При избори днес: ГЕРБ - 25%, БСП - 12%, ДПС - 5%

"Галъп": Доверието в президента достига най-ниската си точка през май
29 май 2016 19:36, Анисия Иванова
295
При избори днес: ГЕРБ - 25%, БСП - 12%, ДПС - 5%
Снимка: архив Булфото

При евентуални парламентарни избори ГЕРБ може да разчита на 25,4% от гласовете на избирателите, следва я БСП с 12,4% и ДПС – 5,3%. Това сочи последното проучване на „Галъп” за електоралните нагласи.

В парламента имат шанс да влязат като минат 4-процентраната бариера Реформаторския блок – 4,8% и Патриотичния фронт  - 4,3%, показват резултатите от допитването.

Под бариерата остават АБВ и „Атака” с близо 3% потенциален електорат, 37% от запитаните заявяват, че не биха гласували.

За отбелязване е чувствителният дял готови да гласуват за Слави Трифонов - 3%. Хипотетична негова формация вече има реалистични изгледи да влезе в парламента, ако изборите са сега. В същото време обаче потенциалните гласове за Трифонов са най-много сред най-младите – група с по-нестабилно електорално поведение.

 

Идните месеци ще покажат от кои политически ниши идва подкрепата за Трифонов, но обикновено това са гласове извън твърдите електорати, предимно на хора, които не са гласували, или по-рядко гласуват, или пък са гласували за други формации, основаващи се на харизматичен лидер.

Запитването на "Галъп" е независимо и проведено в цялата страна чрез пряко интервю между 13 и 19 май. Периодът на изследването е скоро след конгреса на БСП, оттеглянето на подкрепата на АБВ за кабинета и предложението на ДСБ за издигане на Росен Плевнелиев. Времето на сондажа обаче не обхваща изявлението на Росен Плевнелиев, че няма да се кандидатира за нов мандат.

Последиците от всички тези събития тепърва ще оказват влияние върху общественото мнение, но по всичко личи, че засега в отношението към политически процес няма съществена динамика спрямо предишни месеци.

Въпросът накъде върви България месец след месец дава около 20% оптимистични оценки и очаквания и 60% песимистични. През май 22% отговарят „към по-добро“, а 59% - „към по-лошо“.

Доверието в президента през май пък достига най-ниската си точка от началото на мандата и остава на една от най-ниските си позиции в исторически план – с 23% доверие и 66% недоверие.

През месец май 25% имат доверие в правителството, а 64% заявяват недоверие. 16% оценяват положително парламента, а 75% - отрицателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още по темата: БСПГЕРБпроучванеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВАНГА Е КАЗАЛА БОЙКО ЩЕ УПРАВЛЯВА ПО ДЪЛГО ОТ ВЛАДИМИР
108
4
 
2
 
! Отговори
Ешек Сики преди 7 години
Пил съм Йени Ракъ (узо-мастика) в Турция. Почерпи ме шефа.Ей ти си от България. Аз съм от Диярбекир. Колегите ти не пият но ти сигурно пиеш. Да ти сипя една чашка а?Това ми каза шефът. Аз не отказах разбира се.Реших да напусна.Казах му, че си отивамЕла утре! Да ти дадем парите и ако се наложи да дойдеш в Истанбул отново - отбий се да те пием по един чай.А ако закъсаш ела. Ще ти намеря работа.Това видях в Турция. В България имах чанта с няколко филийки намазани с лютеница. Но все не ми оставаше време да ги изям. И накрая не ми изплатиха последната заплата.
107
2
 
3
 
! Отговори
До Ешек Сики: преди 7 години
Добро утро! Те българите от турски и помашки произход отдавна трябваше да са разбрали, ЧЕ ДПС Е ОТРОЧЕ НА ДС И БКП, ама като и вие сте едни овце като нас българите! ДОГАН Е ЧЛЕН НА ДС! ЮНАЛ ЛЮТВИ СЪЩО! Уж са много загрижени за българите от турски и помашки произход, А В РОДОПИТЕ ТЪРГОВЦИТЕ ИЗКУПУВАТ МЛЯКОТО, КАРТОФИТЕ И ТЮТЮНА НА ХОРАТА НА БЕЗЦЕНИЦА! И то при положение, че ДПС Е ИМАЛО НАЙ-МНОГО МИНИСТРИ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО! Освен това Родопите и Лудогорието СА ЕДНИ ОТ НАЙ-ЗАПАДНАЛИТЕ РАЙОНИ!
106
0
 
