Плевнелиев: Престъпленията на комунизма не бяха наказани!

Президентът видя "грандиозен план" за подмяна на историческата истина
570
Плевнелиев: Престъпленията на комунизма не бяха наказани!
Снимка: Президентство

Престъпленията на комунизма не бяха заклеймени, нито наказани подобаващо, а българите, които изпитаха репресиите на режима, не получиха справедливост. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си в памет на жертвите на тоталитарните режими през XX век.

На остров Персин той участва в 27-то поклонение пред паметта на жертвите на тоталитарните режими, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Днес истината за тоталитарния режим удобно и успешно е подменена. Година след година все по-ясно си даваме сметка, че за разлика от всички други европейски народи, у нас бе разгърнат грандиозен по своя мащаб план, изцяло манипулативен, българите да бъдат лишени от памет за комунизма. Този подмолен сценарий за замитане и подмяна на историческата истина продължава да се развива със страшна сила и до днес", каза още президентът Росен Плевнелиев пред стотици репресирани от комунистическия режим и потомци на неговите жертви.

"Това красиво парче земя се превърна в гробница на българския интелектуален и духовен елит, дръзнал да се противопостави на комунистическата власт. Това е място на унижения, страдания и насилствена смърт, причинени от една система, която посегна на свободата и достойнството на собствения си народ. Следите от зверствата на острова вече бледнеят, смъртните актове на загиналите липсват. Телата им никога не са връщани на близките, а са погребвани анонимно на дунавския бряг. Това е паралелен свят на мълчанието и на укриването на една срамна истина - тази за мракобесията на комунизма", каза държавният глава в словото си.

Президентът напомни, че след краха на режима през 1989 г. оцелелите "бивши хора" не потърсиха мъст. "За разлика от своите мъчители, те искаха само да се изрече истината на глас. Да се разкаже историята на техните страдания, така че престъпният режим никога да не се повтаря. Малцината оцелели искаха да припомнят за хилядите насилствено отнети животи", посочи Росен Плевнелиев. "Този неизслушан разказ липсва вече четвърт век, а желаният катарзис не просто бе отложен, а не се случи", допълни държавният глава.

Президентът напомни още, че онези, отказали се от собствения си живот, но не и от принципите си, един по един си отиват от този свят - уморени, тъжни и забравени. "Не можем да продължаваме да търсим пристан в удобното бездействие и в оправданието, че времето е било такова. Не трябва безучастно да гледаме как историческата подмяна шества в медиите и в учебниците. Време е да разровим праха на миналото, за да потърсим истината", апелира Росен Плевнелиев.

Държавният глава отново призова истината за тоталитарния режим да влезе в учебниците и да бъде показана в музеите, на остров Персин да бъде изграден Мемориал на жертвите на комунизма, да бъде създаден Музей на българския XX век и по един достоен начин да бъде завършен дебатът за най-новата ни история след Втората световна война.

"Докато костите на хилядите жертви гният под краката ни, наш дълг е да говорим, да споделяме и да разказваме за жертвите на комунизма и истината за нашето комунистическо минало. Да полеем гробовете, както ни призовава стихотворението на затворника лагерист Васил Зафиров, и да отдадем нужното уважение на героите. Да позволим на децата си да научат собствената си история в нейните най-славни, но и най-срамни моменти", каза президентът.

Според държавния глава битката за истината на миналото тепърва трябва да се води - с нови учебници, с нови музеи и с отдаване на почит на жертвите на терора. "Повече от четвърт век след 1989 г. трябва ясно да заявим: само на базата на обективната истина, а не чрез исторически манипулации, можем да постигнем национално помирение и единение. Това е единственият път към една България на демокрацията, на правата на човека, на свободата, на безкомпромисната истина, на правото на достоен живот. За тази България жертвите на комунистически режим дадоха живота си", каза още държавният глава в словото си.

За първи път един от символите на българската държавност и на заслужена почит и уважение към загиналите - гвардейците - отдадоха почит пред парк-монумента пред Втори обект на бившия концентрационен лагер.

"Нека сведем глава пред мъчениците и си обещаем, че ще продължим битката за историческата истина докрай, за да знаят младите и да помнят. Защото истината обединява, манипулациите разделят, а днес българското общество желае да тръгне напред. Това е възможно само, когато стъпим на здравите основи на единението и помирението и на обективната истина", апелира още президентът Росен Плевнелиев.

