Борисов ряза ленти по еко проекти

Нахока Бяла за санирането, в Горна Оряховица му поискаха ръст на пенсиите
Обновена: 2 юни 2016 15:18 | 2 юни 2016 13:55, Веселина Йорданова
4
Борисов ряза ленти по еко проекти
Снимка: Facebook

Премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откриха новоизградена пречиствателна станция за отпадъчни води в град Бяла, Русенско.

Проектът е на стойност 40,8 млн. лв. и е финансиран по ОП "Околна среда" (2007-2013 г.).

"Бяла се присъединява към големия брой населени места в България, където изцяло е осигурено довеждането и пречистването на отпадъчните води. Това е мащабна инвестиция, но бе един от най-рисковите проекти", каза Василева.

По думите й са били извършени геройства и положени много усилия от новото кметско управление на Бяла, за да приключи проектът в срок. Василева посочи, че по ОП "Околна среда" са били изградени общо 50 пречиствателни съоръжения в страната.

Тя обясни, че за съжаление в община Бяла има още един проект, който е приключил най-слабо на финалната права на оперативната програма. Става дума за изграждане на регионално депо, като забавянията, които са били генерирани през годините, са били предизвикани по думите й и от липсата на достатъчно административен капацитет на предишното ръководство на общината, и от забавянията на тръжните процедури. Така средствата, които са били осигурени от оперативната програма, не са могли да бъдат ползвани, предаде БТА.

"Затова сега ще положим всички усилия да осигурим финансиране от националния бюджет през ПУДООС, защото това са важни стратегически проекти, които променят облика на населените места", каза тя. Василева посочи още, че в област Русе по тази програма са били осъществени 14 проекта и инвестиции за повече от 60 млн. лв.

По повод на предишното кметско управление на Бяла, Бойко Борисов коментира, че "по-калпаво управление в община в България не е имало". "Благодарение на некадърността, загубихте 22 млн. лв. за депо, сега трябва да бръкнем от пенсиите на хората да ги вземем и да направим депо в Бяла", заяви премиерът пред присъстващите на откриването на пречиствателната станция.

Относно Националната програма за саниране, премиерът каза, че във всички градове се санират блокове, а в Бяла сега се правят проектите. "Другите градове са готови, а вие още не сте подали документи", заяви Борисов.

Новата пречиствателна станция обслужва над 9000 жители. Преди реализацията на проекта канализационната мрежа на града е покривала 70% от населеното място, а отпадъчните води се изливали директно в р. Беленска и р. Янтра.

Регионалното депо за управление на отпадъците ще обслужва над 56 000 души от Бяла, Борово, Две могили, Полски Тръмбеш, Ценово и Опака. 

По-рано премиерът и екоминистърът откриха реконструираната ВиК мрежа в Горна Оряховица. Финансирането е осигурено от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и е на стойност над 1 млн. лв.

Отпадъчните води от Горна Оряховица се пречистват в Регионална пречиствателна станция, изградена в периода 2004 – 2006 г. за Лясковец, Горна и Долна Оряховица.

Във Великотърновска област за последните две години средствата, отпуснати за проекти по ПУДООС, са били в размер на 6,5 милиона лева, а общият размер на инвестициите по ОП "Околна среда" за миналата година в региона възлиза на 131 милиона лева, уточни министър Василева.

Бойко Борисов и кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев обсъдиха възможността за финансиране на градския стадион и за ремонтни дейности в отдалечените от центъра на града квартали.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Х.П преди 7 години
Що не чете никой тука?
3
0
 
2
 
! Отговори
Селянин преди 7 години
Гледайте го на снимката. Сякаш иска да ни каже:- Никой не може да реше ленти като мен! Ех, да може да си отреже въжето, което го чака. Падне ли ще се промени закона за смъртното наказание като през турско- за злозей и айдук - въже!
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ги нещо русофилистицитее да плюят пак. Няма ли да намерите и в това нещо лошо? Докато вие ходите да се кланяте на првешкото чучуло, диктатора Живков, други се грижат да се строи да и да се развива тази държава!
1
1
 
3
 
! Отговори
Miro преди 7 години
Sa edni proekti bb spira rabota a sa dr reji lenti besobrasie