9
 
! Отговори
Rosen преди 7 години
Ето тези резултати на едни и същи престъпници и цялата тази *** ме праща в чужбина и НИКОГА ПОВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ!!!
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОЛКО СТАНА ГЕРБ -БСП 18 на 0 или май е повече
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Любопитен - А бе тази кифла Корнелия Нинова не беше ли дясна ръка на Иван Костов преди 15-тина години?след като описаха тези дни биографията и е ясно, че си се объркал, просто е била натресена на Костов (също както и Бисеров), сещаш ли се от кого, за да не стават грешки в приватизацията; следващото движение на тая другарка напълно разкрива това.
103
2
 
5
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
СЪМНЯВАМ СЕ ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ИМА ***, КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА НАЙ-КРАДЛИВАТА ПАРТИЯ ГЕРБ.
102
1
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Все се мъчат да персонифицират интригата Слави Трифонов - Бойко Борисов Доган -Местан Нинова - Миков и пр. Даже и Борисов кани Слави на избори да се преборят.ГЛАСУВАЙТЕ НА РЕФЕРЕНДУМА това горе са лакърдии за наивници.
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде стига с този Доган бе. Доган, че Доган. Хвани Местан, че удари Доган.
100
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България трябва да скъса всички политически и икономически връзки с изкуствената и смешна държавица турция. турция скоро ще се разпадне и България трябва да се пази от лудия диктатор ердоган. Всички турци в България да си ходят в турция.
99
3
 
4
 
! Отговори
Smurf преди 7 години
Дългия направи голяма жега под задниците на охранените шарани в Герб
98
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Край значи ако е умен ще го РАЗВИЕ и ще му трябват способни хора за това лека полека ще влезе в Пътя както е в Цяла Европа а и с нормите ще трябва да се съобразява ПРЕЧИСТВАНЕ ЕДИН ВИД московскота ссср разбойническа схема вече няма власт над него а той няма нужда от нея
97
1
 
1
 
! Отговори
Край преди 7 години
До този дето иска да ме образова на тема ИЗБИРАТЕЛНИ СИСТЕМИ.При Мажоритарна система партии пак си има и кандидати пак си издигат те или независими. ОБАЧЕ партиите много внимават кого ще издигнат - щото ако напишат послушния но излишен на всички Лъчо Мозъка много е вероятно да не спечелят щото хората от избирателния му район го знаят с индианското име Празната глава.МАЖОРИТАРНАТА СИСТЕМА ще прочисти самите партии от отдавна омръзналите ви хора.
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В тези числа влизат ли и затворниците и психично болните на който не се знае бройката в България?
95
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само БКП може да оправи България. Лагер Белене е необходим повече отвсякога. Има хиляди хора, които трябва да чукат камъни доживот там.
94
1
 
4
 
! Отговори
Ешек Сики преди 7 години
Ердоган гледа мрачно и очаква да подкрепите Местан. Не, че той е стока. Но това ще бъде знак. Ако ДПС не успеят да преминат бариерата това ще бъде знак. Ей, как да ви го кажа!!!! Работил съм в Турция - шефът не стига, че ни предлагаше безплатна храна а дори сядаше почти 2 пъти в седмицата да обядва с нас. В България няма такива неща. Много са високомерни "шефовете".
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
119 - ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ - ПЛАТЕНИ ОТ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко Борисов е политически труп.
91
1
 
3
 
! Отговори
Край преди 7 години
Вярно че в момента имаме нова ситуация - За пръв път от 26г. Вожда е вече толкова богат че не можеш го купи. До сега си го пазаруваха и Пеевски и Трейс и Златев и ГБС и Аргогруп и даже Мишо Бирата си го беше купил. Според мен обаче вече е направил 1млрд. и става неподкупен. Този милиард от нас го направи - не от тотото.
90
1
 
4
 
! Отговори
Ешек Сики преди 7 години
Ще има работа за всички. Българи, турци, роми, арменци.Всеки който наистина работи и произвежда ще получава истински пари. Ще се храни безплатно. Така е в турските предприятия. Но с Доган ще имаш една заплата. Разбира се ако те назначат на работа. Другия вариант е нацистка алмания или 6 месеца по програма за временна заетост за 380 лв.