На поклонението присъстваха президентът  Петър Стоянов (1997-2002 г.), министърът на отбраната Николай Ненчев, парламентаристи, представители на местната власт, потомци на жертви на тоталитарния режим, репресирани и много граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
9
 
! Отговори
teo преди 7 години
РОСЕНЕ И ТИ СИ ВИНОВЕН ЗА РАЗКРИВАНЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА КОМУНИСТИТЕ, СЕГА БСП, ЗАЩОТО ЧАК СЕГА КАТО СИ ОТИВАШ РАЗКРИВАШ ТАЗИ ИСТИНА, КОЯТО НАРОДА ЧАКА ОТ 1910 ГОДИНА!!! ЗАТОВА ЗАЕДНО С КОМУНИСТИТЕ И ТИ ТРЯБВА ЗА БЪДЕШ НА ПОДСЪДИМАТА СКАМЕЙКА! А ДАНО, АМА НА ДАЛИ? БСП И ДПС ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ СЪС ЗАКОН!!!
25
4
 
17
 
! Отговори
Веселинов преди 7 години
Абсолютен ПУХЛЬО, който знае да сипе само заучени кухи фрази. Той на кого трябва да бъде благодарен и за обучението си, за образованието си и до известна степен за кариерата си??? Забрави ли, че когато беше комсомолски секретар с подобен жар громеше враговете на социализъма? Така е - пази Боже сляпо да прогледа и некъдърно да се издигне!
24
4
 
15
 
! Отговори
100% прав преди 7 години
Подмяната е пълна ... Хората същите и за това не може да отлепим нагоре вече 25 години. Червената аристокрация управляваше и преди и сега!!! Те разграбиха и фабриките и станаха най-големите капиталисти. Росене като си отидеш ти няма кой да каже и тези неща. България заминава... Много тъжно
23
13
 
2
 
! Отговори
ГЕОРГИОС КУМУЦАКОС преди 7 години
Путин каза току що преди минути в Еллада, че Гръцки кораби ще бъдат на река Дунав...Гърция ще си върне Мизиа и Тракиа.
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да си доста наивен за да вярваш, че в България комунизмът наистина си е отишъл. Само погледнете кой е в Парламента и в министерствата и пак си помислете дали наистина комунизмът си отиде? То внук до внука, внучка до внучка.
21
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко ни го натресе тоя рептил.
20
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия дължи репарации на България за инсталирането на окупационния комунистически режим след ВСВ !
19
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя подлец да поднесе и цвета на паметниците на жертвите от фашистите.
18
7
 
32
 
! Отговори
EUSSR преди 7 години
Кога въпросния президент, че почете хилядите удавени от ФАШИСТИТЕ БЪЛГАРИ в шлеповете в Лом през 1923 г.
17
6
 
36
 
! Отговори
ДАААА... преди 7 години
ПРЕЗ КОМУНИЗМА БЕШЕ ЦВЕТЕ КОЕТО ПРЕЗ ДЕМОКРАЦИЯТА УВЯХНА ОТ ТАКИВА УПРАВНИЦИ КАТО ТОЗИ
16
0
 
25
 
! Отговори
Й преди 7 години
КАК ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ СЛЕД КАТО ОЛИГАРХИЯТА ОТ СИНИ И ЧЕРВЕНИ МИСЛЕШЕ САМО ЗА КРАЖБИ И ДАЛАВЕРИ .
15
1
 
34
 
! Отговори
да преди 7 години
че те ако бяха наказани ти щеше ли да си президент, бе комунист
14
51
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-свестният политик в държавата!
13
8
 
32
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
интересно ми е росица осъжда ли монархо-фашисткият режим и неговите жертви ,нещо за избиването на интелектуалците тогава около 20хил.,концлагерите тогава,забраната на опозиционни партии,потапянето на шлепове пълни с дисиденти във Дунава??Освен това тия митични жертви на комунизма са били точно тези фашистки палачи на народа тогава,та да трябва да се учи и помни историята и то не така избирателно!
12
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наказани ли? Голямо наказание, няма що. От партийни функционери се преквалифицираха на големи бизнесмени и бизнес дами и сега си харчат откраднатите от народа пари. А вие си вярвайте, че нещо, кой знае какво се е променило след 1989. Да, промени се Първата Внучка стана видна бизнес дама. И не само тя, разбира се. Така, че преди ни владееха политически, сега ни владеят икономически.
11
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Престъпленията на комунизма не бяха заклеймени, нито наказани подобаващо, а българите, които изпитаха репресиите на режима, не получиха справедливост." Голяма наглост и цинизъм е това изказване. 26 г. само това се говори. Защо не се каже кога ще се накажат хилядите "демократи" които ограбиха народа, ограбиха България. Престъпниците, които станаха за 1 нощ милионери и сега го раздават бизнесмени. Къде са парите от приватизацията, къде са парите от фалиралите банки. Има хиляди въпроси без отговор
10
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2042 год. Русия става световен лидер , 2062 год. номунизмът се завръща . Сега е време Плевнята и подобните му да се разиграват конете
9
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помним как се подмазваше на Уорлик и го черпеше със кебапчета г-н демократе наведен като пудел пред САЩ.
8
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя *** дори днес не може да отстои интересите ни, в поза партер към всички тръгнал да приказва за демокрация, безсрамник.
7
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям е сладур този тъъпан на снимката. Той не се притеснява, че българите не получили справедливост за КТБ, а е много загрижен за справедливост от незнам си кога. :)))