. 
 
В словото си Росен Плевнелиев припомни, че азбуката, завещана ни от светите братя и от техните ученици, донесе светлината на познанието за над 50 националности от далечен Сибир и Монголия до сърцето на Европа.

"Създаването и разпространението на кирилицата е най-ценният принос на българите към световната култура и цивилизация. Именно ние, българите, оценихме, запазихме и развихме великото дело на светите Солунски братя“, посочи още президентът.
 
Държавният глава изрази признателност към всички дейци на българската духовност - учители, дейци от академичната и научната общност, хората на изкуството, които носят светлината на познанието и на духа.

"Вие сте съвременните български будители. Изграждате модерна и просветена България – дълбок поклон пред вашето дело“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
5
 
! Отговори
Чичо Киро преди 7 години
До Анонимен 110А тебе май са те копнали коптите у главу! Я виж кво пише в уикито бре, кардаббуз:"Коптската азбука е азбука, използвана за записване на коптския език. Тя произлиза от и е изцяло основана на гръцката азбука, но съдържа няколко допълнителни букви за звуковете в коптския, които не съществуват в гръцкия. Тези букви са взети от демотическото писмо силно курсивна писмена система, използвана за записване на египетския език."
68
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 109Преди 8 години с очите си видях как руснаците празнуват 24 май - акълът ми се взе! Но за тях това е голям християнски празник, а не политически! Честват го пищно и грамотно, почитат Св. Св. Кирил и Методий и славянската писменост. Не българската, защото никой не я е писал тази азбука за българите, а за славяните. И това, че сме си нарочили двама братя славяни от Солун за българи (нерде Ямбол, нерде Стамбул) руснаците много не ги интересува.
67
1
 
5
 
! Отговори
PD преди 7 години
Проблема на една азбука не е само графичната система. Разделянето на звуци и зад всеки буква, после да опишеш съществуващите думи, щото да не става шизофренично като английския, и.т.н. Веднъж направена глаголицата е матрицата. После може да се приеме, само като графична реформа. Днес ние пишем най близко до това което изговаряме.
66
3
 
1
 
! Отговори
ROMA преди 7 години
VSI4KITE PATISTA VODYAT KAM ROM .
65
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Тяхната И...ди.от. Днес на Красного (хубавият - Красно -хубаво село ( Хор от 2800 солисти пееше песни за с.в. св. Кирил и Мефотии . и в Петербург и в Екатеринобург и Сталин(Волго )град и в Мурманск и във Владивосток и в...И във всички църкви ,,служения ...и Руският патриярх ..Е е е ! Свещенна простота!
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя няма ли да се маха вече бе, че само кат го видя и ми се драйфа. Като ми заговори за България и българското все едно ми говори Ердоги ефенди
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Чичо КироГлаголицата на Кирил и Методий не се е наложила, защото е правена за моравските славяни - не за нас!!! - по заповед на византийския император, но мисията в Моравия е пълен провал, като пратениците с "армагана" са бити и изгонени. Това, което се разпространява като Кирилица, е поне 20-30 години по-късно и тръгва от Охридската книжовна школа на св. Климент (вероятно, предполага се)
62
4
 
7
 
! Отговори
PeDe преди 7 години
"Георги идва от Геро = Херо > Герой". А Петър сигурно идва от пет, щото имаме по пет пръста ? Глупостта ти докарва на околните рак, човече.
61
6
 
7
 
! Отговори
Чичо Киро преди 7 години
До ТяхнатаКирил и Методий не са измислили Кирилицата! Измислили са Глаголицата, коато няма нищо общо и никой нищо не може да прочете на нея! Кирилицата е де факто гръцката азбука с добавени няколко нови букви за славянските звуци и извадени няколко гръцки, които са за специфични гръзки звуци. Кирилицата е дело на някой или няколко от учениците на Кирил и Методий - може би Наум и Ангеларий, но няма сигурни източници. А Петър Първи е модифицирал архаичната кирилица в европейски шрифт.
60
4
 
2
 
! Отговори
PD преди 7 години
Имената са по древни от графичната система която ги записва.Към момента на записване на тези имена, държава с държаво товорчески народ гърци не е съществувала. Да добили са популярност с библията, но няма основание да се смята, че нямат по древни форми. А да си кръстиш детето земеделец, може само в новото неумно време. Вероятно Георги идва от Геро=Херо>Герой.
59
21
 
5
 
! Отговори
Тяхната преди 7 години
И руснаците ползват кирилицата, но тяхната кирилица я е измислил Цар Петър I. Нито един руснак не признава братята Кирил и Методий. Освен това те са въвели тяхната кирлица в Монголия . Плевнелиев се опита да им каже от къде идат Кирил и Методий и затоа руснаците го намразиха. Те обичат само себе си.
58
0
 
0
 
! Отговори
Църо преди 7 години
До завършилТи си завършил току що смяната си на охранител на градска тоалетна. Или скоро ще я завършиш! И си купи нов часовник!
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До а бе к.ухИ ти освен нещо за правото черво нищо от никого не си взел, но в цял свят в университетите математиката и физиката започват с Питагор, Евклид и Декарт, медицината с Хипократ, Херодот и Демостен, философията с Аристотел, Платон и Диоген и литературата с Омир.Ти можеш да вземеш само салам народен от гаража до вас!
56
5
 
0
 
! Отговори
завършил преди 7 години
До Анонимен94съм ел техникум и университет. говоря 3 езика английски,немски и италиански . а ти сигурно си академик. аааа при мен са 22.30 в момента...ако ме разбираш та компания на болен правиш ти
55
2
 
8
 
! Отговори
До 91 преди 7 години
"А от гърците...нямам идея какво сме взели". Личи си. ***, необразован, но за сметка на това искрен патриот. Петър не било гръцко име. Иван/Йоан и то не било гръцко...А какви са? Прабългарски? :) Не правиш услуга на тази страна с простотията си.
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До а бе к.ухНикъв българин не си бре мамул! Ти си най-обикновен компир - необразован, безмозъчен, безкултурен, безмисловен! От такива българи като тебе държавицата ни отиде у киреча! Щото тези, дето са я създали, изградили и защитили са били грамотни и умни мъже, а не озъбени безпросветни мишки! На този свят знанието е най-силното оръжие, а след 25 години демокрация в България останахте само такива като тебе и Болен. Един и диот от твойта кръвна група викаше, че и египтяните са българи
53
0
 
3
 
! Отговори
обективен преди 7 години
До анонимен 87,Е със всички страни от Средна Азия, Азербайджан, Грузия и Босна и Херцеговина почти толкова стават! Само че не може да се отрече личната заслуга на Плевньо за разпространението на кирилицата в страни като Таджикистан, Киргизстан, Узбекистан и др.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех ,каква реч! Клишета ,лицемерие ,популизъм . Личи си закалката на БКП и ДКМС. И когато мойте деди в Килифарево са заклани заради вярата си и душата си ,неговите са свели чинно главици и метнали чалмата .И този популист ще ми говори за въвишеност и духовност.Да не говорим за подлизурството му ,като членка на БКП .
51
5
 
4
 
! Отговори
а бе к.ух преди 7 години
До Анонимен89 аз съм Българин !!! не съм нито тракиец,нито славянин нито прабългарин ! ако не си разбрал Българите са се създали като народ от тези три племена. това , че заради покръстването са започнали да си сменят имената е смехотворно .а от гърците ....нямам идея какво сме взели...но няма да е нещо значимо може би мусаката .а твоята гърция си я з-аври..
50
2
 
6
 
! Отговори
Митко преди 7 години
До АнонименЕзикът ни е славянски, имената ни са или славянски, или християнски, писмеността ни е славянска, културата ни е славянско-християнска с ориенталски мотиви, само тъ потията ни е българска муахаха